Újítsd fel a falakat festés nélkül!

Ha koszos, repedt és foltos

Ha ráférne már egy alapos festés a falakra, de nincs sok pénzed, hozd rendbe a következő praktikákkal!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legjobb háziasszonyokkal is előfordulhat, hogy egy óvatlan mozdulat miatt zsírcseppek landolnak a falon. Ha gyerekek is élnek a lakásban, akkor a falak még inkább veszélyben vannak, hiszen a kicsik előszeretettel használják azokat papír helyett az alkotásaikhoz.

Kosz emellett a kezedről is kerülhet a falra többek között a villanykapcsolók és az ajtók környékén, még akkor is, ha rendszeresen kezet mosol. Sokan azt hiszik,

hogy a zsír- és koszfoltok eltüntetése csak a lakás teljes átfestésével lehetséges, pedig több házi praktika is létezik, mellyel könnyedén eltávolíthatók a legmakacsabb foltok is. Sőt, saját magad az apró repedéseket és lyukakat is eltüntetheted! Eláruljuk, hogyan.

Filléres praktikák zsírcseppek, koszfoltok ellen

Az ecetnek nagy hasznát veheted a háztartásban: kitűnő fegyver a penész ellen, fokozhatod vele a mosószer hatékonyságát, és ablaktisztításnál is nagy segítség. Emellett kiváló tisztítószer keverhető belőle a falakon lévő foltok ellen néhány további, filléres csodaszer hozzáadásával. A következő szerrel könnyedén eltávolíthatod a kezedről a falra került piszkot, és a zsírfoltokat is elhalványíthatod - függetlenül attól, hogy festett a falad, vagy tapéta borítja. Keverj össze fél pohár ecetet, egy pohár ammóniaoldatot vagy szalmiákszeszt, negyed pohár szódabikarbónát, és a keveréket oldd fel három és fél liter vízben. Tölts a folyadékból szórófejes flakonba, és ezzel permetezd át a koszos falfelületet. Közvetlenül ezután töröld is át egy tiszta, száraz ruhával. A foltoknak nyomuk sem lesz.

14 filléres csodaszer

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az ecet mellett a kenyér is alkalmas arra, hogy eltüntesse a falon éktelenkedő szennyeződést, akár festett, akár tapétázott felülettel van dolgod. A villanykapcsolók és az ajtók környékén lévő piszkos vagy zsíros ujjlenyomatokat egyszerűen dörzsöld át egy szelet kenyérrel, a kenyér héját viszont vágd le, mielőtt használnád, mert az könnyen felsértheti a tapétát és a festést.

Kukoricakeményítővel, súrolópárnával

Ha sütés vagy főzés közben kerültek zsírcseppek a falra, akkor azokat kukoricakeményítővel tudod a legkönnyebben eltüntetni. Szórj belőle egy keveset egy puha rongyra, és addig dörzsöld vele a zsírpecsétet, amíg teljesen eltűnik. A zsírkrétafoltoktól pedig a mosogatáshoz használt fém súrolópárnával szabadulhatsz meg. A párnával nagyon óvatosan töröld át a zsírkrétafoltot, de ne körkörös, hanem mindig ugyanolyan irányú, egyenes mozdulatokkal. Ezzel a tapétát is megmentheted.

Megoldás a repedések, lyukak eltüntetésére

Ha a kosztól és a foltoktól megszabadítottad a falat, itt az ideje az apró repedéseket és a korábbi szögek helyén lévő lyukakat eltüntetni.

15 látványos, trendi tapéta

Nézegess képeket!

Elolvasom

A kisebb, kevésbé látványos repedéseket és lyukakat hibajavítóval tüntetheted el a fehér falról. Finom ecsetvonásokkal vidd fel a területre, majd, hogy ne üssön el élénken a fal többi részétől, száradás után papírtörlővel dörzsöld át a javított részt.

A nagyobb lyukakat hurkapálcával vagy fogpiszkálóval töltsd ki. Törd őket olyan rövidre, hogy ne lógjanak ki a lyukból, majd, ha betömted a rést, csiszolópapírral óvatosan csiszold le a fal síkjáig a végüket. Ezután használd a hibajavítót.

Amikor többre van szükség

Ha a repedések nagyobbak, akkor nem kerülheted el teljes mértékben a festést, ám mégsem kell az egész lakást átmázolnod. Először egy vésővel piszkáld meg a repedés melletti részt, ezzel eltávolíthatod a még le nem esett, de szintén instabil részeket - a mélyedést csak akkor tudod rendesen kitölteni, ha előtte kitágítod kissé. Ezután óvatosan csiszold át a felületet, hogy az érdes részektől megszabadulj. Szerezz be csiszolást nem igénylő tömítőanyagot - bármelyik barkácsáruházban találsz -, és ezzel töltsd ki a repedést.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ez az anyag nagyon könnyű, és csiszolni is rendkívül egyszerű. Jó, ha maradt otthon egy kevés a falakhoz használt festékből, mellyel átkenheted a tömített részt, így az kevésbé lesz feltűnő.

Ezt is szeretjük