Patyolattiszta lesz a szőnyeg ezzel az egyszerű házi praktikával: 4 megoldás minden koszra
Nem okoz többet gondot a szőnyeg tisztítása ezekkel az egyszerű házi praktikákkal.

szonyegtisztitas
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szőnyegtisztítás elsőre bonyolult feladatnak hangzik, hiszen az ember nem dobhatja csak úgy be a foltos kárpitot a mosógépbe, azonban nem minden esetben van szükség gépi tisztításra, és nem kell azonnal tisztítóba adni a szőnyeget. 

Számos olcsó házi praktika van, amivel kiszedhetőek a foltok. Szinte bármilyen természetű foltra van jó tippünk, és egyik tippben sem szerepel az ecet és a szódabikarbóna párosa.

Szőnyegtisztítási praktikák borfolt ellen

A szőnyegben a leggyakrabban a kilöttyenő folyadékok tesznek kárt. Különösen komoly elkövető a bor, amely kifejezetten tartós és élénk színű nyomot tud hagyni. A helyzeten csak ront, ha ráadásul világos a szőnyeg.

borfolt

A borfolt legnagyobb ellensége a tej, mert semlegesíti a kémhatását, és így kiemeli a szálak közül a szennyeződést. A makacs vörös paca kiszedéséhez csak fel kell forralni egy kis tejet, majd ráönteni a szőnyegre még forrón. Ne aggódj, ez nem fog foltot hagyni. Hagyd egy kicsit száradni a szövetet, azután szappanos vízzel itasd át a foltot. Friss borfoltra jól használható a szénsavas ásványvíz is. 

Kávéfolt ellen sörrel

A szénsav a kávéfolt ellen is jól jön. A sörben található szénsav fellazítja a szennyeződést a szőnyeg szálai között. Nincs más dolga az embernek, mint hogy ráönti az italt a foltra, és beledörgöli a szőnyegbe. Ezután szappanos ronggyal érdemes átdörzsölni, majd felitatni a nedvességet - ez segít eltüntetni a sörszagot is. Ha nagyon régi a kávéfolt, több kezelésre is szükség lehet.

Teával por ellen

Bár az alábbi megoldás csak sötétebb szőnyegeken alkalmazható, mert a tea enyhén elszínezheti a szálakat, érdemes kipróbálni ezt a módszert, ugyanis nemcsak tisztább, de illatosabb is lesz tőle. Takarítás előtt főzz le egy adag jó erős zöld teát, majd a főzetet öntsd egy szórófejes üvegbe, és fújd be a szőnyeg teljes felületét. Ezután állj neki porszívózni. Az elmélet szerint a nedvesség megköti a port, és így az nehezebben menekül meg a porszívó szívófejétől. Ráadásul a tea szép fényt is ad a szövet szálainak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Krumplival az élénk színért

Ha maradt egy kis krumplid, ami megfonnyadt, vágd félbe, és porszívózás után ezzel dörgöld be a szőnyeget. A krumpliban található keményítő segít visszaadni a kárpit élénk színét, és tisztító hatást is kifejt. Ezután érdemes újra átfutni a porszívóval a szöveten, hogy biztosan ne maradjanak benne krumplidarabkák. A végén a szőnyeg olyan lesz, mint új korában.

Olajos foltra borotvahab

Az olajos szennyeződések a szőnyegből legegyszerűbben borotvahab segítségével szedhetőek ki, de ezek a kellemetlen foltok még a lakás számtalan pontján okozhatnak kellemetlen perceket. Mutatjuk a legjobb háztáji megoldásokat rájuk.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük