8 étel, amit semmiképp se fagyassz le, hiába maradt belőle: a rakott krumplitól a főtt tojásig

Bár a fagyasztó hasznos a konyhában, nem mindent érdemes beletenni.

GettyImages-1205362021
beauty and style
Top olvasott cikkek

Megesik, hogy az ebédre, vacsorára készített főtt ételből marad valamennyi és ilyenkor felmerülhet, hogy az étel a mélyhűtőbe kerüljön.

A fagyasztást ugyanakkor nem minden étel, így egyes főtt fogások sem viselik jól. Egyesek ízüket, eredeti állagukat vesztik, és élvezhetetlenné válnak az olvasztás után. A következő nyolc is ilyen: ezeket jobb még a készítésük napján vagy az azt követő két-három nap során elfogyasztani, semmint jégre tenni. Az is jó megoldás, ha már előre, főzés közben nagyobb körültekintéssel van az ember, hogy pontosan hány adagra lesz szükség. Így nem készül felesleges mennyiség.

8 étel, ami ne kerüljön a fagyasztóba

Rakott krumpli - Ennek a fogásnak a nagy része főtt burgonya, ami nem bírja a fagyasztást. Nedvesség- és keményítőtartalma ugyanis szétválik, így szerkezetét veszti, és széttöredeznek a szeletek. A tejföl és a főtt tojás ugyancsak rosszul tűri a jegelést. Az előbbi kikristályosodik, és darabos lesz, utóbbinak pedig végzetesen megromlik az állaga.

Hasábburgonya - A frissen még ropogós sült krumpli megpuhul és vizes lesz, ha lefagyasztják, ezért élvezhetetlenné válik.

Majonézes kukoricasaláta - Bár a főtt kukorica fagyasztható, sem a majonéz, sem a tejföl nem viseli jól, ha jégre kerül. Az előbbi összetevői szétválnak, az utóbbi darabossá válik. A saláta majonézes öntetének kicsapódik a nedvességtartalma, így az egész saláta taszító látványt nyújt.

Rizibizi - A rizs úgy jó, ha pörgős, ám az, amit egyszer már lefagyasztottak, összeáll, vizes és tört lesz. Bár fogyasztható, már messze nem olyan csábító, mint amikor elkészült. Nem is beszélve a rizibiziben lévő főtt répáról, ami kellemetlenül megpuhul a jégtől.

A cikk az ajánló után folytatódik

Finomfőzelék - Ahogyan a habart főzelékek nagy többsége, úgy a finomfőzelék sem szeret jégre kerülni. Ugyan ehető marad, de miután az étel kiengedett, jól látható, hogy nedvességtartalma és többi alkotóeleme elkülönül egymástól, és még keverés után sem elegyedik tökéletesen.

Bolognai spagetti - Amennyiben a bolognai szószt külön fagyasztod le, később felhasználhatod, ugyanis az nagyszerűen bírja a mélyhűtőt. Ha viszont a főtt tésztával keverve teszed el, akkor a tészta magába szívja a szósz nedvességét, így a fogás száraz és kevésbé élvezhető lesz. A főtt tészta alapvetően nem szereti a fagyasztót. Ehető marad, de kissé ragacsossá válik, és kellemetlenül összeáll.

Uborkasaláta  - Fagyasztás hatására az uborka elveszíti roppanósságát, és vizessé válik, tejfölös leve pedig kikristályosodik, darabossá válik.

Főtt tojás - Ha maradt a főzelék mellé főzött tojásból, ne kerüljön a mélyhűtőbe, jobb azt egy szendvics mellé elfogyasztani. A fagyasztott főtt tojás ugyanis gumis, szivacsos állagúvá válik a fagyasztás hatására.

Ezeket sem jó a hűtőbe tenni!

Nemcsak a főtt ételek fagyaszthatósága a lényeges a konyhában. Azt is jó tudni, mely ételek nem igénylik, vagy sínylik meg a hűtést.

Ezt is szeretjük