Meddig jó a lefagyasztott hús? Ennyi idő után már ne használd fel

A húsok fagyasztása tartósít, de nem a végtelenségig.

GettyImages-1349021216
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fagyasztó a konyhában áldásos dolog, de akármilyen hasznos is, hiba lenne varázsszekrényként gondolni rá: noha nagy segítség az ételek és alapanyagok tartós tárolásában, csodákra nem képes, semmit sem lehet benne a végtelenségig raktározni.

Különösen igaz ez abban az esetben, ha nyers húsról van szó. A sütésre, főzésre félretett baromfi-, marha-, sertés-, vadhús vagy hal mind más időintervallumig maradhat a fagyasztóban, ezután már nem szabad felhasználni. Ezt legalább olyan komolyan kell venni, mint azt az aranyszabályt, hogy az egyszer már kiolvadt húst ne fagyasszuk vissza.

Meddig tarthatók a fagyasztóban?

A húsok közül a vad-, illetve egész baromfi tartható a fagyasztóban legtovább, míg a hal csupán töredékideig. A következőkben a sorolt húsfélék fagyaszthatósági idejét vesszük sorra.

Csirkehús - egész baromfi esetében 8-12 hónapig lehet jégen. Darabolva 9 hónapig maradhat. Ha aprólék került a fagyasztóba, azt csupán 3-4 hónapig lehet őrizni.

Pulykahús - a nyers pulyka 12 hónapig maradhat a fagyasztóban, amennyiben az egészben van. Ha darabolt állapotban, akkor 9 hónapig tartható, aprólékként 3-4 hónapig.

Sertéshús - A sertéshús eltarthatósága 12 hónap. Ennél tovább ne maradjon a mélyhűtőben.

Marhahús - 4-12 hónapig áll el a mélyhűtőben, ezután már nem használható fel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vadhús - a vadak a mélyhűtőben 8-12 hónapig maradnak alkalmasak az elkészítésre.

Hal - a hal csupán 2-3 hónapig tartható lefagyasztott állapotban.

Kész húsétel - amennyiben a hús már elkészült, változik az eltarthatósága. Ami a főtt húst illeti, 2-6 hónapig maradhat jégen, a sültek azonban csak 1-3 hónapig. A füstöltek, mint a kolbász, a sonka, a szalonna, 1-2 hónapon át tárolható, akkor el kell fogyasztani, vagy kárba vész.

Jól fagyasztható ételek

Bár sok étel veszít az ízéből, ha lefagyasztják, a következő cikkben olyanokat sorolunk, amelyek jól bírják a jegelést.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük