7 módszer, amivel csökkentheted az adódat: megéri!
Ha megtakarítasz, adókedvezményt is kapsz a félretett pénz mellé. Íme, a részletek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarországon a megtakarítási hajlandóság - legalábbis az OTP öngondoskodási indexe alapján - még igencsak gyerekcipőben jár, aminek oka a források hiánya miatt részben az, hogy sokan nincsenek is tisztában a lehetőségekkel.

Holott a gazdasági válság jelentette kiszolgáltatottság, illetve a kedvezőtlen demográfiai mutatók miatt - melyek veszélyeztetik a majdani nyugdíjat is - minden korábbinál nagyobb szükség lenne a tartalékképzésre. Léteznek különféle, egyszerűbb praktikák arra vonatkozóan, miként lehet havonta egy kisebb összeget megspórolni, majd félretenni, emellett motiváló tényező lehet az is, hogy bizonyos megtakarítási formákat az állam is támogat, többek között különféle adókedvezmények formájában.

Adó-visszatérítést is kaphatsz

Ha pénzedet különféle önkéntes pénztárakba fizeted be megtakarítás gyanánt, a tagi befizetések után 20% adókedvezményt kaphatsz, melynek összege 100 ezer forintig terjedhet. Az önkéntes pénztáraknak több formája is létezik, céljuk azonban egyaránt az, hogy gondoskodj magadról azáltal, hogy a havi tagdíjak idővel gyűlnek, és hozamot is termelnek.

Az önkéntes nyugdíjpénztár által időskori éveid nyugalmát támogathatod, az önkéntes egészségpénztári befizetéseket különféle egészségügyi szolgáltatásokra, termékekre fordíthatod, az úgynevezett önkéntes önsegélyező pénztárak befizetéseiből pedig egészségügyi és szociális ellátásokat kaphatsz, többek között fizethed a rezsit, vagy segélyben részesülhetsz például terhesség és munkanélküliség esetén.

Az önkéntes egészségpénztár esetében a 20% felett a tagi lekötés és a prevenciós szolgáltatások után további 10%-os adó-visszatérítés is igénybe vehető.

Hasonló kedvezmény vonatkozik a nyugdíj-előtakarékossági számlára - NYESZ - is, ahová tetszőleges mértékben és gyakorisággal lehet pénzt befizetni. Az éves összeg után 20%-os, de maximum 100 ezer forintos - ha valaki 2020-ban tölti be a nyugdíjkorhatárt, 130 ezer forintos - adókedvezményt lehet igénybe venni, ráadásul ez plusz összeget jelent, és nem helyettesíti a nyugdíjpénztári befizetések után járó adókedvezményt.

Szeretnéd tudatosabban kezelni pénzügyeidet?
Találd meg az OTP Megtakarítási iránytű segítségével az igényeidnek és céljaidnak legmegfelelőbb megtakarítási lehetőséget!

Csökkentett vagy elengedett kamatadó

Bizonyos speciális megtakarítási termékek után a kamatadót sem kell, vagy épp nem kell teljes egészében megfizetni. Ide tartozik az önkéntes pénztári számlákon megjelenő, valamint a nyugdíj-előtakarékossági számlán elért hozam is. De igaz ez a biztosítással egybekötött, vagyis unit linked megtakarításokra is, melyek hozamaira tízéves időtartam után nem kell kamatadót fizetni.

A tartós befektetési számlákat is adókedvezménnyel támogatja az állam, az öt éves lekötési időszak végén nem kell kamatadót fizetni, de három év után is csak 10%-ot.

Ezt is szeretjük