Így újítsd fel az otthonod ingyen!
Mintha tízezreket költöttél volna
Ha nincs pénzed felújításra, egy kis kreativitással is új színt vihetsz a lakásba.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenki szeret időnként megújulni, és ez nem csupán a külsőre igaz, hanem a környezetre is. A lakás teljes felújítása azonban sok pénzbe kerül, ha nem csupán átrendezni szeretnéd, hanem lecserélni a régi bútorokat, új színt adni a falaknak, és esetleg a szobák elrendezésén is javítanál.

Ha jelenleg nincs erre pénzed, mégis változtatnál az otthonod berendezésén, néhány semmibe sem kerülő, mégis kreatív ötlettel megteheted. A következőkre csak egy kis időt kell szánnod, mégis látványos eredményt érhetsz el a segítségükkel.

Régimódi függöny helyett lapfüggöny, percek alatt

A lakás egyik legfontosabb eleme az ablak, így az elé kerülő függönyök is nagy hangsúlyt kapnak a szobák összképét tekintve. Ha egy kicsit modernebb, divatosabb összhatásra vágysz, jó választás a manapság igen népszerű lapfüggöny, ami némiképp optikailag is növeli a teret. Ráadásul erre pénzt sem kell költened: egyszerűen csíptesd fel a függönyöket úgy, hogy ne legyenek benne hullámok, hanem teljesen egyenesen lógjanak az ablakok előtt. Ha nagyon hosszú a függönyöd, hajthatod teljesen duplán, vagy csak a két végén hajtsd meg, hogy ne lógjon a levegőben a felesleges rész.

Minél kevesebb textil van a lakásban, annál jobb

A te lakásodban már bizonyára nem fedi apró csipke a fotelt, de, ha az asztalokat előszeretettel borítod le terítővel, itt az ideje megszabadulnod tőle. A minimál stílus letisztultságának és egyszerűségének köszönhetően modernebb lehet a lakásod, ráadásul szellősebbnek, tágasabbnak is érzed majd, érdemes hát ellesned néhány minimalista lakberendezési ötletet. Ha szép az étkezőasztalod, semmiképpen se rejtsd el textil alatt: elég, ha egy váza virágot vagy egy mutatós üvegtálban gyümölcsöket tartasz rajta. A dohányzóasztal is maradjon meg annak, ami, ne akard mindenáron túlöltöztetni.

A szőnyegekkel ugyanez a helyzet: ha a parkettádból nem hiányoznak lécek, és nem csúfítják látványos foltok, akkor ne takard el szőnyegekkel - a puszta parketta látványa rendezett, szellős összképet biztosít a szobának.

Kreatívan a bútorokkal
Apró lakások esetében általában egy szobának nem csak egy feladatot kell ellátnia. Mivel többnyire a szobának egyetlen falán van ablak, érdemes ott elhelyezni a kisebb író- vagy számítógépasztalt. A teret pedig könnyedén leválaszthatod úgy, hogy a kanapét háttal fordítod ennek a kis résznek. A kanapé mellett el lehet sétálni, és a fény is átjárja az egész szobát, mégis megosztottad a helyiséget. Ha van olyan polcod, melynek nincs hátoldala, azzal is elválaszthatod a szobát.

Tükröt a falra - vízszintesen

A tükröket nem csupán a feng shui szereti, hanem a lakberendezők is, hiszen világosabbá tehetők velük a legsötétebb lakások is, valamint a szűkös terek tágítására is alkalmasak optikailag - persze csak akkor, ha kreatívan használod őket. Ha például van egy állótükröd, akkor azt ne hagyd a hálószobában a szekrény mellett lógni függőlegesen a falon. Bár teljes egészében nem fogod többé látni magad benne, ha felakasztod a nappali egyik falára vízszintesen szemmagasságban, akkor jelentős mértékben tágíthatod vele a szobát. Az ilyen és ehhez hasonló egyedi elrendezések minden helyiségnek modernebb hangulatot kölcsönöznek. Így azáltal is sokat változtathatsz a helyiség összképén, ha például a falra egyforma keretben, egymástól egyforma távolságra akasztasz fel képeket.

Játssz a fényekkel!

A fénnyel is befolyásolhatod a lakásod hangulatát, ennek érdekében a lámpákat úgy helyezd el, hogy ne csak hasznosak legyenek, de esztétikailag is a szoba hasznára váljanak. Ha például az állólámpád feje forgatható, fényét irányítsd a mennyezet felé, ezzel jelentősen növelheted a szoba belmagasságát, és egészen megváltoztathatod az összképét. Emellett elrejthetsz egy kislámpát a televízió mögött is, ami szintén egyedi fényhatást kölcsönöz a szobának.

Az utóbbi években divatosak a több karú spotlámpák is, melyekkel szintén tágíthatod a teret. Ha ilyen lámpád van otthon, ágait irányítsd a szoba más-más pontjára, ezáltal kiemelheted a szoba egyes részleteit.

Ezt is szeretjük