Hány napig ehető és fagyasztható-e a főtt tojás? 4 hasznos tudnivaló a húsvéti maradékról

A húsvéti maradékot nem minden esetben lehet lefagyasztani.

Főtt tojás, sonka, kocsonya és kalács fagyasztása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Húsvétkor sok-sok finom falat kerül az asztalra: főtt tojás, sonka, kocsonya és kalács is. Vajon fagyasztható a maradék? Ha igen, akkor hogyan?

A kérdés jogos, hiszen jól tudjuk, nem minden étel viseli jól a fagyasztó hidegét. Bizonyos ételeknek meg sem kottyan ez a fajta tartósítás, míg másoknak romlik az állaga, élvezhetősége, és olykor az íze is.

Főtt tojás, sonka, kocsonya és kalács fagyasztása 

A húsvéti asztal elmaradhatatlan fogása a keménytojás, ám sokan főznek belőle túl sokat. Szobahőmérsékleten két óráig, hűtőszekrényben hámozás nélkül, zárt dobozban öt napig áll el. Jó tudni, hogy a fagyasztás hatására a tojásfehérje gumissá válhat, ezért csak a sárgáját érdemes jégre tenni. Távolítsd el, és helyezd egy jól zárható mélyhűtőzacskóba. A lefagyasztott főtt tojássárgája három hónapig őrizhető meg.

A húsvéti sonka egyesek szerint akár egy hétig is eltartható, de biztonságosabb lehet 3-4 napon belül elfogyasztani. Szerencsére a maradék szintén fagyasztható, ám arra ügyelni kell, hogy légmentesen csomagold be, mielőtt a mélyhűtőbe tennéd. Hasznos, ha kisebb adagokban teszed el, mert az egyszer már kiolvadt sonkát nem biztonságos visszatenni a mélyhűtőbe.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?

Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat. 

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. január 7. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

A húsvéti kocsonya maximum 3 napig jó. Romlandó dolog, különösen, ha a hús kilóg a léből. A hús és a lé határvonalán könnyen elszaporodnak a baktériumok. A romló kocsonya ismérve, hogy megváltozik az állaga, páracseppes, kellemetlen szagú lesz. Sajnos nem fagyasztható, ugyanis, bár a zselés étel képes keményre fagyni, olvadás után nem tartja meg az állagát, hanem folyadék lesz belőle.

A húsvéti kalács 4-5 napig fogyasztható. Műanyag fólia helyett tanácsos konyharuhába bugyolálni, mert az előbbiben hamarabb penészedik. A kalács ugyanúgy fagyasztható, akárcsak a kenyér. Könnyen fagy és jól olvad, élvezhetőségében alig történik változás. Érdemes azonban lefagyasztás előtt felszeletelni, ugyanis a kalács kissé morzsálódni fog, amikor kiveszed, és nem lesz könnyű szépen felvágni. Helyezd jól záródó mélyhűtőzacskóba, és tedd a jégre!

Így fagyaszd a nyers tojást

Ha sok tojás marad ki, akkor nyers állapotában is fagyasztható: kövesd a cikkben foglalt útmutatást!

Így kell helyesen lefagyasztani a tojást: nem veszik kárba, ha sok megmaradt

Pár lépés csupán a tojás lefagyasztása: később jól jöhet, ami kimaradt.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük