Nem lusta a gyerek, hanem beteg: ezek a legelső jelek
Ha romlik gyermeked teljesítménye, ne őt hibáztasd! Inkább nézd meg, mi állhat a háttérben!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha gyermeked dekoncentrált és nagyon fáradékony, ne hibáztasd! Elképzelhető, hogy mindez a szorongással vagy a táplálkozással van összefüggésben, de komolyabb problémára is utalhatnak a tünetek. A fentiek ugyanis tipikusan a vérszegénységet jelzik, amely azonban olyan lassan, fokozatosan és súlyos tünetektől mentesen alakul ki, hogy esetenként észre sem veszik azt.

A vérszegénységet - más néven anémiát - nem önálló betegségként tartják számon, és bár az esetek 80%-ában a vashiányból ered, több különböző betegség is indukálhatja, így például a folsav vagy a B12-vitamin hiánya, de akár autoimmun-folyamatok is. A kiváltó októl függetlenül azonos a következmény: a szervezetben az oxigént szállító vörösvérsejtek száma drasztikusan csökken. Ennek eredményeképpen a test nem jut elég oxigénhez, a szívnek pedig jóval nehezebb feladat lesz a vér keringetése.

A hiányanémiákat gyakran fejfájás, szédülés, fülzúgás kíséri, de árulkodó tünetként léphet fel a fáradékonyság, a gyengeség, a sápadtság, a nyelési zavarok és az erős szívdobogás, ha tehát a felsorolt tünetek gyakran jelentkeznek a gyereknél, nem árt gyanakodnod. A kezelés leghatékonyabb módszere az okozó tényezőktől függ.

Ha túl kevés a vas

A vashiányos vérszegénység az elégtelen vasbevitelen túl gyomor- és bélbetegségekből következő felszívódási zavarokból is eredhet. Elsőként feltűnő jelek a töredezett körmök, a repedezett ajkak, a hajhullás és a magatartási problémák. Vasban gazdag ételek fogyasztásával és vaskészítmények szedésével hatékonyan orvosolhatóak a panaszok. A vas állati és növényi eredetű táplálékokban egyaránt megtalálható, bár előbbi sokkal jobban hasznosítható a szervezet számára, ezért a vegetáriánusoknak sokkal jobban oda kell figyelniük vasbevitelük optimalizálására. Remek vasforrás lehet a máj, a húsok, a gomba, a mák, az olajos magvak, a spenót, a sóska és a halak.

Más hiánybetegségekből is eredhet

A folsav és a B12-vitamin hiánya a nagysejtes vérszegénység okozója, amelynek neve a megnövekedett térfogatú, magas hemoglobin-tartalmú vértestekre utal. A legjellemzőbb tüneteknek itt is a kimerültség, a légszomj, a szédülés, a sápadtság, a gyors szívverés számítanak. A B12-vitamin főleg állati eredetű táplálékokban található, így a májban, a húsokban, a heringben, a tejtermékekben és a tojásban. A legjobb folsavforrásnak a leveles zöldségek számítanak - például a spenót -, de a vegyület megtalálható gyümölcsökben és a májban is. Orvosi javaslatra természetesen tabletta formájában is szedhető.

Az autoimmun-hátterű vérszegénység

Az autoimmun hemolitikus anémia akkor jön létre, amikor az immunrendszer által termelt antitestek gyorsabban pusztítják el a vörösvérsejteket, mint ahogy a szervezet elő tudja állítani őket. A sápadtsághoz egy idő után sárgás szín is társulhat, és krónikussá válás esetén az elhaló vörösvérsejtek következében a lép megnagyobbodik. A veleszületett hemolitikus anémia nem gyógyítható, de a tünetek kezelhetők.

A vérszegénység tehát leggyakrabban a vashiányból ered, ám előfordul, hogy más okokra vezethető vissza, ezért fontos, hogy amennyiben gyermekeden hosszabb ideig a fenti tüneteket tapasztalod, forduljatok orvoshoz, aki néhány egyszerű vizsgálattal, esetleg egy vérvétellel kiderítheti, mi húzódik meg a háttérben, ehhez kapcsolódóan pedig további hasznos tanácsokkal is elláthat.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük