5 rafinált fortély, ha kicsi a lakásod

Akárhogy tologatod a bútorokat, a szobák nem tűnnek nagyobbnak? Ideje bevetned néhány hatásos, mégis pofonegyszerű trükköt.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy lakásnak nem lehet egyszerűen kirúgni az oldalát, ha úgy érzed, nem férsz el benne. Néhány válaszfalat persze eltávolíthatsz, ezzel azonban nem biztos, hogy egyben a térérzetet is növeled, nem is beszélve az ezzel járó felfordulásról. Jóval költséghatékonyabb megoldás, ha a színekkel, a fényekkel, a függönyökkel és a rendelkezésre álló bútorokkal, tárgyakkal játszol. Eláruljuk, milyen trükkökkel érheted el, hogy az otthonod jóval nagyobbnak tűnjön, mint amekkora valójában!

Szabadulj meg a lakás negyedétől!

Egyszerű, mégis annál nagyszerűbb ötlet: ha térre vágysz, szabadulj meg mindentől, ami csak helyet foglal.

A cél, hogy a jelenleg a lakásban lévő dolgok legalább negyede kikerüljön a szobákból.
A konyhában dobd ki az évek óta porosodó fűszereket, a régi konzerveket, a lestrapált edényeket, a kicsorbult tányérokat. A nappaliban a szuvenírként vásárolt vagy ajándékba kapott porcelántárgyak, a szárítottvirág-kompozíciók, a kifoszlott díszpárnák és a régi, esetleg már karcos CD-k mind csak helyet foglalnak. A hálószobában a nem használt ruháktól és a régi ágyneműktől búcsúzz el, a fürdőszobában pedig a kiürült flakonoktól, sminkfelszerelésektől.

Muszlinnal, organzával vagy anélkül

Minél több természetes fény jut be a lakásodba, az optikailag annál nagyobbnak tűnik. Ennek érdekében, ha kívülről nem láthat be senki a lakásba, elgondolkodhatsz azon, hogy teljesen csupaszon hagyd az ablakokat.

Ha ez a megoldás kopárnak hat, szerezz be több különböző magasságú vázát, az egyes edényekbe tegyél ugyanolyan virágot, majd helyezd el őket néhány ablaktábla előtt - arra figyelj, hogy a legmagasabb vázák mindig a szélekre kerüljenek. Jól mutat az is, ha a párkányra képeket vagy fotókat teszel, amiket később a hangulatodnak megfelelően cserélgethetsz.

Ha mégis a függöny mellett döntesz, válassz fényáteresztő anyagot, muszlint vagy fátylat. Ezekkel az anyagokkal ráadásul különleges hatást érhetsz el, ha hagyod őket lágyan redőződni. Ha némi komolyságot csempésznél a szobába, a függönytartó karnist borítsd valamilyen elütő színű anyaggal.

Mozgatható fejű lámpákkal a térérzetért

A természetes fény még a legnaposabb lakások esetében is csak időszakosan áll rendelkezésre, nélkülözhetetlenek hát a különböző mesterséges fényforrások. Ha kicsi a lakásod, érdemes ezeket okosan használnod: szerezz be különböző magasságú lámpákat, melyek feje mozgatható. Így a fényt a szoba különböző területeire is irányíthatod, attól függően, hogy a szoba mely részét szeretnéd kiemelni. Hasznos, ha emellett a lámpákat a padló közelében helyezed el, hogy lefelé irányítsák a tekintetet. Ha spotlámpákat helyezel el a szegélyléc felett, melyek a falon a konyhából a nappaliba vezetnek, akkor az utóbbira terelheted a figyelmet, ha a konyhában leoltod a lámpát.

Játssz a színekkel!

A színekkel kitűnően formálhatod a teret. Mielőtt azonban újrafestenéd vagy áttapétáznád a helyiségeket, meg kell találnod az otthonodhoz leginkább illő árnyalatokat.

Tévhit, hogy a sötét színeknek búcsút kell intened, ha kis lakásban laksz, sokkal inkább az erőteljes árnyalatok azok, amelyeket érdemes kerülnöd. Helyettük válassz lágy, finom, halvány színeket. A színeket háromféle módon használhatod.

  • Tónusos színösszeállítás esetén egyetlen színnek a különböző árnyalatait használd - lila esetén a leghalványabb levendulaszíntől az orgonáig, a bíborvöröstől a szilvakéken át a borvörösig rengeteg árnyalat áll rendelkezésedre.
  • Harmonikus színösszeállítás esetén olyan színeket válassz, melyek nagyon közel esnek egymáshoz a színskálán - ha a piros tetszik, társítsd terrakottával, rézvörössel, mogyoróbarnával.
  • A komplementer színösszeállítás az ellentétek módszere. A választott színt az ellentétesekkel keverd: a narancshoz kéket válassz, a zöldhöz lilát, a citromsárgához skarlátot.
Bármelyik szín-összeállítási mód mellett döntesz, a fafelületeket az egész lakásban azonos színnel - lehetőleg annak leghalványabb árnyalatával - fesd át.

Tedd multifunkcionálissá a bútorokat!

Ahogy egy kancsót is használhatsz vázaként, a lakásban található bútoroknak is adhatsz több funkciót. A dohányzóasztal például étkezőasztalként is szolgálhat, ha néhány puffal körbe lehet ülni. Ha puha takarót terítesz a kisszekrényre, plusz ülőhelyet nyersz, a polcrendszer pedig térelválasztóként is funkcionálhat.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Tartsd szem előtt a multifunkcionalitás elvét, és hamarosan megtalálod a módját, hogyan érvényesítheted azt a lakásodban, hogy még több tered legyen.

Cikkünk a Teremtsd meg álmaid otthonát - A lakásátalakítás titkai című könyv alapján készült.

Ezt is szeretjük