18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Miért fontos szex után pisilni és tusolni? A nőgyógyász elmondja

Hallottál már arról, hogy szex után érdemes elmenni vécére? Te tudod, miért kell ilyenkor pisilni?

Sok nő azt hiszi, hogy felfázott, amikor égő, csípő érzés kíséri a vizelést. A legtöbben ilyenkor nem is gondolják, hogy a szexuális együttlét kapcsán fertőzés üthette fel a fejét a húgycsőben vagy a húgyhólyagban, aminek valójában semmi köze a felfázáshoz.

Megelőzhető a fertőzés

A húgyúti fertőzések megelőzéséhez alkalmanként elegendő a szex utáni pisilés. Sokan az együttlét végén eleve ingert éreznek rá. Ez így természetes, hiszen a szervezet ösztönösen védekezik azok ellen a kórokozók ellen, amelyek - ha bekerülnek a húgycsőbe - gyulladást is okozhatnak. Ilyenkor kifejezetten ártalmas a vizeletet tartogatni. A dologról megkérdeztük a nőgyógyászt is.

- A húgyúti fertőzéseket két nagy csoportra osztjuk, alsó és felső húgyúti fertőzésekre. Az alsó húgyúti fertőzések közé tartozik a húgycső és a húgyhólyag fertőzéses eredetű gyulladása, ezt nevezzük felfázásnak vagy hólyaghurutnak - mondta dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyász.

- Tünete a gyakori vizelési inger, a fájdalmas, égő, csípő érzés vizeletürítés közben. Társulhatnak hozzá alhasi görcsök és kellemetlen szagú, sötét színű, véres vizelet. Az esetek legnagyobb részében a gyulladást egy bizonyos bélbaktérium, az E. coli okozza - tette hozzá.

Nőknél gyakoribb

Az E. coli baktérium a megfelelő higiénia mellett is ott lehet a végbéltájékon, és sokszor bejut a hüvelybe is. Mivel mindkét testnyílás nagyon közel van a húgycsőhöz, szex közben a baktérium könnyen belekerülhet. A húgycsövön keresztül aztán a húgyhólyagba jut, majd ott elszaporodva gyulladást okozhat.

A női húgycső a férfiakénál jóval rövidebb, csupán kettő-négy centiméter, így a baktériumok útja a húgyhólyagig lényegesen rövidebb. Ezért sokkal gyakoribb a gyulladás a nőknél.

Pár csepp is számít

Nagyon fontos, hogy szexuális együttlét után a nők minél előbb menjenek vécére. A vizelés ugyanis megszabadít a letapadt baktériumoktól. Ha valakinek szex után nincs vizelési ingere, az sem gond, de mindenképpen meg kell próbálni pisilni. Ha pár csepp vizelet távozik, már az is segítség abban, hogy a húgycsőre tapadt baktériumok kimosódjanak.

A zuhanyozással pedig eltávolítható a testről a kórokozók jelentős része. A szex utáni tisztálkodással csökken a szeméremtájékon található baktériumok száma is.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük