Tökéletes konyha 3 pofonegyszerű lépésben

Nemcsak szép, de jó elrendezésű, praktikus és használható konyhára vágysz? Eláruljuk, hogyan tervezd meg, hogy tökéletes legyen!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Konyhát tervezni az egyik legnehezebb feladat, hiszen itt a használhatóság, a biztonság és a praktikusság éppen annyira fontos, mint az esztétikum.

Sőt, talán még fontosabb, hiszen hiába illik a konyhabútor mind stílusában, mind pedig színeiben a lakás többi részéhez, ha magassága vagy éppen meggondolatlanul kialakított elrendezése miatt használhatatlan.

Ráadásul egy elméretezett konyhát nem lehet megnagyítani vagy éppen lekicsinyíteni, éppen ezért fontos, hogy körültekintően tervezz, és alaposan megfontolj minden lépést! És, hogy mindez könnyebben menjen, összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket. Tervezz velünk!

Újíts, javíts, bővíts!

Az első és talán legfontosabb kérdés a konyha felújításakor, hogy mi az, amit feltétlenül fel kell újítani, és mi az, amit csak te szeretnél. Elképzelhető ugyanis, hogy csupán a régi, rossz csaptelepeket kellene lecserélni, ám velük együtt a megunt, de még tökéletesen használható konyhabútor is kikerül a szemétbe. Pedig lehet, hogy a probléma néhány okos ötlettel orvosolható, ezért állj meg egy percre, és gondolkozz, hogy mire is lenne leginkább szükség!

Több tárolóhely kellene?

Úgy érzed, nem férsz már el a különböző konzervektől, receptfüzetektől, fűszeres dobozoktól és háztartási eszközöktől? Mielőtt mindent egyszerre kidobnál, vagy egy nagyobb konyhabútort vennél, gondolkozz, hogyan lehetne minél praktikusabban tárolni ezeket! Mit szólnál például egy mini zsúrkocsihoz vagy egy konyhaszigethez, amelyen az összes szakácskönyvedet tárolhatod, és amelynek aljában jól megférnek egymás mellett a konzervek és a fűszerek is? A zsúrkocsik pedig ugye mozgathatóak, így a helyüket is kedved szerint változtathatod!

Mégis új konyhaszekrények kellenének?

Egy új konyhaszekrény nem olcsó mulatság, sőt, az is elképzelhető, hogy amíg a régi mind színében, mind pedig stílusában illett a lakás többi részéhez, addig a jelenlegi kínálatban már nem igazán találsz megfelelőt. Ám a teljes csere helyett érdemes elgondolkozni a felújítás lehetőségén, egy teljes átfestés vagy éppen csak a konyhafrontok cseréje ugyanis jóval olcsóbb megoldás, ráadásul hasonló változást eredményez, mint egy új garnitúra beszerzése.

A saját igényeidhez igazítsd!

Hogy megállapíthasd, pontosan milyen paraméterekkel rendelkező konyhára van szükséged, tisztában kell lenned a szokásaiddal. Ha alapvetően sok időt töltesz a konyhában, ráadásul nem is csak egy gyors ebéd elkészítésének erejéig, akkor az egyik legfontosabb kérdés a munkafelületek mérete, valamint a hűtő, a mosogató és a tűzhely közötti megfelelő távolság.

Ha nagy családod van, vagy társasági ember vagy, aki szívesen látja vendégül a barátait, akkor a konyha minden bizonnyal központi szerepet tölt be az otthonodban. Ilyen esetben jó megoldás lehet egy konyhasziget a helyiség közepén, amely nem csak több munkafelületet, hanem több tárolási lehetőséget is biztosít.
Ha viszont nem vagy egy konyhatündér, és az otthonod ezen helyiségét többnyire csak olvasáshoz, a számlák rendezéséhez vagy teázáshoz használod, akkor érdemesebb a konyha méretének növelése helyett egy tágasabb étkezőhelyiséget kialakítanod.

Jöhet a költségvetés!

Mielőtt fejvesztve rohannál az üzletbe, ülj le, vegyél elő papírt, ceruzát és számológépet, és vesd össze a költségeket! Ám mindezek előtt gondold végig alaposan, hogy átfogó, gyökeres átalakítást tervezel-e, vagy csupán néhány dolgon változtatnál. Ezután döntsd el, hogy körülbelül mennyit tervezel költeni a felújításra, ám ekkor se feledkezz meg a fő kérdésről: mi az, amire valóban szükséged van, mi az, amit meg akarsz venni, és mi az, ami csak úgy jól jönne?

Mentsd meg, ami menthető!

Rengeteg pénzt spórolhatsz azzal, ha nem cseréled le esztelenül a konyha összes részét, hanem végiggondolod, hogy mi az, amit még az új berendezések mellett is használhatsz. Ha például csak a konyhaszekrények színét változtatod, akkor a csaptelepek és a különböző szerelvények maradhatnak, hiszen a megfelelő anyagokkal ezek is újrafesthetőek. Ha azonban emellett döntesz, akkor ne magad szerelgess, a használható végeredmény érdekében konzultálj szakemberrel!

Egy új munkalap is elég lehet

Jó megoldás lehet a konyha felújítására és hangulatának felrázására, ha a konyhaszekrénynek csupán a munkalapjait cseréled le.

Az úgynevezett Corian-nal bevont felületek finom eleganciát kölcsönöznek a bútornak, ráadásul jól tisztíthatóak és strapabíróak is, hasonlóan a tömör fából készült munkafelületekhez, amelyek pedig a természetet idézik. Ráadásul ez jóval olcsóbban is kivitelezhető, mint a teljes konyhabútor cseréje.

Mi a helyzet a festéssel?

Ha nincs pénzed a teljes berendezés lecserélésére, mégis szeretnéd felrázni valahogy a konyhád, akkor egy alapos festés is jó megoldás lehet. A színekkel tágíthatod, de szűkítheted is a teret, ráadásul egészen újjá is varázsolhatod, ha a megszokott, egyszínű falakat mintákkal látod el, például kifejezetten konyhákban használható tapétákkal. A festékek és tapéták kínálata szinte végtelen, így a fantáziádnak semmi sem szabhat határt!

Ezt is szeretjük