Hogyan ismerd fel az energiavámpírt?

Nem csak nő lehet!

Ahelyett, hogy jókedvre derítene, szinte leszív a találkozás valakivel? Légy résen, energiavámpír lehet.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A társas kapcsolatok nemcsak bonyolultak, de olykor sajnos fárasztóak is lehetnek. Hiszen nem minden esetben csak rajtad múlik, kivel kerülsz egy légtérbe, és kivel kell együttműködnöd hosszabb időn keresztül. A barátaidat megválaszthatod, ám a családodat és a kollégákat nem, így az utóbbi két esetben nem feltétlenül kizárólag olyan emberrel hozhat össze az élet, akivel könnyen kijössz.

Ugyanakkor, legyen szó akárkiről, minden embert jó érzéssel tölt el, ha bizonyos problémák esetén a tanácsát kérik. Ha azonban a kölcsönösség hiányzik a kapcsolatból, nem árt felülbírálnod azt, hiszen ebből még akár hátrányod is származhat.

Ki az energiavámpír?

Mindannyian saját energiaforrásokkal rendelkezünk, ezekből táplálkozunk. De biztosan te is voltál már olyan szituációban, amikor szinte megmagyarázhatatlan fáradtság vagy akár gondterheltség lett úrrá rajtad, ám ennek ellenére egy ismerősöd társaságában, illetve vele beszélve szinte 180 fokos fordulatot vett az állapotod.

Ilyenkor a saját forrásaidból nem tudtál kellő mértékben újratöltekezni, és egy másik személy vélhetően fölös energiái lendítettek át a holtponton. Ez természetes folyamat, hiszen bárki kerülhet ehhez hasonló állapotba, vagy történhet vele valami, ami miatt szüksége van egy másik fél lelki támogatására.

Azonban vannak olyan emberek, akik tartósan képtelenek a saját energiájukból táplálkozni. Ennek oka, hogy teljesen elszakadtak belső forrásaiktól, ezért folyamatosan mások figyelmére van szükségük.

Ebből kifolyólag nem csak a barátnőd lehet energiavámpír a környezetedben. A férfiak közül is kikerülhet az illető, hiszen lehet egy családtagod, munkatársad vagy akár a főnököd is. Sőt, a hivatalos közeg ebből a szempontból veszélyesebb is lehet a bizalmas kapcsolatoknál, hiszen ebben az esetben a kevésbé személyes kapcsolat miatt nehezebb észrevenni a jelenséget.

Ismerd fel!

Annak, hogy energiavámpírral töltöd az idődet, a legnyilvánvalóbb jele, hogy nem csak kimerültnek érzed magad a beszélgetés után - ami akár fejfájással is keveredhet -, de rajtad is eluralkodik a partnered aktuális, negatív hangulata.

Ezenkívül a viselkedéséből is könnyen felismerheted, ha az energiád elszippantására irányul valakinek a közeledése, hiszen te csak mint hallgatóság kellesz neki. A lelki vérszívók ugyanis mondhatni engedély nélkül törnek rád a problémáikkal, melyeket nem megoldani igyekeznek, hanem csak megpróbálják rád terhelni - és teszik mindezt anélkül, hogy megkérdeznék, kíváncsi vagy-e minderre, esetleg irántad érdeklődnének.

Az ilyen jellegű feltárulkozások során szinte csak rossz és pesszimista gondolatokat osztanak meg veled, egyetlen pozitív mondatuk sincsen, és hajlamosak olyan problémákkal is megtalálni, melyekkel kapcsolatban kizárt, hogy segíteni tudnál.

Szó szerint rád zúdítják a terhüket, hiszen számukra furcsa módon ez jelenti a megoldás legnagyobb részét. A mondandójukat pedig többnyire lehetetlen félbeszakítani, majd sorra teszik fel a kérdéseiket, gyakran pár perc eltéréssel ugyanazokat.

Mi a célja?
Az energiavámpír számára nem a gondokkal, aktuális állapotával kapcsolatos eszmecsere, tanácskérés a legfőbb cél. Sokkal inkább sajnálatot kifejező, együttérző mondatokat akar kierőszakolni belőled, hiszen ezekből képes táplálkozni és energiát nyerni. Az energiaáramlás egyik formája ugyanis maga a figyelem.

Mit tehetsz?

Egy energiavámpírral való beszélgetés után hasonló manővert követhetsz el te is. Hiszen az előzményeknek köszönhetően az energiaszinted megcsappant, ezért gyors utánpótlásra van szükséged, melyet úgy lehet a legkönnyebben visszanyerni, hogy gyorsan továbbadod - elpanaszolod - az átélt perceket. Így persze könnyű elérni, hogy egy harmadik személy a szituációra hangolódjon, a közös érzelmi állapot és vélemények révén pedig energiát adjon át neked, ha azonban nem szeretnéd őt is hasonló állapotba hozni, nem praktikus megoldás.

Ehelyett energetikai és egyben kapcsolati szempontból is a leghasznosabb az, ha a sajnálat helyett a jó momentumok felé próbálod terelni a beszélgetést. Ezt könnyen megteheted akár azzal, hogy érdeklődsz partnered életének pozitív történései iránt, vagy azzal, hogy miután megkérted vámpírkodó ismerősödet, hogy rekessze be a negatív megnyilvánulását, valamilyen pozitív dologról kezdesz el mesélni. Ez utóbbi különösen akkor praktikus, ha a személyt egyébként nem tudod elkerülni, mert a családodból kerül ki, netán a főnököd az.

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha azonban megteheted, és tartósan nem sikerül megakadályoznod, hogy az a bizonyos ember negatív hullámaival téged is behálózzon, az is megoldás lehet, ha a jövőben megpróbálod kerülni a társaságát.

Ezt is szeretjük