Menő, vagy nyomulós kiskedvenc vagy?

Így kezeld a kollégáidat!

Ha a munkahelyeden töltöd a napjaid nagy részét, nem mindegy, milyen kapcsolatokat alakítasz ki a többiekkel.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az emberek nagy része papír szerint is napi nyolc órát tölt a munkahelyén, és ebbe még nincs beleszámolva az ebédidő és a túlóra. Ha a te munkád is olyan, ami mellett több időt töltesz az irodában, mint otthon, valószínűleg nem kell magyaráznunk, hogy az itteni kapcsolatok milyen fontos szerepet tölthetnek be az életedben.

Hiszen a kollégáiddal telik a napod nagy része, az, hogy velük kiegyensúlyozott, netán még ennél is jobb, vagy ellenséges, érdekeken alapuló viszonyt folytatsz, jócskán rányomhatja bélyegét a hangulatodra. Tudd meg, mi a titka a harmonikus munkahelyi kapcsolatoknak!

Tarts titkot!

Ha még viszonylag új vagy a munkahelyen, nem árt, ha ügyelsz arra, pontosan mit is mondasz el a kollégáidnak. Kezdetben ugyanis nem tudhatod, hogy ez egyes munkatársaktól mennyi információ szivároghat vissza a vezetőség tagjaihoz, egy rossz embernek elkotyogott őszinte véleménnyel így nem csak az illető, de adott esetben még pár vezető ellenszenvét is kivívhatod. Ebben az esetben pedig talán esélyed sem lesz beilleszkedni.

Később persze nem kell szigorúan ahhoz tartanod magad, hogy a munkahelyről, a főnökökről mindenkinek csak jót mondasz. Ezzel ugyanis a ló túloldalán, vagyis a nyomulós kiskedvencek skatulyájában találhatod magad, akit a legtöbb valamirevaló, jófej kolléga elkerül, attól tartva, hogy minden infót továbbadsz.

Ugyanakkor egy bizonyos határvonalat ekkor sem árt meghúznod: ha nem szeretnél menő, de munkanélküli exkolléga lenni, az esetleges különleges megbízatásokról, főleg a magánéleti titkokról, melyeket csak neked említett a főnök, nem biztos, hogy érdemes a többieknek beszélned. Akkor sem, ha ezzel pár pillanatra a társaság középpontjába kerülhetnél.

Kiket kerülj?

Ha nem akarod, hogy a törtető címkéjével bélyegezzenek meg, az sem mindegy, hogy a rengeteg kolléga közül kikkel barátkozol. Lehetőség szerint ne a főnök bizalmasát szemeld ki mentornak az első napokra. Legyél kedves és nyílt mindenkivel, különösen a közvetlen munkatársaiddal, és ügyelj arra, hogy a kolléganőidre milyen benyomást teszel, hiszen sajnos a legtöbb munkahelyi áskálódás női kezdeményezéssel születik.

Nem kell persze a férfiak előtt behunyt szemmel elsurrannod, de légy óvatos a nőcsábászokkal! A titkos munkahelyi viszony ugyanis a többiekkel is alááshatja a kapcsolataidat, különösen, ha a másik fél magasabb beosztásban van, mint te.

Sok irodában az iskolai nagymenők felnőtt változata is felbukkan: vele szintén légy óvatos. Nem biztos ugyanis, hogy aki látványosan másnaposan érkezik munkába, és több időt szentel a barátkozásra, mint a teljesítményre, sokak rokonszenvét kivívja - hiszen ez a magatartás alaposan megnehezíti a közös munkát.

Ne becsüld le a segítséget!

Bárki, bármikor rászorulhat a segítségre, és ha teszel valamit, még nem leszel stréber. Ne gondolj nagy szívességekre, elég, ha a munkatársadnak, aki ki sem látszik a feladatokból, hozol egy kávét, amikor amúgy is azért mennél, vagy egy feladatban, ahol tudsz, besegítesz neki - mondjuk megírsz helyette egy e-mailt.

Lehet, hogy a karriered szempontjából semmi haszna nem lesz, hogy fél órát ültél egy dokumentum fölött, ami alatt pont frissíthetted volna a Facebook-profilodat, de hidd el, a munkahelyi kapcsolatok terén óriási eredménye lehet egy kis segítségnyújtásnak. Arról nem is beszélve, hogy ha rád lehet számítani nehéz helyzetben, biztos lehetsz benne, hogy adott esetben te is visszakapod ezt a szívességet. Így még az is lehet, hogy éjszakázás helyett minimál túlórával megússzátok a nagy határidős feladatot, de legalábbis némi feszültséggel biztosan kevesebb lesz.

Ne csak a munkahelyen tartsd a kapcsolatot!

A munkahely csak az egyik színtere a hivatalos kapcsolatoknak. Lehet, hogy a napi robot után örömmel veszed, hogy végre magad mögött hagyhatod az egészet, de ha jó viszonyt szeretnél kiépíteni a többiekkel, ne vond ki magad az irodán kívüli közösségi élet alól sem. A csapatépítő tréningeken, hivatalos bulikon mindenképpen jelenj meg, és lehetőség szerint ne olyan arccal, mintha citromba haraptál volna, hanem kezdeményező, lelkes hozzáállással.

Amennyiben azonban a hivatalosnál kissé intimebb barátságba szeretnél kerülni a munkatársaiddal, gondolj a spontán programokra! Könnyen válhatsz a társaság középpontjává, ha néhány, közös érdeklődési körrel rendelkező kollégáddal a munkahelyen kívül szervezel egy összejövetelt. Lehet ez Quimby-koncerttől kezdve a bowlingozáson át szinte bármi - a munkahelyi közegből kiszakadva nem csak lazításra lesz lehetőségetek, de igazi barátságok is kibontakozhatnak.

Ezt is szeretjük