Pornónézés? Mi számít soknak, és mi normális a férfiaknál?

A férfiak többségének egyik kedvenc szabadidős tevékenysége: mikor viszik túlzásba?

beauty and style
Top olvasott cikkek

A statisztikák szerint a férfiak döntő többsége minden hónapban legalább egyszer megnéz az interneten egy pornóoldalt. 

Vajon mit keresnek ilyenkor, mi hiányzik nekik, miért igénylik a virtuális szexet? Mi az, amiben partner lehet egy nő, és mit ne tűrjön el? Három különös és rejtett ok, amikor a pornózás nem pótszer, hanem vágy a megoldásra.

A sóvárgás kezdete

Mint minden hasonló szenvedélynél, itt sem lehet  pontos mennyiségi határt szabni. Illetve: először is azt kell tudni, valójában mire szolgál a külső, képi stimulálás. Ha valaki a szexuális fantáziájához keres megerősítést, azaz a pornózás segít az illető nemi vágyait felismeri, addig nincs gond, amíg a hétköznapokban, egy megfelelő partnerrel valósítja meg mindazt, ami neki kielégülést hoz. Ha így vesszük, a pornó akár kapcsolatélénkítő is lehet. Az a határ, amelyen túl már személyiségromboló a túlzott pornózás, valahol ott kezdődik, hogy a szexualitás az élete értelmévé válik.

A mellékhatásokról kérdezze partnerét

Ha a pornó pótszer, azaz a segítségével próbálunk megoldani valamit, könnyen függőség alakulhat ki. Levezeti a stresszt, elűzi a rosszkedvet, oldja a magányt, elfeledteti a gondokat - nagyjából erre használhatjuk például az alkoholt is.

Ám a virtuális szex veszélyesebb is lehet a többi pótszernél, hiszen nincs fizikai korlátja, nem okoz testi tüneteteket, egyszerűen csak elveszi azt a lehetőséget, hogy a vágyak egy normál kapcsolatban is kielégítődjenek. A férfi egyre feszültebb és csalódottabb lesz, hiszen a fantáziái nem megélhetőek a valóságban, így olyan szélsőségeket kezd hajszolni, amelyeket korábban maga is elutasított. Baj van, ha már csak a képernyőn látottak váltanak ki szexuális izgalmat nála, igazi nő nem.

Hányan vagyunk az ágyban?

Léteznek azonban olyan mély és rejtett kötődések, amelyek következményeit valaki épp pornózással próbálja tudattalanul feloldani. Aki ilyesmitől szenved, általában titokban néz szexuális tartalmakat.

Gyakori például, hogy valaki az anyja képét vetíti rá lélekben a partnerére, emiatt nem szívesen fekszik le vele. Ilyenkor szexuális fantáziálással űzi el a projekciót. Nem ritka az sem, hogy a nemi vágyak felerősítésével akarja az illető tudatosítani magában a férfierejét. Noha az apjával való - lelki - viszonyát kellene inkább rendeznie, hogy ne utasítsa el az apja mintája miatt önmagát mint férfit.

A harmadik esetben pedig egy családi történet, hitmondat hathat rá. Fontos tudni, hogy a felmenői hogyan vélekedtek a szexualitásról, netán bűnös dolognak tartották?

A pornózás lehet ilyenkor a tudattalan lázadás eszköze, vagy ellenkezőleg: a lojalitást segíti, arra szolgál tehát, hogy megerősítse a felmenők elutasító tapasztalását.

Használd a NEM varázsszót!

Az utóbbi esetekben a családállítás módszere a lélekre ható összefüggések feltárásával, és oldásával segíthet a nemi élet normalizálásában. Amikor a lelki szenvedély testi függőségbe csap át, és komoly mellékhatásokkal jár - például szívpanaszok, izzadás, ingerlékenység, feszültség -, orvosi segítségre is szükség lehet. Ha tehát olyan férfi társa vagy, aki igényli a pornózást, a legfontosabb szabály, hogy soha ne tegyél meg semmit, ami ellenedre van. Lehet persze, hogy túlságosan prűd vagy, és egyszerűen különböztök a nemi vágyaitokat illetően. Ha nem ilyen egyértelmű a helyzet, minden egyes elutasításod fontos figyelmeztetés számára.

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

Ezt is szeretjük