Biológiailag kódolt a hűtlenség
Igaz, hogy minden férfi hajlamos rá?
Félrelépés esetén sok pasi előszeretettel takarózik azzal, hogy ez a genetika hibája. Vajon igaz?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A párkapcsolatban élő emberek számára a hűség az egyik legfontosabb érték, mégis számtalanszor előfordul, hogy sajnos éppen ez szenved csorbát. Egyes állítások szerint azonban ez különösen a férfiaknál gyakori. Elvileg ugyanis a génjeikben hordozzák a megcsalásra való hajlamot, hiszen az anyatermészet úgy alkotta meg őket, hogy életük során minél több örökítőanyagot próbáljanak meg továbbadni.

Míg egykor ez a fajfenntartás szükséges velejárója volt, ma a hűtlenség melegágya, amivel nem lehet mit kezdeni. De valóban lehetetlen küzdeni ellene, és minden férfinál végérvényes a biológiai hajlam? Ennek jártunk utána.

A hűtlenség biológiája

A hűtlenség hormonja nem más, mint a tesztoszteron, vagyis a férfi nemi hormon, ami azonnal termelődni kezd, amikor egy pasi meglát egy számára vonzó nőt. A tudományos kutatások során kimutatták, hogy a férfiak a telt keblek, a széles csípő és a lapos has esztétikai együttesét tartják általában szexuálisan vonzónak, ami evolúciósan azzal igazolható, hogy ezek a külső jegyek a termékeny, de más által még nem teherbe ejtett nőket jellemzik.

Ha valaki hasonló formákat lát, a másodperc tört része alatt működésbe lépnek benne a szexuális ösztönök, vagyis a tesztoszteron termelődni kezd. Ez a mechanizmus az, ami elvileg a férfiakat mindig új hódítások felé tereli, azonban érdemes megjegyezni, hogy a szervezetben hormonális szinten zajló változások tudatalattiak.

Az értelem pedig teljes mértékben képes felülbírálni az ösztönöket, igaz tehát, hogy a hűtlenség biológiai magja minden férfiban el van vetve, az azonban, hogy ez mennyire nyilvánul meg, számos más tényezőtől is függ.

Nem csak a férfiak hűtlenkednek
A legújabb kutatások szerint azonban nem csak a férfiak vannak biológiailag a hűtlenségre kódolva. Boldogkői Zsolt biológus szerint a nők ösztönösen vonzódnak a domináns hímekhez, ezzel együtt azonban a megtévesztés evolúciós mesterei is. Míg ugyanis az állatvilág nőstényei többnyire jelzik valami módon, ha peteérésük van, addig a nők erről nem árulkodnak, ők maguk viszont pontosan meg tudják állapítani a férfiak szagából, hogy mennyire dominánsak. Mivel pedig a legtöbb ilyen pasi hamar elkel, az evolúciós elmélet azt diktálná, hogy egy kevésbé domináns egyed mellől, átmeneti afférok erejéig cserkésszék be a nők a domináns géneket.*

A hűségnek is van hormonja

A kutatók ma már azt is tudni vélik, hogy nemcsak a hűtlenség van a hormonjainkba kódolva, de léteznek a szervezetünkben olyan anyagok is, melyek a ragaszkodásért felelősek.

Erre Larry J. Young kutatócsoportja jött rá 2004-ben, amikor a monogám préripockok és a csapodár mezei pockok viselkedését figyelték meg. A vizsgálatok során fény derült arra, hogy az egyetlen társhoz való ragaszkodást az oxitocin és a vazopresszin hormonok befolyásolják.

Később ezt az emberek körében végzett kutatások is alátámasztották, melyek során kiderült, hogy azok a férfiak, akiknek a szervezete több vazopresszint termel, hűségesebbek, mint azok, akiknél a tesztoszteron van többletben. Hűségesnek vagy hűtlennek azonban nem feltétlenül csak születni lehet, hiszen a viselkedés is hatással van a hormonháztartásra. Az oxitocin köztudottan a gyengédség hormonja, ami akár egy ölelés vagy simogatás hatására is felszabadul: az tehát, hogy egy pasinak mennyire jut eszébe félrekacsintani, attól is függ, hogy mennyi gyengédség van a kapcsolatban.

A hűtlenség jelei

Ha kíváncsi vagy, mi alapján ismerheted fel, ha a párod megcsal, nézd meg videónkat! Kánya Kata, társkeresési tanácsadónk elárulja, milyen jelek leplezik le azt, aki félrelép.

A szándék hatalma

Akármiről rendelkezett is azonban a biológia, az ember éppen arról híres, hogy az állatokkal ellentétben akár képes az ösztöneit is felülbírálni. Ami pedig még a hormonális késztetéseknél is fontosabb a hűtlenség tekintetében, az az, hogy az illető hogyan indokolja meg tetteit saját maga számára. Ha valaki tisztességes családapaként képzeli el magát, és az erkölcsi rendjébe nem fér bele a félrekacsintás, akkor is könnyedén ellenáll a biológia kegyetlen csábításának, ha maga a tökéletes nő próbálja táncba vinni.

Ezzel szemben az, aki könnyedén fogja fel a dolgokat, és úgy vélekedik, hogy egy kis flört még belefér a kapcsolatba, valamint a csók sem számít félrelépésnek, különösen, ha részegen csattan el, már problémásabb eset. Bár egyesek szerint az eltérő attitűdök az egyes hormonok arányától is függenek, a családon belüli értékrendek ebben a tekintetben meghatározóbbak. Akármi van is tehát a génekbe vésve, mindez nem elég jó mentség a sorozatos hűtlenségre, mert igenis léteznek olyanok, akik ellen tudnak állni az ösztönöknek.

* A keretes szöveg alapjául Boldogkői Zsolt Kódolt Hűtlenség - a szexuális ösztöneink evolúciója című írása szolgált.

Ezt is szeretjük