Ez történik, ha az exed után nyomozol a Facebookon
3 jó ok, amiért inkább tiltsd le
Nehezebben leszel túl a szakításon, ha ismerősök vagytok.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A szakítás utáni időszak érzelmileg különösen érzékeny, és stratégiai fontosságú a gyógyulás és a felejtés szempontjából. Ezért érdemes kétszer is meggondolnod, mit teszel, és mit nem, ha nem akarod még jobban kínozni magad.

Egy nemrégiben készült kutatás arra a talán kevéssé meglepő következtetésre jutott, hogy azoknál, akik a szakítás után még nyomon követik az exük tevékenységét a Facebookon, sokkal tovább tart a gyógyulás, mint azoknál, akik mielőbb elvágják az őket és a volt szerelmüket összekötő szálakat.

Hátráltatja a regenerálódást

A Facebookot világszerte használó, körülbelül 900 millió embernek nagyjából az egyharmada ellenőrizgeti rendszeresen a közösségi portálon, mit is csinálnak a korábbi szerelmei. Ám ha ismerősök maradtok az exeddel, vagy ha csak alkalomadtán ránézel a profiljára, az visszavethet abban, hogy továbblépj.

A tanulmányban 464 résztvevő számolt be Facebook-használati szokásairól. A kérdőívben a negatív érzéseket, a kötődést, a stresszt és a továbblépés képességét vizsgáló kérdések szerepeltek. A kutatók pedig arra a következtetésre jutottak, hogy a közösségi portálok adta lehetőségek erősíthetik az exekhez való ragaszkodást.

Úgy tűnik, a netes kapcsolattartás bármilyen formája inkább hátrányt jelent a szakítás utáni időszakban, ahogyan az élő vagy telefonos érintkezés sem könnyíti meg az elválást. Ha ez még nem lenne elég meggyőző, íme, néhány ok, amiért inkább töröld az exed.

Időrabló

A Facebook már önmagában is időrabló lehet, de különösen igaz ez, ha a napi rutinod része, hogy ellenőrizd, mit posztolt az exed. Innen aztán nincs megállás.

Elkezded elemezni, hogy ezt vajon hogy értette, kinek szánta, kivel volt bulizni és miért, te is posztolsz valamit, amitől azt reméled, felfigyel rá, esetleg máris valami taktikán töröd a fejed, hogyan hívasd fel magad - és azt veszed észre, hogy elment egy óra, és örülhetsz, ha ezek után még nem nyúltál a telefon után, hogy felhívd őt. Ugyanez persze fordítva is megtörténhet, ha ő az, aki megszállottan nyomoz utánad.

A múlt láncai

Amíg az exed posztjai bármikor felbukkanhatnak a hírfolyamban, nem vagy biztonságban a nosztalgikus emlékektől sem, és könnyen eszedbe juthatnak a régi szép idők, amiket együtt töltöttetek. Előfordulhat, hogy ilyenkor csak a szépre emlékezel, főleg, mert a facebookos jelenlét gyakran megtévesztő is lehet.

Ha az exed igencsak csábító színben tűnik fel a Facebookon, még nem biztos, hogy a valóság is pont olyan tökéletes körülötte, ahogyan láttatni szeretné. Ne feledkezz meg arról se, hogy amíg a múlton van a fókuszod, addig nem ismerkedsz új emberekkel. Ne szalaszd el a nagy Ő-t azért, mert épp az exed posztjait olvasgatod.

Ezt is szeretjük