Miért fontos szex után pisilni és tusolni? A nőgyógyász elmondja
Hallottál már arról, hogy szex után érdemes elmenni vécére? Te tudod, miért kell ilyenkor pisilni?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok nő azt hiszi, hogy felfázott, amikor égő, csípő érzés kíséri a vizelést. A legtöbben ilyenkor nem is gondolják, hogy a szexuális együttlét kapcsán fertőzés üthette fel a fejét a húgycsőben vagy a húgyhólyagban, aminek valójában semmi köze a felfázáshoz.

Megelőzhető a fertőzés

A húgyúti fertőzések megelőzéséhez alkalmanként elegendő a szex utáni pisilés. Sokan az együttlét végén eleve ingert éreznek rá. Ez így természetes, hiszen a szervezet ösztönösen védekezik azok ellen a kórokozók ellen, amelyek - ha bekerülnek a húgycsőbe - gyulladást is okozhatnak. Ilyenkor kifejezetten ártalmas a vizeletet tartogatni. A dologról megkérdeztük a nőgyógyászt is.

- A húgyúti fertőzéseket két nagy csoportra osztjuk, alsó és felső húgyúti fertőzésekre. Az alsó húgyúti fertőzések közé tartozik a húgycső és a húgyhólyag fertőzéses eredetű gyulladása, ezt nevezzük felfázásnak vagy hólyaghurutnak - mondta dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyász.

- Tünete a gyakori vizelési inger, a fájdalmas, égő, csípő érzés vizeletürítés közben. Társulhatnak hozzá alhasi görcsök és kellemetlen szagú, sötét színű, véres vizelet. Az esetek legnagyobb részében a gyulladást egy bizonyos bélbaktérium, az E. coli okozza - tette hozzá.

Nőknél gyakoribb

Az E. coli baktérium a megfelelő higiénia mellett is ott lehet a végbéltájékon, és sokszor bejut a hüvelybe is. Mivel mindkét testnyílás nagyon közel van a húgycsőhöz, szex közben a baktérium könnyen belekerülhet. A húgycsövön keresztül aztán a húgyhólyagba jut, majd ott elszaporodva gyulladást okozhat.

A női húgycső a férfiakénál jóval rövidebb, csupán kettő-négy centiméter, így a baktériumok útja a húgyhólyagig lényegesen rövidebb. Ezért sokkal gyakoribb a gyulladás a nőknél.

Pár csepp is számít

Nagyon fontos, hogy szexuális együttlét után a nők minél előbb menjenek vécére. A vizelés ugyanis megszabadít a letapadt baktériumoktól. Ha valakinek szex után nincs vizelési ingere, az sem gond, de mindenképpen meg kell próbálni pisilni. Ha pár csepp vizelet távozik, már az is segítség abban, hogy a húgycsőre tapadt baktériumok kimosódjanak.

A zuhanyozással pedig eltávolítható a testről a kórokozók jelentős része. A szex utáni tisztálkodással csökken a szeméremtájékon található baktériumok száma is.

Ezt is szeretjük