Így kerüld el, hogy kirúgjanak!
4 jel, amire figyelj
A munkahelyi flört veszélyes lehet. Vedd észre időben a vonzódás jeleit, és előzd meg a bajt!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A kisebb családi vállalkozásoknál, cégeknél kevésbé szabályozzák szigorúan a munkatársak közötti viszonyt, hiszen természetes dolog, ha két ember vonzódni kezd egymáshoz, és esetleg komolyabbra is fordul a dolog. Ám a kisebb cégeknél is csak addig nézik jó szemmel mindezt, amíg a magánéleti problémák nem kúsznak be a mindennapokba, amíg a felek képesek különválasztani a munkát a magánélettől.

Mindez a nagyobb vállalatoknál, multinacionális cégeknél már ritkán megengedett. Sőt, egyes helyeken a kollektív szerződésben is felhívják a figyelmet arra, hogy a munkatársak között csak munkakapcsolat lehet, ellenkező esetben a felek a munkaviszonyukat kockáztatják. Ha nem akarod veszélybe sodorni az állásod, vedd észre időben, ha valamelyik kollégád szemet vetett rád, és előzd meg a bajt!

Figyelj a tekintetekre!

Az emberi kommunikációs eszközök közül a szem a legárulkodóbb és a leprecízebb műszer: egyrészt, mert központi helyen van, másrészt, mert a pupillaműködés teljesen független az akaratunktól - éppen ezért érdemes figyelni rá. Változatlan fényviszonyok esetén a szembogár nagysága az ember hangulatától függően változik. Ha valakit izgalom fog el, pupillája akár négyszeresére is tágulhat, ha pedig dühbe jön, képes pici fekete ponttá szűkülni - ezt hívják szúrós pillantásnak.

Eckhard Hess, a Chicagói Egyetem Pszichológia Tanszékének volt tanszékvezetője és a pupillaműködés vizsgálatának úttörője azt állapította meg, hogy a szembogár nagysága az egyén általános izgalmi állapotának függvénye. Rendszerint akkor tágul, ha valaki olyasmit lát, ami ingerlően hat rá - nőknél és férfiaknál egyaránt.

Árulkodó testhelyzet

Az emberek közötti távolság az egymás iránti érdeklődés, illetve a közöttük lévő viszony függvénye és ezért mutatója is. Ha valaki például meghitten akar veled beszélgetni, a testét igyekszik a tiéddel úgy állítani, hogy nulla fokos szöget zárjatok be egymással.

Ha egy férfi azt szeretné, hogy csakis rá figyelj, akkor ezt a helyzetet választja, és, ha tetszeni akar, persze más udvarlási gesztusokat is bevet. A férfi nemcsak odafordul hozzád, hanem közelebb is megy, átlépi a személyes zónád határát.

A közeledés elfogadásához elég annyi, ha megmaradsz a szembefordulásnál, és hagyod, hogy a férfi belépjen az intim teredbe. Ha viszont el akarod utasítani, elég néhány fokban elfordulnod, ez egyértelmű jelzés számára.

A lábfej, ami nem hazudik

A lábfej nem csupán azt mutatja meg, hogy merre indulna az agy, hanem azt is, hogy a tulajdonosa kit tart a legérdekesebbnek, a legvonzóbbnak. Képzeld el, hogy egy társaságban vagy, és látod, hogy három férfi meg egy nő áll egy csoportban. A beszélgetést szemlátomást a férfiak uralják, a nő csak hallgat. Ilyenkor érdemes megnézni a lábfejeket is: ha mindhárom férfi lábfeje a nő felé mutat, akkor ezzel az egyszerű nonverbális jellel tudatják a férfiak, hogy érdekli őket a hölgy.

Ha ilyen helyzetbe kerülsz a munkahelyeden, de akár csak abban az esetben, ha egyetlen férfitól észleled ezt a jelet, jobb, ha kilépsz a csoportból, akár azáltal, hogy kissé elfordulsz, vagy ügyelsz arra, hogy a lábfejed semleges irányba mutasson. Utóbbi visszajelzés a férfi számára arra vonatkozóan, hogy nem viszonzod az érdeklődését.

A nadrág intim része

A férfiak udvarlási repertoárja sokkal szűkebb, mint a nőké, és sokszor jóval egyértelműbb. Ilyen például a slicctájék hangsúlyozása. A férfiak legnyíltabb szexuális demonstrációja az övbe akasztott hüvelykujj, mely reflektorfénybe állítja a slicctájékot, de szintén a férfiasság hangsúlyozására szolgál a feszesebb nadrág vagy a derékszíjnak a lecsüngő vége, mely a slicchez közel fityeg, vagy a nadrág igazgatása a slicctájékon.

Persze remélhetőleg a munkahelyükön a férfiak igyekeznek visszafogni ezeket a gesztusokat, nagy részük azonban önkéntelen mozdulat, melyet szinte nem is tudnak kontrollálni - ilyen például a szélesebb terpeszben állás vagy a széttett lábakkal ülés, mellyel általában akkor rukkolnak elő, amikor számukra vonzó nővel állnak szemben.

Cikkünk megírásában Barbara és Allan Pease A testbeszéd enciklopédiája című könyve segített.

Ezt is szeretjük