5 tértágító tipp aprócska konyhákhoz

Ahogy a legzsúfoltabb konyhában is akad tárolóhely, úgy a legkisebb helyiségekből is születhet tágasnak tűnő tér.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Garzonban laksz, így nemcsak a lakás, de vele együtt a konyhád is olyan aprócska, hogy szinte csak cipőkanállal tudsz bármit bepréselni? Ha már nincs hely a fazekaknak, és a bögréidet sem tudod hol tárolni, ideje egy kicsit újragondolni a konyhád elrendezését. A következő tippek segítségedre lehetnek ebben - akkor is, ha van pénzed az átalakításra, és akkor is, ha karácsony előtt nem éppen a konyhádra költenél.

Keress kihasználatlan tárolóhelyeket!

Minden konyha rejt olyan apró zugokat, melyeket sötét homály fed, és amelyekre egyébként nagy szükség lenne. Ilyen például a bútorok alsó elemei alatt található üres lábazat, melyeket általában a szekrény színével és anyagával egyező takaródeszka borít.

Ha ez a homlokzati takaróelem nem üres területet, hanem egy hozzácsavarozott, görgőkön guruló fiókot rejt, egycsapásra megoldódhat például a tepsik tárolóhelye - ez utóbbiak számára egyébként a tűzhelyek alsó kihúzható, és többnyire kihasználatlan fiókjaiban is otthont találhatsz. Reneszánszukat élik a nagyanyáink korában oly népszerű, falra szerelhető fedőtartók is. Ezeket manapság krómozott változatban is kapni, de divatosak a fából készültek is, igen praktikus darabok, főként az apró konyhákban.

Csak praktikusan!

Ha kicsi a konyhád területe, és ezért csupán egy egyetlen tagból álló mosogató elhelyezésére van benne lehetőség, nagy kérdés, hogy hol is találj helyet az edényszárítónak. Jó megoldás a konyhapultra helyezni, hiszen így kéznél van, ám ebben az esetben a munkaterülettől veszel el helyet, amit könnyen megbánhatsz az első nagyobb sütés-főzés alkalmával.

Hogy helyed is maradjon, de az edények szárítására is legyen lehetőséged, a legjobb megoldás felfüggeszteni az edényszárítót a mosogató fölé, a felső konyhaszekrény aljára erősítve. Ilyen felfüggeszthető típust a konyhafelszerelési üzletekben készen is beszerezhetsz, de egy ügyes mesterember rendelésre el is készíti neked.

Válassz okos csaptelepet!

A konyhák többségében komoly gondot jelent, hogy az esetlegesen az ablak alatt elhelyezett, mosogatóra szerelt csaptelep az ablak nyitásakor útban van. Ha a praktikus helykihasználás érdekében mégis az ablak alá szeretnéd elhelyezni a mosogatót, akkor ne az ablakok áthelyezésén gondolkodj!

Éppen ezt a problémát kiküszöbölendő jelentek meg a kereskedelmi forgalomban a zuhanyfejes, flexibilis, dönthető csaptelepek, amelyek egy egyszerű mozdulattal oldalra billenthetők, vagy a pultba süllyeszthetők. Nagy előnyük továbbá, hogy süllyesztett állapotban is működőképesek.

Kényelmesen, rolókkal és tolóajtókkal

Ha a szekrények nyitott ajtaja kevesebb helyet foglal, nagyobb mozgástered marad a konyhában az ínycsiklandó ételek elkészítéséhez és a különféle konyhai teendőkhöz. Ma már egyre divatosabbak a konyhában is a tolóajtók és a rolókkal ellátott szekrények, amelyek nemcsak diszkréten eltakarnak, de praktikusabbak is, mint hagyományos társaik. Sarokszekrényeknél bevált a két tagból álló csuklós zsanérral rögzített ajtó, mely rejthet praktikusan kihajtható rekeszeket, görgőkön sikló fiókokat.

Ezekkel az ötletes záróelemekkel ráadásul elkerülheted azt is, hogy a nyitott szekrényajtók sarkába egy óvatlan pillanatban jól beüsd magad.

Építsd be a szekrényeket és a konyhagépeket!

A gazdaságos helykihasználás érdekében célszerű a beépített szekrényeidnek a plafonig érniük. Természetesen a legfelső traktusba azokat az eszközöket, tárgyakat pakold, melyeket ritkábban használsz - például megbújhatnak itt a kisebb konyhai robotgépek.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A falra szerelhető, mennyezetig érő elemek esetében ajánlatos nyitott vagy üvegezett ajtóval ellátott polcokat használni, így elkerülheted a bezártság érzését. Nem szerencsés ugyanis, ha a praktikum az esztétikum rovására megy: fontos, hogy jól érezd magad a konyhádban, főleg akkor, ha sok időt töltesz benne.
Ha még a berendezés előtt állsz, válaszd a bútorba beépíthető konyhagépeket, így szintén sok helyet megspórolhatsz. Ha azt gondolod, hogy néhány centi úgysem számít, ne felejtsd el: a kis terek esetében is igaz, hogy a sok kicsi sokra megy.

Ezt is szeretjük