4 tipikus jel, ami hazugságról árulkodik

Ne hagyd, hogy átverjenek!

A hazugság sajnos bárhol utolérhet: a szerelmed, a barátod, a családod és a kollégáid is füllenthetnek. Vedd észre!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hazugság megkeserítheti a párkapcsolatodat, barátságokat tehet tönkre, de még a családon és a munkahelyen belül is számtalan kellemetlenséget okozhat. Ha valaki nem őszinte hozzád, azt valószínűleg már jóval korábban megérzed, mint hogy kiderülne a dolog.

Mielőtt azonban már minden utcasarkon ármánykodást sejtenél, jobb, ha utánajársz, honnan is származik valójában. Az árulkodó jelek alapján könnyen kiderítheted, ki hazudik neked, hiszen, ha nem is a puha orráról, néhány önkéntelen terelő gesztusról többnyire fel lehet ismerni azt, aki ferdíti az igazságot.

Gyerekes lebuktató jelek

Köztudott, hogy a legtöbb kisgyerek igen feltűnően hazudik. A lódítást követően a szája elé teszi a kezét, mintha meg akarná akadályozni a további hamis állítások kimondását, vagy belepirul tettébe, netán a fülét fogja be.

Bár a felnőtteknél ilyen feltűnően valószínűleg sosem fogsz rábukkanni a füllentésre, ezeknek az önkéntelen védekező gyerekreflexeknek megvannak a maguk későbbi megfelelői. A száj eltakarása helyett a hazug ember valószínűleg gyakrabban nyúl a szájához, dörzsölgeti - legszívesebben ő is visszatartaná a hamis mondatok áradatát, de annyi önkontrollal már rendelkezik, hogy tudja, ez túl feltűnő lenne.

Amikor a gyerekek a fülüket fogják be, állítólag azért van, mert maguk sem akarják hallani a lódítást, tehát a tudat alatti tiltakozás jele.

Ha nem a csemetédre, hanem a párodra, barátnődre vagy a kollégáidra gyanakszol, ebben az esetben is a dörzsölő mozdulatot kutasd - bár önmagában még nem bizonyító erejű hazugságjel, a gyakori fülérintés gyanús lehet.

Megváltozott hangmagasság

Ha valaki hazudik neked, az a mondanivalóját sem pont úgy fogja előadni, mint egyébként. Bár a változások leheletfinomak lehetnek, ha hegyezed a füled, könnyen észreveheted. A hamis állításoknál gyakran magasabb hangon beszél ugyanis az ember, és a beszédsebesség is gyorsabbra válthat: mintha minél hamarabb próbálna túlesni a lódításon.

Éppen ezzel leplezi azonban le magát, aki a szemedbe hazudik, ugyanis a furcsa beszédet követően lehet, hogy már egy keresztkérdés is elég ahhoz, hogy kiugraszd a nyulat a bokorból.

Akár arról van szó, hogy a párod hol töltötte az estét, akár a barátnőd viselkedik furcsán, netán éppen a pasiddal, vagy a kolléganőd keresztbe tesz neked, szemtől szemben nehéz úgy tagadni vagy ártatlannak mutatkozni, hogy ne legyen gyanús a hang. Amennyiben tehát egy egyszerű kérdésre is úgy felel az illető, mintha egy gombóc lenne a torkában, légy résen: nem biztos, hogy igazat mondott.

Túl pontos fedősztori

Árulkodó jelekre bukkanhatsz akkor is, ha mélyebben belekérdezel a számodra gyanús dologba. Ezt leginkább a párkapcsolatod vagy a barátaid esetében alkalmazhatod, azonban hatásos trükk: kérdezd meg, pontosan hogyan is zajlott az az esemény.

A hazug ember valószínűleg túlságosan pontos, mintegy előre, pontosan betanult leírást fog adni, hiszen már gondosan eltervezte magában, hogyan terelje el a figyelmedet a füllentés tárgyáról.

Azonban éppen ez lehet az az árulkodó mozzanat, ami lebuktathatja: tegyél fel a mese közepén még egy kiszámíthatatlan, váratlan kérdést, ami egy korábban említett részletre utal vissza: ha ezúttal hibát vét és mást állít, vagy szóról szóra ugyanúgy mondja a sztorit, szinte biztos lehetsz benne, hogy vaj van a füle mögött.

A pasid a bűnös?

A párod az, aki hamis állításokkal próbálta elfedni tettét, de végül kiderült, hogy megcsal? Ha szeretnéd tudni, hogyan kezeld a nehéz helyzetet, nézd meg videónkat!

Bűntudatos pillantások

Persze nem mindig adódik lehetőséged arra, hogy már kimondásakor elkapd a füllentést. Ha már hosszabb ideje becsap valaki, aki közel áll hozzád, ám nem derült fény az igazságra, akkor is felhívhatja a figyelmedet viselkedésével. Ebben az esetben bűntudatos pillantásai, olykor előtörő bocsánatkérő magatartása lehet furcsa.

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha nem tudsz róla, hogy bármi miatt is rosszul kellene éreznie magát az adott embernek, lehet, hogy pont ez a titok nyitja: próbálja leplezni apró füllentéseit, de mivel tudja, hogy ezzel megbánt, őt is furdalja a lelkiismeret. Hasonló esetben kérdezz rá bátran, hogy mi áll a dolog hátterében, ugyanakkor arra is gondolj, hogy a hazugság olykor jó szándékú. Nem mindenki aljas érdekekből ferdíti el az igazságot, nem árt tehát a körülményeket is mérlegelned, amikor fény derül a valóságra, mielőtt az elkövető felett ítélkeznél.

Ezt is szeretjük