Így újítsd fel a kopott, összekarcolódott konyhapultot!

Könnyen újjávarázsolhatod a konyhapultot minimális anyagi ráfordítással, egy-két jó ötlettel.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kevesen tehetik meg, hogy csak azért megszabaduljanak az egész konyhabútortól, mert megunták, vagy, mert a konyhaszekrények ajtajain vagy a konyhapulton karcolások, sérülések, kopásfoltok éktelenkednek. Egy új konyhabútor ugyanis több százezer forint, arról nem beszélve, hogy a régi akár saját kezűleg is újjávarázsolható.

A gránit és márvány munkalapok sajnos nagyon érzékenyek, és felújításuk már szakembert igényel, a műanyag, laminált és fa munkafelületek azokban könnyűszerrel megújíthatók házilag is. Ráadásul nem kell hozzá sem sok idő, sem sok pénz, csupán néhány okos ötlet. Így csináld!

Így újítsd fel a fa munkalapot!

A konyhapultok gyártásához általában a legkeményebb faanyagokat használják, ám még ezeknél is előfordulhatnak sérülések. Egy élesebb kés is mély karcolást ejthet rajtuk, ha véletlenül megfeledkezel a vágódeszkáról, de akár csúnya égésfoltok is keletkezhetnek egy-egy forróbb edénytől. Ha ezektől végleg meg akarsz szabadulni, fontos, hogy alaposan végezd a munkát, és ne csak leplezni akard a sérüléseket.

Trükkök karcok ellen

Ha csak néhány karcolás éktelenkedik a felületen, akkor nem kell azonnal a csiszolópapírt a kezedbe venni. Elég egy, a munkafelület anyagával színben megegyező árnyalatú zsírkréta, amit gőz fölött olvassz meg. A híg masszából éppen annyit önts a karcolásra, amennyi elfedi.

Egy kés laposabb felével egyengesd el, amíg meleg. Miután megdermedt, a mosogatószivacs durvábbik felével dörzsöld le a felesleges zsírkrétát. Bár a cipőkrém nem tünteti el, csupán láthatatlanná teszi a karcolást, a konyhapult kevésbé igénybevett részén lévő sérüléseknél ez is jól jön. Olyan színű cipőkrémmel kend át a sérülést, ami megegyezik a pult árnyalatával.

14 filléres csodaszer

Nézegess képeket!

Elolvasom

Tippek komolyabb sérülésekhez

Ha nem csak elenyésző karcolások, hanem mélyebb lyukak tarkítják a munkalapot, akkor az ideiglenes praktikák nem segítenek. Csiszolásra, tömítésre és pácolásra lesz szükség - ám ez sem olyan nagy ördöngösség. Első lépésként térképezd fel a lyukakat és mélyebb karcolásokat, majd egy kevés gittel tömd be ezeket.

Ha a gitt megkötött, fogj egy durva csiszolópapírt, és alaposan csiszold át az egész konyhapultot. Ahhoz ugyanis, hogy egy kis részt felújíts, és a végeredmény szép legyen, az egészet kezelésbe kell venned. A csiszolópapírral távolítsd el a felesleges gittet, majd alaposan tisztítsd meg száraz ruhával a portól a konyhapultot. Ezután nincs más hátra, mint finom csiszolópapírral egyenletesre csiszolni a felületet, majd lenolajkencével átkenni a pultot.

Fontos!
A márványt és a gránitot szintén gyakran használják a konyhai munkalapok gyártásához. Bár mutatósak, előbbi könnyen elszíneződik, utóbbi pedig már egy erősebb ütés hatására megsérülhet, lepattanhat a sarka. Ráadásul nem antibakteriális, a baktériumok könnyen megtelepedhetnek a felületén. Házilagos javításuk sem lehetséges.

Így javítsd ki a laminált felületek sérüléseit!

A tömör fa mellett nagyon népszerű a laminált bútorlap. Mivel olcsó, előszeretettel alkalmazzák a gyártók a konyhabútorok munkafelületeként. Népszerűségét tovább növeli ellenálló-képessége és strapabírása, ám a sérülések ezt az anyagot sem kerülik el teljes mértékben.

A kisebb, kevésbé mély karcolások miatt nem kell a konyhapult teljes cseréjén gondolkodnod: a hibát kijavíthatod egy kevés színtelen körömlakkal és egy kis faforgácsporral. Utóbbiból a pulttal megegyező árnyalatút válassz. Szórj egy keveset a karcolásra, majd söpörd le a felesleget - éppen annyi kerül majd a résbe, amennyi elfedi. Ezután óvatosan cseppents rá színtelen körömlakkot, és hagyd megszáradni.

Tömítőanyaggal, epoxigyantával

A látványos sérüléseket epoxigyantával javíthatod ki. Ezzel a ragasztóval - mely még a fém esetében is hatásos - kend át alaposan a laminált felületen keletkezett lyukat.

Ezután a bútor színének megfelelő árnyalatú tömítőanyaggal töltsd ki a sérülést, majd színezett ragasztóval ismét kend át a lyukat. Ha nem találsz megfelelő színű tömítőanyagot, a gitt is megteszi.

Ezt is szeretjük