4 figyelmeztető jel, ami megelőzi a szakítást

Még megmentheted a kapcsolatot!

Ne hunyj szemet a tünetek felett, melyek a válságot kísérik!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kapcsolatotok elején valószínűleg még te is mindent csodálatosnak láttál. Örültél, hogy társra leltél, szerelmes voltál és elégedett. Vállaltad a fáradságot, és a pároddal közös, egyértelmű céljaid voltak. Idővel azonban megváltozott valami. Lassan, szinte észrevétlenül megérkeztek a hétköznapok.

A szex már nem volt olyan őrjítőén izgató, a test iránti kíváncsiság kielégült, a gyengédség fokozatosan elmaradt. Sajnos ezzel együtt az elismerés és a csodálat is. Egyre kevesebb az újdonság, amit csodálni lehet.

Lehet, hogy a párod kezdte elengedni magát, de az is lehet, hogy nemcsak az ő erőfeszítései hagytak alább, hanem bizony te is elengedted magad. Lehet, hogy nem adsz az öltözködésre, és nem foglalkozol azzal, hogy tetszel-e a párodnak, gondolván, úgyis olyannak szeret, amilyen vagy. Közben pedig lehet, hogy ha újra odafigyelnél magadra, ő is sokkal lelkesebb lenne.

A legtöbb kapcsolat pályája hasonló. Többnyire lélegzetelállító szerelemmel kezdődik, amelynek alapja a testi vonzalom és a szex. És gyakran éppen ennek elmúlása vezet a szakításhoz. Az, hogy csökken a nemi életben a feszültség, és valóban nem sok extatikus élményre számíthatsz, ha tudod, hogyan és hol szeretkezel majd az elkövetkező két hétben. Így többnyire a vonzalom is alábbhagy, te pedig talán csodálkozva ébredsz rá, hogy idővel már nem is szeretkeztek, csak küzdötök egymással. A szakítást előkészítő legfontosabb tényező a szex elmaradása, ellaposodása, de nem csak ezen múlik. Nézd meg, mely területeken érdemes még figyelned az árulkodó jeleket, és olvasd el, mit tehetsz, hogy megakadályozd a végső elválást!

Bizonygatás

Egyikőtök gyakran bizonygatja a másiknak, hogy mit meg nem tesz ezért a kapcsolatért. Mennyi mindent vállal magára, és mennyivel több felelősség nehezedik egyikőtök vállára, mint a másikéra.

15 jel, hogy elmúlt a szerelem

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ezzel viszont sokkal inkább arra céloz a másiknak, hogy mekkora teher neki ez a kapcsolat, és milyen keveset kap ezért cserébe. Ez pedig ördögi kört indít el, mert aki úgy érzi, keveset kap vissza, az egyre jobban elengedi magát, egyre kevesebb energiát fektet be, így valóban egyre kevesebbet kap.

Panaszkodás

Valamelyikőtök minden alkalmat megragad, hogy panaszkodjon, és így jusson előnyökhöz vagy előjogokhoz a kapcsolatban. Nem elég, hogy kettőtök viszonyában is főleg a fáradalmakat veszitek észre, de ehhez társulnak a napi problémák, a munkahelyi bonyodalmak, a leadási határidők, a főnök és a kollégák. Mindig van miről panaszkodni, és szinte már versengtek is abban, hogy kinek rosszabb. És akkor még nem is ejtettünk szót a gyengédség és a nemi élet hiánya miatti elégedetlenségről.

Minél többet házon kívül

Versengés folyik a szabadidőért, illetve azért, hogy melyikőtöknek jut több ideje magára - a másik nélkül. Valamelyikőtök lényegesen többet foglalkozik a munkájával és a barátokkal, akikkel jól kijön, és akik nem tesznek neki szemrehányást. Szabályszerűen menekül oda, ahol elismerésben van része. Ott gondtalan és boldog, megszabadul a kötelességektől, és megkapja azt, amiről úgy véli, a párja nem tudja megadni neki. Amikor pedig hazamegy, átadja magát annak, amit kikapcsolódásnak nevez, és felhagy minden fáradozással, ami a kapcsolat javítását érintené, illetve a párja iránti figyelemről szólna.

Hiányoznak a beszélgetések

A beszélgetések hiánya csapdahelyzetet teremt, mert ha nem tudjátok megbeszélni a problémákat, a megoldási útvonalat is könnyen elzárjátok magatok elől. Csak beszélgetni ne kelljen! Ügyes-bajos dolgokat megbeszélni pedig főleg ne. Amikor valamelyikőtök próbálkozik, a másik visszavonul, és egy idő után már fel sem tételezitek a másikról, hogy lenne mondanivalója. Fáradtságra panaszkodva hárítjátok el az izgalmas beszélgetéseket és a meghitt együttléteket is.

Mit tehetsz?

Amit biztosan tehetsz, az, hogy magadon vagy magadban változtatsz. Ha válságban van a kapcsolatotok, nem az a megoldás, hogy a másiktól várod, hogy lépjen, és szemrehányást teszel, ha nem jut eszébe magától. Ezzel csak újabb elvárásokat teremtesz, amitől még kevésbé lesz kedve a kisujját is mozdítani.

Mit szeretne a párod?

Videónkból az derül ki, hogyan járhatsz a párod kedvében.

Vigyél játékosságot a kapcsolatba! Gondold azt, hogy minden nap rendkívüli, és lehetőség arra, hogy kipróbálj valami újat! Emlékezz arra, milyen volt a kapcsolat kezdetén! Vedd észre, amit a társad tesz érted, ha megbecsülöd, ő is megbecsül téged.

Mielőtt a kapcsolatban rejlő lehetőségeket okolnád, először azt vizsgáld meg, te mit teszel azért, hogy jobb legyen a kapcsolat! Megújítja az energiáitokat, újra összekovácsol titeket, ha közös célt tűztök ki, illetve együtt tudtok működni egy probléma megoldásában. A válságot arra is használhatjátok, hogy tudatosabbá váljatok és megerősítsétek a szerelmet!

Cikkünk Pierre Franckh A boldog szerelem aranyszabályai című könyve alapján készült. Kiadja a Bioenergetic Kiadó.

Ezt is szeretjük