Genetika magyarázza a nők alacsonyabb fizetését
Egy kutatás eredménye
Íme, egy meglepő elmélet arról, miért keresnek kevesebbet a nők, mint a férfiak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Több statisztika látott napvilágot arról, hogy a nők átlagosan kevesebbet keresnek, mint a férfiak. A fizetésük Amerikában átlagosan 20%-kal, Európában nagyjából 17%-kal alacsonyabb a férfiakénál.

A jelenség magyarázatául többféle elmélet látott napvilágot. Van, aki szerint egyszerű diszkriminációról van szó, míg mások a biológiában látják a magyarázatot, megint mások pedig úgy gondolják, hogy a kettő kölcsönhatásban áll, így a szálak szinte kibogozhatatlanul összefonódtak.

Bár előfordulhat, hogy ugyanabban a pozícióban is kevesebbet kap kézhez egy , ez gyakran annak is köszönhető, hogy a nők kisebb fizetési igénnyel állnak elő, mint a férfiak.

Sok gazdasági elemző azt állítja, hogy a jelenség oka a két nem eltérő foglalkozásválasztásaiban keresendő, aminek évezredekre visszanyúló evolúciós gyökerei vannak. Ez alapján a nők hajlamosabbak alacsonyabb fizetéssel járó szakmákat választani.

A tényezők között az idők során kialakult képességek és hajlamok, valamint a gyerekvállalással kapcsolatos szereposztások is közrejátszanak - állítják az evolúciós pszichológusok. Úgy tűnik, a férfiak sokkal inkább hajlandók a kockázatvállalásra, és ha már nem kell tigrisekkel és más vadállatokkal küzdeniük, akkor vérre menő harcokat vívnak a karrierük terén. Megteszik, amit lehet a magasabb fizetésért - többet túlóráznak, illetve eleve tényleges veszélyt jelentő hivatást választanak, úgymint például tűzoltó vagy bányász.

A férfiak ugyanakkor természetükből adódóan sokkal hajlamosabbak az agresszióra, a versengésre és a hatalmi harcokra, mint a nők, akik inkább a védelmező, biztonságos környezethez vonzódnak, és ezt nem szívesen teszik kockára. Emellett sokkal fontosabbak számukra a társas kapcsolatok is.

A legjobban fizető szakmákat, mint a mérnök, közgazdás, fizikus, főleg férfiak tanulják már az egyetemen is, míg a nők inkább választanak szociábilis vagy a verbalitáshoz kötődő szakmákat.

Két olasz kutató, Andrea Ichino és Enrico Moretti azonban tanulmányukban ennél meglepőbb következtetésre jutottak a nők alacsonyabb fizetéséről. Azt találták, hogy a nyugati országokban a nők többet hiányoznak a munkahelyükről, mint a férfiak, aminek köze lehet a fizetésekhez is.

A nők Európában átlagosan 7,6 nappal többet töltenek betegség miatt távol, mint a velük egykorú és azonos képzettségi szintű férfiak. Mivel nemcsak a családos, hanem a gyermektelen nők körében is nagyobb a hiányzási arány, a 45 év alattiakra jellemzőbb, mint az idősebbekre, valamint állítólag 28 napos ritmust követ, a kutatók biológiai különbségre gyanakszanak - ami nem más, mint a menstruáció. Azt feltételezik, hogy az ilyenkor jelentkező egészségügyi tünetek, ha komolyabbak, megakadályozhatják a nőket abban, hogy teljesítsenek a munkahelyen. A kutatók egyetlen cég adatait használták, és hangsúlyozzák, hogy a feltételezés igazolása még várat magára.

Mi a véleményed az elméletről? Szerinted a hasonló kutatások növelhetik vagy csökkenthetik a munkahelyi diszkriminációt?

Ezt is szeretjük