Ezt nem csinálják a boldog párok a Facebookon: jobb, ha ti sem teszitek

Ha betartod a szabályt, jobb kapcsolatra számíthatsz.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bizonyára neked is ismerősek azok a kínos szituációk, amikor a párok valamiért kényszeresen úgy érzik, hogy legmeghittebb szerelmes pillanataikat a közösségi oldalakon, a fél világ szeme láttára kell megélniük. Ez pedig nem csupán azért veszélyes, mert a többi ismerős felhasználót az őrületbe kergeti, hiszen a párkapcsolat sem erősödik általa.

Bár a 21. században már-már megkerülhetetlenné váltak a közösségi oldalak, amelyek kétségtelenül nagy segítséget jelenthetnek a barátokkal való kapcsolattartásban, és szórakozásnak sem utolsó mások posztjait és képeit nézegetni, a Facebook ugyanakkor nem mindenre a legmegfelelőbb fórum.

Bár a tapasztalatok azt mutatják, hogy esetenként sokak számára nehezére esik megítélni, mi a határ egy könnyed, mindenki számára érdekes helyzetjelentés és a magánügy között, az alábbiakban néhány olyan dolgot gyűjtöttünk össze, amelyeket nem érdemes a világba kiáltani, ha az ember valóban harmonikus kapcsolatra vágyik.

Így érzi magát: boldog

Az önfeledt és meghitt pillanatok közben eszed ágában sincs posztolni, és ez pontosan így is van rendjén: azokat a maguk teljességében csak ott és akkor tudod megélni. Jusson eszedbe, hogy amit boldogságtól kicsattanó érzelmi állapotod folyamatos megosztásával üzensz, az ismerőseid szemében éppen ezért akár szándékaiddal ellentétes is lehet.

Bár a két fél hozzáállása eltérő lehet, és előfordulhat, hogy párodat látszólag egyáltalán nem zavarja a tucatnyi állapotmegosztás, az alapszabály hosszú távon mégis hasznos: az igaz szerelmeddel töltött értékes időben felejtsétek el a Facebookot, hiszen csak a legszebb közös pillanatokat rabolja tőletek! 

Viszály ország-világ előtt

Az előbbinél még szomorúbb és meggondolatlan cselekedet, amikor az ismerősi körrel a kapcsolatban felmerülő problémákat osztják meg az emberek. Ez történhet egyoldalúan, ami egy visszaigazolásra váró panaszáradatban ölt formát a leggyakrabban, de bizonyára olyat is láttál már, hogy a két fél heves vitába kezdett az online térben, észre sem véve azt, hogy ennek nem csupán párjuk, netán a legközelebbi barátaik lesznek tanúi, de a régi osztálytársak, kollégák, tanárok, a rokonság, de akár szinte idegenek is.

Ebben szerepet játszhat természetesen az is, hogy a külvilágot állásfoglalásra késztessék, hogy így minél több online támogatót tudjanak a hátuk mögött, mégis a távolabbi ismerősök szemében legfeljebb egy kínos csetepaténak vagy egy önmagukat lejárató parádénak felel meg a kiborulás.

Jól jegyezd meg: a problémák még akkor sem tartoznak a facebookos ismerősökre, ha azt ketten nem vagytok képesek higgadt módon tisztázni. Ilyen esetben sokkal célravezetőbb, ha adtok egymásnak egy lélegzetvételnyi szünetet a vita folytatásához, esetleg személyesen kértek segítséget a legközelebbi hozzátartozóitoktól.

Arról írtunk már korábban, hogy a kapcsolatok minőségét olyannyira rombolja a közösségi oldalak túlzott használata, hogy egy amerikai kutatás arra jutott: a válás során egymáshoz vágott vádak között is nagyon előkelő helyen szerepelnek a Facebookon látott vagy éppen onnan hiányolt képek, posztok vagy a megmagyarázatlan új ismeretségek. A kutatásból természetesen leginkább arra következtethetünk, hogy a legfontosabb válóok az online térben élők hiányos és zavaros kommunikációja volt, ami orvosolható ugyan, de a legegyszerűbb megelőzni azt, és a meghitt pillanatokban tényleg kikapcsolni, lenémítani és a zsebbe csúsztatni a telefont.

Ezt is szeretjük