Ti is emiatt fogtok szakítani? A kutatók szerint nem kizárt
Észrevétlenül rombolja a kapcsolatot: meggondolatlan használata végzetes lehet.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Vajon tényleg olyan ártalmas a Facebook a párkapcsolatra? Hány szerelmet tesz tönkre évente a közösségi média? A kérdés nagyon sok felhasználót érdekel, ami nem véletlen, hiszen szinte mindenki ismer a környezetéből legalább egy kudarccal végződő történetet, ami az oldal nélkül talán egészen másképpen történt volna.

A Slater and Gordon brit ügyvédi iroda megbízásából készült tavalyi kutatásból elképesztő számok derültek ki. Az eredmények szerint ugyanis hétből egy válás indokaként merült fel egy-egy közösségi oldal: a Facebook, a Skype, a Snapchat, a Twitter, az Instagram vagy a What's App.

Andrew Newbury, a Slater and Gordon családjogi vezetője a kutatás kapcsán elmondta, hogy bár a közösségi oldalak tökéletes alternatívát jelentenek a családdal és a barátokkal való kapcsolattartásra, a jelen állapotok azt mutatják, hogy a párkapcsolatban már nem egyöntetűen kedvező a hatása.

A Facebook mint konfliktusforrás

Az évek alatt drasztikus változások következtek be az emberek életében: jelenleg több mint 556 millió ember használja nap mint nap a Facebookot, az pedig önkéntelenül is belefolyik mindennapjaikba, így a házasságukba is, okozójává válva a konfliktusoknak. 

A brit iroda érdeklődését közvetlenül az indokolta, hogy a válóperekben szokás szerint felmerültek a közösségi oldalak nevei is, különösen a képek és posztok, esetenként pedig az expartnerrel felvett kapcsolat, a titokban küldött üzenetek vagy a nem vállalt fotók indokolták az összetűzéseket, amik aztán felduzzadtak, és váláshoz vezettek.

A megkérdezettek 50%-a vélte úgy, hogy a közösségi oldalak reális veszélyt jelentenek a párkapcsolatukra, ezen belül a Facebookot említették a legkritikusabb pontnak, ezt követte a What's App, majd a Twitter és az Instagram.

A levéltitok a múlté?

Tízből egy ember vallotta be, hogy volt már olyan eset, amikor párja elől elrejtett egy posztot vagy egy képet, hogy emiatt ne kerüljön konfliktusba. Minden ötödik megkérdezett egyetértett abban, hogy nyugtalanságot okoz számukra, ha partnerük oldalán valamit felfedeznek, 43%-uk közvetlenül ezután kérdőre vonja a másikat, 40% azonban csak akkor, amikor már több ilyen esettel szembesültek.

Fény derült arra a megdöbbentő visszásságra is, hogy amíg a megkérdezettek harmada titokban igyekszik tartani a jelszavait partnere előtt, addig 58%-uk mégis bevallotta, hogy tudja párja belépési adatait. 

A közösségi oldalakról érkező ingertömeg könnyen összezavarja a felek józan ítéletét, ezáltal válik egy csapásra akár a harmonikus kapcsolatok ellenségévé is. A csatorna ugyanis az általa érkező információtöbbletnek köszönhetően számos félreértést tesz lehetővé.

Használati utasítás pároknak

A kutatás tanulságaiból a Slater and Gordon oldalán összeállítottak egy öt egyszerű pontból álló kiskátét is mindazok számára, akik nyugodt és tartós párkapcsolatukban szeretnék használni az online közösségi tereket.

1. Ne posztolj dühből! Mivel minden barátod, rokonod és még akár további milliók is láthatják, hiába törlöd később a bejegyzést, a sérülést nem tudod meg nem történtté tenni.

2. Légy tisztelettel mások iránt! Ne veszekedj a pároddal vagy családtagjaiddal az internetező közösségek szeme láttára!

3. Játssz nyílt lapokkal, és kérdezd meg a partneredet, mielőtt egy posztban megjelölöd, vagy egy információt megosztasz róla a világgal.

4. Mindig figyelj a beállításokra, és bizonyosodj meg arról, hogy mely ismerőseid számára látható vagy elérhető egy bejegyzés!

5. Tarts szünetet, és élvezd ki a pillanatot! Nem kell mindent az ismerőseid orrára kötni.

Ha egy kapcsolat hullámvölgybe kerül, gyakran a bizalom is csorbul. A harmónia visszaállítása nagy munka mindkét fél számára. Amikor a párok bizonytalanok a másik hűségében, hajlamosak a nyomozásra, erre pedig kézenfekvő eszköz a Facebook. Zaklatott lelkiállapotban azonban az ember gyakran csak a gyanút alátámasztó információkat, képeket, ismeretségeket, lájkokat szűri ki, ami indokolatlan vádaskodáshoz vezet. 

A közösségi oldalak ráadásul ezer lehetőséget tartogatnak arra, hogy valaki lebukjon, féltékennyé váljon vagy elveszítse vonzerejét. Ha szeretnéd, hogy párod és közted a béke megmaradjon, légy figyelmes, és óvatosan használd az online tereket. Ha nem is közvetlenül vezet szakításhoz egy oldal, melegágya lehet a félreértéseknek és a kísértéseknek is, ami a viharos időszak közepén nem lendíti előre a problémák higgadt kezelését.

Ezt is szeretjük