Büdös a lefolyó? Ezzel a házi keverékkel könnyen szagtalaníthatod

Sorra vesszük azt is, miért lehet büdös a lefolyó.

budos
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenkivel előfordulhatott már, hogy gyanús szagot észlelt a konyhában vagy a fürdőben. Sok esetben a lefolyó a ludas, de vajon mi okozza az orrfacsaró kellemetlenséget?

Más lehet az ok a fürdőszobai, és más a konyhai lefolyóknál, de vannak átfedések is: ezeket vesszük sorra, illetve azt, hogyan szüntethető meg a szag.

Miért büdös a lefolyó?

A lefolyó több okból lehet büdös. A jobbik eset, ha a lefolyó egyszerűen elszennyeződött, és ez okozza a szagot. A fürdőszobában a lefolyóban, a túlfolyóban, és a padlóösszefolyóban a szappan- és tisztítószer-lerakódás idézhet elő büdösödést és dugulást, a konyhában pedig a lefolyó- és túlfolyó zsíros-ételmaradékos elszennyeződése okozhat szagokat és elzáródást.

Nehezebb a helyzet, ha a szag a csatornából áramlik fel. Ez egyáltalán nem hangzik jól, és mielőbbi megoldásért kiált. Lehetséges, hogy nincsenek csatornaszellőzők, így a lakás felé jön a bűz - ezt egy komolyabb projekt pótoltatni. Ha a csatorna felől jön a szag, a probléma forrása a csatornaszelep is lehet. A csatornából feljövő szagnak rendesen a vákuumképződést megakadályozó légbeszívó szelep állja útját. Ha ez a szelep eldugult, a szag feláramolhat a lakás felé. Az is előfordulhat, hogy eredetileg nem is szereltek be ilyen szelepet a rendszerbe. A hiánya ugyanúgy okozhat szagot, mint a meghibásodása vagy elzáródása.

A problémák ezen csoportját szakértő szerelőnek kell megoldania, ahogyan az esetleges alkatrészi hibákat is: a szifon bűzelzárása vagy az ejtővezeték szellőzési problémája például két olyan dolog lehet, amelyeket hozzáértő kezekre érdemes bízni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lefolyó szagtalanítása házi keverékekkel

A takarításban gyakran használt ártalmatlan szerekhez akkor is nyúlhatunk, ha a lefolyót szagtalanítanánk, vagy ha dugulást szeretnénk elhárítani. Különösen abban az esetben indokolt ezeket segítségül hívni, ha gyerek is van a háznál. Ha ugyanis házi tisztítókeveréket készítünk, akkor nem kell agresszív szereket használni az életterünkben. Nyomós indok továbbá, hogy ezekkel nem károsítjuk a környezetet sem.

A gyakori tisztításnál nincs jobb, amit a lefolyó szagtalansága érdekében tehetünk, de a már meglévő elszennyeződés eltávolítása is megoldást jelenthet. Első körben öntsünk egy rész víz és két rész ecet keverékét a lefolyóba, majd pár perc után öblítsük forró vízzel.

Ezután készítsünk szódabikarbónás-vizes masszát úgy, hogy 1-2 pohárnyi szódabikarbónát annyi vízzel elegyítünk, hogy az pépesen folyó állagú legyen. Ezt a keveréket öntsük a lefolyóba, és pár perc után öblítsük le. Szükség esetén használhatunk kézi pumpát a lefolyódugulás megszüntetésére.

Végül, hogy a lefolyó szagtalanná váljon, egy pohár durva szemű sót öntsünk le annyi citromlével, hogy ez is pépesen folyó állagú legyen, és öntsük a lefolyóba. Pár perc után öblítsük le.

Ha ezt a tisztító folyamatot nemcsak akkor végezzük el, ha már büdös a lefolyó, hanem megelőző célzattal is, akkor - egyéb alkatrészi hibáktól mentesen - megakadályozhatjuk, hogy a szagosodás bekövetkezzen. A konyhában arra is érdemes ügyelni, hogy az ételmaradékokat minél alaposabban töröljük le az edényekről, mielőtt a mosogatóba kerülnének. Minél elővigyázatosabbak vagyunk, annál nagyobb eséllyel marad makulátlan a lefolyó.

Apró, de kellemes vécéhelyiségek fillérekből

Ég és föld egy sivár vagy egy szépen berendezett mellékhelyiségbe belépni. Ötleteket adunk: p ár aprósággal a vécé is csinosabb lesz.

Ezt is szeretjük