- Nem a pasim, nem a rokonom, mégis függök tőle

3 aranyszabály problémás lakótárshoz

Az együttlakás buli lehet, de a hátulütőire is fel kell készülnöd.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mivel manapság egy albérletet önállóan fenntartani sem olcsó mulatság, a lakásárakról nem is beszélve, nem mindenki engedheti meg magának, hogy az iskolái elvégzése után rögtön saját otthonba költözzön. Persze kézenfekvő megoldást jelenthet, ha az ember lánya a párjával cuccol össze, viszont, ha szingliként szeretnéd elhagyni a családi fészket, és nem engedheted meg magadnak, hogy egyedül költözz, a legjobb egy ismerőssel vagy baráttal közös fedél alá mozdulni.

Az együttlakásnak még előnyei is lehetnek, hiszen bármikor könnyen összejön egy kisebb társaság, akár vacsorára, akár bulira, de megvannak a maga árnyoldalai is. A párjának vagy a rokonainak ugyanis sokkal több dolgot hajlandó az ember elnézni, mint egy ismeretlennek vagy barátnak, ez pedig hamar súrlódásokhoz vezethet. Nem lehetetlen kihívás azonban, hogy bosszantó helyett élvezetes legyen az élet, egy problémásabb lakótárs oldalán is!

Tisztázzátok a pénzügyeket!

Az együttlakás során az anyagi ügyekből származhat a legtöbb konfliktus. Éppen ezért, ha már tapasztalatból tudod, hogy akivel összeköltözöl, gyakran feledékeny vagy pontatlan, a pénzzel kapcsolatos dolgokat alapos körültekintéssel szervezd meg.

Mindenekelőtt tisztázzátok, hogy melyik napon kell fizetni a lakbért, és kinek mennyit - a legjobb, ha nem csak az egyikőtök vállal felelősséget, hanem külön szerződést köttök a főbérlővel, amennyiben erre van mód. Így, ha ő elmarad bárminek a kifizetésével, nem áll fenn a veszélye annak, hogy neked kell majd helyette állni.

Persze a rezsivel már nehezebb a helyzet. Ha eddig te fizetted a számlákat, de ő rendszeresen elfelejtette megadni a részét, csináljátok váltott rendszerrel: egyszer ő menjen a postára, máskor pedig te.

Ha a pénzügyek jelentik a legkényesebb pontot a lakótársaddal, nem árt, ha a háztartási kellékek tekintetében is bevezettek valami rendszert. Körülményesnek tűnhet, hogy mindenkinek legyen saját polca, és azt fogyassza, ami azon van, de ha sokszor fejfájást okozott már, hogy mindig csak te vásárolsz be, így őrizhetitek meg a legkönnyebben a békés viszonyt.

Legyen saját territóriumotok

Nem csak az anyagi apróságok okozhatnak azonban súlyos vitákat lakótársak között. Mivel ebben az esetben nem intim kapcsolatról van szó, sokat számít, hogy mennyire van lehetőségetek elvonulni, amikor épp magányra vágytok. A legjobb, ha már a lakáskeresés során is figyelembe veszitek azt a szempontot, hogy mindenkinek legyen legalább egy kicsi saját szobája, ahol minden úgy lehet, ahogy neki tetszik. Hiszen már önmagában az, hogy állandóan egy légtérben kell lennetek, súrlódásokhoz vezethet egy idő után, arról nem is beszélve, hogy ez a magánéletre sem sok lehetőséget adna.

Ha tehát van egy saját szobád, az nemcsak azért jó, mert magadra zárhatod az ajtót, ha kezdene fogyni a türelmed, hanem azért is, mert nyugodtan nálad is aludhat valaki, ha épp alakulóban van a szerelmi életed. Nincs annál rosszabb, mint amikor valamelyik félnek hasonló alkalmakkor meg kell oldania, hogy máshol aludjon a hét minden második napján, hiszen ugyanannyi jogotok van otthonnak tekinteni azt a lakást, amelyben együtt éltek.

Kössetek kompromisszumot

A mindennapi élet dolgait illetően leggyakrabban a takarítás, a rend, valamint az szokott vitához vezetni, hogy mi kié is tulajdonképpen. Ha szeretnéd, hogy ez se eredményezzen tányércsapkodós vitákat közöttetek, a legegyszerűbb, ha mindketten kompromisszumot köttök. Takarítani senki sem szeret, így ebben a tekintetben ajánljuk, hogy készítsetek egy házimunkarendet, amelyben rögzítitek, hogy az adott héten melyik feladat kinek a felelőssége.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Így igazságosan beoszthatjátok, és ha a látványos helyre kitett papírt mindig vezetitek, senki nem bújhat ki könnyen a felelősség alól. A rend tekintetében már nem egyszerű az egyezség, különösen, ha az egyikőtök szétszórtabb, míg a másik szereti, ha a tárgyak katonás rendben állnak. A közös területeken erre, ha nehéz is, muszáj lesz valami közös egyezséget kialakítani. Legyenek olyan polcok, különösen a konyhában, ahol mindennek megvan a helye, de például a fürdőben és a nappaliban, ha van, mindenkinek álljon a rendelkezésére egy sarok, ahol úgy teheti le a holmiját, ahogy neki jól esik - és a rendesebb sem szólhatja meg a másikat.

Ha az okoz konfliktust, hogy a lakótársad előszeretettel kisajátít minden közös holmit, a legjobb, ha rászoktok a már fentebb is említett rendszerre, hogy mindenki magának veszi meg a szükséges dolgokat - így nem lesz vita. Persze időnként akkor is számíthatsz súrlódásokra, ha mindketten igyekeztek betartani az együttélés alapvető szabályait. Hasonló esetben az őszinte beszélgetés lehet a legjobb problémamegoldó eszköz - ha valami nem tetszik, soha nem fojtsd magadba, mert akkor könnyen parázs vita lehet belőle!

Ezt is szeretjük