Nem kell újrafesteni a koszos falat, máshogy is felújíthatod: falradír és még 3 okos ötlet
Így javítsd ki az apró sérüléseket, repedéseket a falon.

fal-repedes
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A falak könnyen sérülhetnek, kerülhet rájuk folt, megkarcolhatja őket egy bútor sarka, lyukat üthet beléjük egy szög, és nem biztos, hogy az ember azonnal újrafestésen kezd gondolkodni. A kisebb balesetek többnyire könnyen orvosolhatóak nagyobb felújítások nélkül is.

Számtalan otthoni, egyszerű módszer létezik, amellyel rendbe lehet hozni a falak apróbb hibáit, és ha a javítás már nem is működik, még mindig ott van átmeneti megoldásként az elrejtés. Ezekre gyűjtöttünk össze néhány tippet.

Fal megtisztítása falradírral

A falak leggyakoribb sérülése az elkoszolódás - ez történhet az időtől is, hiszen az évek során lerakódik bizonyos mennyiségű por. Gumicsíkot hagyhat a fal aljában egy edzőcipő is, vagy összefirkálhatja egy színes ceruza. Ezek a foltok jól leszedhetőek otthoni módszerekkel. Hasznos trükk például a kenyérbél, amely úgy működik, mint a radír a falon. De egy korábbi cikkünkben összegyűjtöttük, hogyan lehet megtisztítani a különböző falfelületeket otthoni eszközökkel. 

fal-firka-gyerek

Ha nagyobb segítségre van szükség, alkalmazható még kifejezetten a fal tisztítására kapható falradír is. Ez valójában egy szivacs, amelyet be kell nedvesíteni, ki kell csavarni, majd át kell vele dörgölni az összekoszolódott falat. A ceruzafoltokat és gumicsíkokat nyom nélkül tünteti el.

Repedések és lyukak ellen

A repedések és lyukak gyógyítása minden esetben úgy kezdődik, hogy valamivel be kell tömni a rést - akárcsak festés előtt a gletteléssel. Erre számtalan jó, otthoni megoldás található, bár a megoldások mindegyike átmeneti, csak addig kínál segítséget, amíg el nem szánjuk magunkat az újrafestésre, ekkor érdemes rendesen is kezelésbe venni a réseket.

Addig is egy kis fogkrém segíthet elnapolni a nagyobb munkákat. Arra figyelj, hogy mindenképpen fehér színű fogkrémet válassz, ezt nyomd bele a lyukba, vagy kisebb repedés esetén tedd szivacsra, és a szivaccsal simítsd bele a fal egyenetlenségeibe. Száradás után semmi nem fog látszani a résekből.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nagyobb lyukakhoz papírmasszát is használhatsz. Ehhez a papírt áztasd meleg vízbe, amíg szinte mállós nem lesz, és adj hozzá annyi tapétaragasztót, hogy sűrű masszává álljon össze. Ezzel azután kitöltheted a lyukat. Csak arra figyelj, hogy fehér papírt használj, így a száradás után az eredmény is fehér lesz.

Nem javítás, de ez is segíthet

Kisebb hibákat - főleg, ha magasabban vannak, befedhetsz egyszerű eltakarással is. Manapság kaphatóak különféle kreatív és látványos öntapadós falmatricák, melyek jól el tudják takarni a réseket, és közben díszítik is a teret. Ha jó a kézügyességed, akár rajzolhatsz szabad kézzel is a falra, így téve egyedivé azt. Működnek a stratégiailag elhelyezett képek és tükrök is, amelyek szintén a falra ragaszthatóak, elrejtve a sérüléseket.

Tükör elhelyezése a lakásban

Ha sérülést rejtesz el vele, akkor természetesen meg van kötve a kezed, de még így is nagy mozgástered lehet ahhoz, hogy a felrakott tükör ne csak takarjon, de ha már ott van, tágítsa és fénnyel töltse be a teret is. Ehhez gyűjtöttük össze a leghasznosabb tudnivalókat.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük