Házsártos, kotnyeles és mintaanya
A legnehezebben kezelhető anyóstípusok
Párod édesanyja könnyen megnehezítheti a kapcsolatotokat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szokás mondani, hogy a családját nem választhatja meg az ember, de a párját igen. Azonban az már nincs benne a szólásban, hogy akárki mellett is kötsz ki, a család mindkét oldalon megmarad, és hatással van a kapcsolatodra. Persze egy pillanatig sem állítjuk, hogy a szülők csak fejfájást okoznak, hiszen a nehéz pillanatokért biztosan kárpótol, amikor segítenek az esküvőszervezésben vagy költözni, netán az újszülött baba körüli teendőkben, immár nagyszülőként.

De igen, néha komoly kihívást jelenthet a békés kommunikáció, különösen, ha az anyós amolyan tipikus filmbéli nőszemély, aki mintha véletlenül sem akarna jót neked. Ám minden fiús anyát lehet kezelni, ha nem is végképp megszelídíteni. Tudd meg, hogyan!

Kotnyeles, aki mindenbe beleszól

Ez az anyóstípus komoly nehézségeket okozhat, már csak azért is, mert a türelmedet alaposan próbára teszi. Ő az, aki optimálisabb esetben puszta jó szándékból, de az is megeshet, hogy némi keserű hátsó gondolattal osztogat tanácsokat.

Sajnos azonban ezek nem csak a fiára terjednek ki. A családi elfogadás jeleként te is bőségesen részesülhetsz a véleményéből, hogy hogyan lenne érdemes a konyhátokat berendezni, a napodat beosztani, a ruhákat pedig mosnod, hogy ne maradjanak gyűröttek.

Mellette az a legnagyobb veszély, hogy egyszer csak elveszíted a türelmed, és nem éppen válogatott szavakkal állítod meg a tanácsok áradatát - ezzel pedig nemcsak őt, de párodat is megbánthatod. Ugyanakkor az sem jó, ha próbálod mindenben a szavait követni, hiszen akkor észre sem veszed, de átveheti az irányítást az életetek fölött.

Ha valamiben nem értesz vele egyet, tisztelettudóan, de határozottan add a tudtára, hogy te ezt másképp szeretnéd csinálni a pároddal, aki amellett, hogy a fia, immár veled kezdett közös életet. Lehet, hogy egy enyhe sértődéssel így is számolnod kell, de ha nem mások szabályai alapján szeretnéd élni az életed, ennyit be kell vállalnod.

A mintaanya, akinél nem lehetsz jobb

A mintaanyával az a gond, hogy gyakran nem képes elengedni a fiát felnőttként sem, és azzal is csak nehezen birkózik meg, ha az a bizonyos másik nő, aki az oldalán felbukkan, másképp csinálja a dolgokat, mint ő. Következésképp ez az anyóstípus közvetett vagy direkt formában, de valószínűleg megpróbálhat téged a maga képére formálni, ám ezt még határozott ellenállással kiküszöbölheted.

Az azonban ugyancsak alááshatja a kapcsolatotokat, ha a párod maga is hozzászokott a kényelmes helyzethez, hogy felnőtt létére jár hozzá az anyukája takarítani, nagymosást csinálni, ráadásul még ebédet is visz természetesen, és hasonló szolgalelkű háziasszonyi magatartást vár el tőled.

Ez a helyzet az összes anyóskonfliktus közül talán a legkényesebb, hiszen alapvetően nem árt neked a párod anyja, mégis a tudtára kellene adnod, hogy te nem szeretnéd őt kiszolgálni, és azt sem szeretnéd, hogy az anya tegye meg.

Amennyiben kiegyensúlyozott kapcsolatra vágysz a pasiddal és az anyjával egyaránt, nem árt, ha már akkor próbálod fokozatosan lefektetni a saját szabályaidat, amikor a kapcsolatotok elkezd komolyra fordulni.

Hogyan segíthet a családállítás?

A családállítás módszere azokra az életviteli, kapcsolati és lelki problémákra jelenthet megoldást, amelyek valamilyen módon a rokonságod múltjára vezethetőek vissza. Videónkból megtudhatod, hogyan működik!

A házsártos anyós

A házsártos anyós alapjában véve nem tartozik a legveszélyesebbek közé. Ő ugyanis nem akar téged megváltoztatni, és a fia mellől elmarni sem, neki egyszerűen csak semmi sem jó. Ha összeköltöznétek a pároddal, az a baj, ha külön éltek, az meg micsoda dolog, és az egyre komolyabb fejleményekkel kapcsolatban is mindig megvan a maga citrommal savanyított véleménye. A legjobb fegyver ellene az optimizmus, epébe mártott szavaival ugyanis egyedül a bizakodó magatartással képtelen harcba szállni.

Persze igen bosszantó lehet, ha párod anyjának soha egy jó szava nincs hozzád, hiszen valahol minden nőnek fontos sikerélmény, ha választottja édesanyja nem csak rábólint, de lelkesen is fogadja a társaságát.

Együtt a bánat és a feldolgozás útján a februári Femina Klubban!

Szily Nóra vendége ezúttal Singer Magdolna gyásztanácsadó lesz, akivel azokra a nehéz kérdésekre keresik a válaszokat, melyek a gyászolót és a távozót egyaránt segítik abban, hogy békére leljenek. Hogyan birkózhat meg az itt maradó a hiányérzettel, a bűntudattal és a fájdalommal? Fel lehet-e készülni szeretteink halálára? Meddig tart a gyász? Többek között ezekre is választ kapunk majd.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, kattints ide a vásárlásért!

Időpont: 2022. február 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Amennyiben azonban te egy házsártos anyóssal találod szembe magad, képzeld el az ő szemszögét is, hiszen könnyen lehet, hogy sok elszenvedett negatív élmény, netán éppen egy szomorú válás tette ilyenné. Ha nem szegődsz mellé a keserűségben, és képes vagy mosolygós maradni akkor is, amikor ő morcosan zsörtölődik, valószínűleg nem jelent veszélyt a kapcsolatodra.

Ezt is szeretjük