Nem lusta a gyerek, hanem beteg: ezek a legelső jelek
Ha romlik gyermeked teljesítménye, ne őt hibáztasd! Inkább nézd meg, mi állhat a háttérben!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha gyermeked dekoncentrált és nagyon fáradékony, ne hibáztasd! Elképzelhető, hogy mindez a szorongással vagy a táplálkozással van összefüggésben, de komolyabb problémára is utalhatnak a tünetek. A fentiek ugyanis tipikusan a vérszegénységet jelzik, amely azonban olyan lassan, fokozatosan és súlyos tünetektől mentesen alakul ki, hogy esetenként észre sem veszik azt.

A vérszegénységet - más néven anémiát - nem önálló betegségként tartják számon, és bár az esetek 80%-ában a vashiányból ered, több különböző betegség is indukálhatja, így például a folsav vagy a B12-vitamin hiánya, de akár autoimmun-folyamatok is. A kiváltó októl függetlenül azonos a következmény: a szervezetben az oxigént szállító vörösvérsejtek száma drasztikusan csökken. Ennek eredményeképpen a test nem jut elég oxigénhez, a szívnek pedig jóval nehezebb feladat lesz a vér keringetése.

A hiányanémiákat gyakran fejfájás, szédülés, fülzúgás kíséri, de árulkodó tünetként léphet fel a fáradékonyság, a gyengeség, a sápadtság, a nyelési zavarok és az erős szívdobogás, ha tehát a felsorolt tünetek gyakran jelentkeznek a gyereknél, nem árt gyanakodnod. A kezelés leghatékonyabb módszere az okozó tényezőktől függ.

Ha túl kevés a vas

A vashiányos vérszegénység az elégtelen vasbevitelen túl gyomor- és bélbetegségekből következő felszívódási zavarokból is eredhet. Elsőként feltűnő jelek a töredezett körmök, a repedezett ajkak, a hajhullás és a magatartási problémák. Vasban gazdag ételek fogyasztásával és vaskészítmények szedésével hatékonyan orvosolhatóak a panaszok. A vas állati és növényi eredetű táplálékokban egyaránt megtalálható, bár előbbi sokkal jobban hasznosítható a szervezet számára, ezért a vegetáriánusoknak sokkal jobban oda kell figyelniük vasbevitelük optimalizálására. Remek vasforrás lehet a máj, a húsok, a gomba, a mák, az olajos magvak, a spenót, a sóska és a halak.

Más hiánybetegségekből is eredhet

A folsav és a B12-vitamin hiánya a nagysejtes vérszegénység okozója, amelynek neve a megnövekedett térfogatú, magas hemoglobin-tartalmú vértestekre utal. A legjellemzőbb tüneteknek itt is a kimerültség, a légszomj, a szédülés, a sápadtság, a gyors szívverés számítanak. A B12-vitamin főleg állati eredetű táplálékokban található, így a májban, a húsokban, a heringben, a tejtermékekben és a tojásban. A legjobb folsavforrásnak a leveles zöldségek számítanak - például a spenót -, de a vegyület megtalálható gyümölcsökben és a májban is. Orvosi javaslatra természetesen tabletta formájában is szedhető.

Az autoimmun-hátterű vérszegénység

Az autoimmun hemolitikus anémia akkor jön létre, amikor az immunrendszer által termelt antitestek gyorsabban pusztítják el a vörösvérsejteket, mint ahogy a szervezet elő tudja állítani őket. A sápadtsághoz egy idő után sárgás szín is társulhat, és krónikussá válás esetén az elhaló vörösvérsejtek következében a lép megnagyobbodik. A veleszületett hemolitikus anémia nem gyógyítható, de a tünetek kezelhetők.

A vérszegénység tehát leggyakrabban a vashiányból ered, ám előfordul, hogy más okokra vezethető vissza, ezért fontos, hogy amennyiben gyermekeden hosszabb ideig a fenti tüneteket tapasztalod, forduljatok orvoshoz, aki néhány egyszerű vizsgálattal, esetleg egy vérvétellel kiderítheti, mi húzódik meg a háttérben, ehhez kapcsolódóan pedig további hasznos tanácsokkal is elláthat.

Immunvédelem a természet erejével

Az Immunarom illóolaj-keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült, diffúzorba párologtatáshoz vagy szaunázáshoz ajánljuk.

Az erdeifenyő, a madagaszkári kámforfa és a niaouli a legerőteljesebb vírusölő, nyákoldó és immunerősítő illóolajok közé tartoznak. Mellettük megtalálható a keverékben a sárgafenyő, amely erőteljes fizikai és pszichés görcsoldó hatású, tüdőt tisztító és a tüdőt energiáit gyógyító olaj. Összetevői közül a populáris aromaterápia legnépszerűbb illóolaja, a teafa is megtalálható, mely baktérium- és gombaölő, általános fertőtlenítő hatású.

Ha szeretnéd az egészséged megőrizni, válaszd a természet patikáját!

Tudj meg róla többet!

Promóció

Ezt is szeretjük