Energiavámpírnak tartanak a munkatársaid?
7 kérdés, amelyből kiderül
Mindig másokat hibáztatsz, vagy vállalod a felelősséget azért, ahogy a munkahelyeden érzed magad?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az, hogy mennyi energiával rendelkezel, kulcsfontosságú a munkahelyen - legyen szó a kapcsolatteremtésről vagy a munkavégzés hatékonyságáról, illetve a kettő közötti összefüggésről.

Több kutatás is foglalkozott már azzal, hogy hogyan függ össze a munkahelyi teljesítmény a közösségi élettel és a munkatársi kapcsolatokkal.

Ez a témája Robert Cross és Andrew Parker The Hidden Power of Social Networks című könyvének is. A szerzők a munkatársi kapcsolatokat elemzik, és arra keresik a választ, mitől függ, hogy valakit energiavámpírnak, vagy épp ellenkezőleg, inspiráló személyiségnek látnak a munkatársai. Íme, a döntő tényezők.

Inspiráló emberek

Az inspiráló munkatársak nem feltétlenül különleges képességekkel megáldott vagy karizmatikus emberek, sokkal inkább jó csapatjátékosok, akik szem előtt tartják a közösség érdekeit, és képesek teljes figyelmüket bevetni a közös cél elérése érdekében. Így aztán jobb teljesítményt nyújtanak a feladatvégzés során is, mint kevésbé energetizáló társaik.

Mivel szívesebben bocsátják közre az ötleteiket, azok nagyobb valószínűséggel valósulnak meg. A fentieken túl jellemzőek rájuk bizonyos személyiségtényezők is, például az, hogy meghallgatnak másokat és értékelik az ötleteiket, kevésbé klikkesednek, szervezkednek vagy áskálódnak mások háta mögött. Így nem csoda, ha a környezetükben élők szívesen adnak nekik osztatlan figyelmet, illetve szánnak rájuk időt.

Energiavámpírok

Az energiavámpírok mindennapjai ezzel szemben afféle rövidzárlatban vagy ördögi körben telnek. Mivel sokat panaszkodnak, és negatívan látják a környezetüket, a többiek igyekeznek elkerülni őket. Amikor azonban az energiavámpírok hanyagolva érzik magukat, ismét olyan módon igyekeznek felhívni magukra mások figyelmét, amitől kollégáik csak még távolságtartóbbak lesznek.

Valójában nem tesznek semmit azért, hogy a közösség szerves részei legyenek, maximum a szenvedéseikkel igyekeznek figyelmet kicsikarni másokból. Nem elsősorban a saját teljesítményükből táplálkoznak, hiszen mindenütt akadályokat látnak. Sokszor igyekeznek bojkottálni mások ötleteit is, és kizárni a konstruktív véleményeket.

Hová tartozol?

Ha az elmondottak alapján még nem tudod belőni, hová tartozol, íme, hét kérdés, mely alapján eldöntheted.

1. Általában megvalósítod, amit elhatároztál?
2. Van-e olyan célod, ami túlmutat önmagadon?
3. Inkább lehetőségeket, mint problémákat látsz inkább magad előtt?
4. Ha nem értesz egyet valakivel, ki tudod fejezni az eltérő véleményed anélkül, hogy az illető személyét támadnád?

5. Képes vagy a teljes figyelmeddel egy másik ember felé fordulni?
6. Elvárásaidat az adott emberhez igazítod ahelyett, hogy mindenkitől elvárnád, hogy a te ideáljaidhoz igazodjon?
7. Arra használod a szakértelmedet, hogy elérj valamit, és nem másokat akarsz háttérbe szorítani vele?

Ha legalább négy kérdésre igennek válaszoltál, valószínűleg inkább az inspiráló emberek közé tartozol, de legalábbis nem vagy energiavámpír. Ám ha legalább négy kérdésre nem a válaszod, érdemes elgondolkodnod azon, hogyan tudnál pozitívabb életszemléletet elsajátítani.

Ezt is szeretjük