Az erotikus kisugárzás segít a karrierben?

A válasz nem egyértelmű

Te mit gondolsz azokról, akik a külsejükkel érték el a pozíciójukat? Íme, a kutatások eredményei.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Több felmérés is bizonyítja, hogy a külső nemcsak a párkeresésben, hanem a munkahelyen is sikertényezőnek számít. De amíg az igényes megjelenés előrébb lendítheti a karriert, a túlzottan hangsúlyos szexuális kisugárzás nem biztos, hogy előny.

Vajon mennyire befolyásolja valójában a külső a szakmai sikert? Érdemes használnod a szexepiled, vagy könnyen visszaüthet?

A fizetések fényében

A kutatások azt támasztják alá, hogy a megjelenés és a külső tényezők még a fizetésre is hatással vannak. Aki rosszul néz ki, kevesebbet keres, mint az átlagos kinézetűek, akiknek bevételei viszont alacsonyabbak a kimondottan jó külsővel megáldott munkavállalókénál. Erről számol be Daniel Hamermesh és Jeff Biddle tanulmánya, melyet a Journal of Labor Economicsban publikáltak. Ezek szerint a szépségért járó prémium 5%, míg a rossz külsőért járó levonás 9%.

Ezt azt jelenti, hogy egy vonzó munkavállaló 5%-kal több bért kap óránként, mint átlagos kinézetű sorstársa, aki még így is 9%-kal keres jobban, mint a kevésbé szerencsés adottságokkal rendelkező dolgozó. Ez a férfiakra ugyanúgy igaz, mint a nőkre.

Ha ez nem lenne elég ahhoz, hogy diszkriminációnak tűnjön a szépek kivételezettsége, többször is léptetik őket elő karrierjük során.

A megkülönböztetés a vezető beosztásúakra is igaz. A vonzó külsővel megáldott főnököket sokkal hozzáértőbbnek, együttműködőbbnek és megbízhatóbbnak látták a megkérdezettek - az Msnbc.com felmérése alapján. Míg a vonzerő holdudvarral veszi körül az embert, és a fizikai szépséghez sokan hajlamosak más jó tulajdonságokat is társítani, addig a kevésbé vonzó emberektől sokkal inkább hajlamos elvitatni ezeket az értékeket.

Ami visszaüt

Ugyanakkor több szakértő is óva int attól, hogy bárki túl nagy jelentőséget tulajdonítson pusztán a külső megjelenésnek. Míg a jó külső segíthet az előrejutásban, ennek hangsúlyozása hosszú távon mégis akadályozó tényező lehet.
A karrierben kulcsszerepet játszik a kép, amit az ember sugároz magáról, és az juthat sikeresen előre, akiről nem azt feltételezik, hogy mindent a külsejével ért el.  Azoknak, akik szeretnének feljebb jutni a ranglétrán, nem érdemes túlzottan a külsejükre helyezniük a hangsúlyt, a provokatív öltözködés pedig egyenesen tiltólistás. Ezt támasztja alá a Lawrence Egyetem pszichológusa, Peter Glick tanulmánya, mely szerint a szexin öltözködő női főnököket kevésbé intelligensnek és hozzáértőnek látták az alkalmazottak.

Ugyanakkor, meglepő módon, az alacsonyabb pozícióban dolgozó nőkkel szemben nem merült fel ilyen kifogás - ami azt a kérdést is felveti, hogy vajon mennyire ítélték őket alapvetően intelligensnek és hozzáértőnek. Összességében, míg a jó külső előnyt jelent, ebből ugyanannyit levonhat a túl provokatív, mint az igénytelen öltözködés. A vezető beosztásúaknak tehát nem árt elővenniük a konzervatívabb darabokat, ha tekintélyre akarnak szert tenni.

A szexuális kisugárzással szemben van még egy ellenérv, ugyanis azt a nőt, aki az erotikus kisugárzására helyezi a hangsúlyt, gyakran a férfiak részéről is előítéletek és gyanakvás övezi. Sok ember találja titokban ízléstelennek a szexepilen keresztüli érvényesülést, és gyakran nem csak a kollégák vagy beosztottak irigységével kell megbirkóznia a hölgyeknek.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Sok vezető beosztású férfi is irigykedik ugyanis a szépség hatalmára, amivel a nők rendelkeznek. Végső soron úgy tűnik, a jó külső csak egy darabig segít a karrierben, és csak akkor, ha nem túlhangsúlyozott.

Te tapasztaltál már megkülönböztetést a külsőd miatt?

Ezt is szeretjük