Így kérj fizetésemelést!

5 elengedhetetlen gesztus a nehéz beszélgetésekhez

A gesztusok és a testtartás nemcsak a beszélgetőpartneredre, de a te hozzáállásodra is hat.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha nehéz beszélgetésre készülsz, valószínűleg te is alaposan átgondolod, hogy mit mondj, és hogyan válaszolj a lehetséges kérdésekre. De közben azt is elképzeled, hogyan tartod majd magad, amikor odaállsz például a főnök elé?

A szónokok nem véletlenül gyakorolnak tükör előtt, néhány trükköt neked is érdemes eltanulnod tőlük. Ha megfigyeled a mozdulataidat, te is megláthatod, milyen benyomást kelt a megjelenésed.

Főleg akkor érdemes készülnöd, ha sejted, hogy izgulni fogsz, ugyanis a begyakorolt mozdulatok önbizalmat adnak, illetve csökkentik az idegességet. Azt is megtapasztalhatod, hogy hogyan hatnak az egyes gesztusok a kedélyedre, mert bizonyos testtartások magabiztossá tesznek, míg mások elbizonytalaníthatnak. Akár fizetésemelést kérsz, akár először találkozol egy fontos személlyel, jó, ha tisztában vagy a megfelelő gesztusokkal.

Előredőlve, nyitott tenyérrel

Ha fizetésemelést kérsz, nemcsak a szavaiddal, de a testtartásoddal is azt kell alátámasztanod, hogy megérdemled a nagyobb összeget, és hiszel is ebben.
Ha ülve zajlik a beszélgetés, dőlj előre egy kicsit, mert ez magabiztosságot és erőt sugároz. Ha állsz, akkor viszont tartsd magad egyenesen, és egyenletesen oszlasd el a testsúlyt a lábaidon, mert ez pozitív üzenetet hordoz. A kutatások szerint, ha balra dőlsz, a beszélgetőtársad hajlamos lehet alulértékelni.

Igyekezz ellazítani az izmaidat, persze azért legyen tartásod, de ne érezz görcsös feszülést sehol, ne húzd fel a vállaidat, és ne feszítsd meg az állkapcsod.

Az a legjobb, ha a kezeidet lazán leengeded magad mellett. Ne tedd zsebre a kezed, de ne is szorítsd ökölbe, tedd láthatóvá a tenyered. Ez azt sugallja, hogy megbízható vagy. Ne keresztezd a karjaidat, mert ez nemcsak zárkózottságot sugall, hanem azt is, hogy unod a másik ember társaságát, és nem értesz vele egyet. A szemkontaktus szintén fontos, ám ebben is meg kell találnod az egyensúlyt. Ne bámulj mereven a másik arcába, de ne is pislogj túl gyakran, mert ez a zavartság jele.

Bogozd ki magad

Nemcsak a fizetésemelés kapcsán, de egyéb hétköznapi helyzetekben is szembetalálhatod magad a főnökkel olyan helyzetben, melyben nehézséget okozhat a kommunikáció. Ha valamilyen vitás kérdésben nem értetek egyet, nem kell feltétlenül ráhagynod. Nyitottan hallgasd meg az álláspontját, hagyd, hogy elmondja, amit gondol, anélkül, hogy idegesen közbevágnál. Ne blokkold a mondanivalóját azzal, hogy határt képezel magatok között akár valamilyen tárggyal, akár a kezeddel. Ha nem értesz vele egyet, ne helyeselj kapásból, inkább várj ki, és ha nincs hozzáfűznivalója, akkor mondd el a saját álláspontodat.

Szemkontaktus

Az állásinterjún fontos, hogy elkötelezettséget és lelkesedést mutass. Ezért tartsd a szemkontaktust, vagyis minél kevesebbet nézz félre. Itt is jó benyomást kelt, ha előredőlsz, és a figyelem jeléül félrefordíthatod a fejed. A gesztikulálástól se félj, mivel ezzel nyomatékot adhatsz a mondanivalódnak, továbbá segít a meggyőzésben, és energiát ad a beszélgetésnek.

Egyenes áll

Ha egy hibádat ismered be, érdemes az álladra is figyelned. Ha túl magasan van, ingerültnek tűnsz, ha inkább behúzod, megalázkodónak látnak. Ha egyenesen tartod a fejed, akkor egyszerre sugallhatsz magabiztosságot és kompromisszumkészséget, mely meggyőzi a másik felet arról, hogy vállalod a felelősséget.

Ezt is szeretjük