5 jószándékú hiba a gyereknevelésben, amit sok szülő elkövet
Erre figyelj!
Ismerd fel a hibákat, és változtass rajtuk.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Szülőként az ember a legjobbat akarja a gyerekének, és arra törekszik, hogy felnőttként a csemetéje okos, talpraesett, kiegyensúlyozott lelkületű ember legyen.

Sajnos azonban a legeslegjobb szándékú szülő is elkövet néha nevelési hibákat, még ha jót is akar a csemetéjének, és évek múltán érezhető lesz a tévedések negatív hatása.

Az alábbiakban olyan hibákról olvashatsz, amiket sok szülő, talán te is hajlamos vagy elkövetni. Ha magadra ismersz, a gyerkőcöd érdekében változtass a nevelési elveiden!

Mindent megveszel neki

Biztos ismerős a szituáció, hogy a boltban a kicsi édességért, játékért könyörög, és a végén a hőn áhított dolog a kosárban is landol. Ha a gyerkőc azt szokja meg, hogy mindent megkaphat csettintésre ezen a világon, egy idő után semminek nem fog örülni igazán, és felnőttként is sok-sok csalódás éri majd. Jobb, ha már kiskorában megtanulja, hogy az életben nem megy minden ennyire könnyen.

Soha nem szólsz rá

Rohangál a gyerek az étteremben fel-alá? Vendégségben szétdobálja a másik kisgyerek játékait szórakozásból? Rugdossa az előtte ülő néni székét a buszon? Az rendben van, hogy még csak gyerek, de az nincs rendben, ha szülőként nem szólsz rá, és tanítod meg arra, mit helytelen, vagy illetlen dolog csinálni. Ha azt szeretnéd, hogy illemtudó felnőtt legyen belőle, aki tud viselkedni, már most kezdd el ránevelni.

Ha hibázik, az sem gond

Nem szabad mindent azzal lerendezni, hogy a gyerek ezt vagy azt azért csinálta, mert még csak gyerek. Persze haragudni sem kell a kicsire úgy igazán. Ha viszont olyat tett - például fellökte a szomszéd kisfiút, zsebre tette a kis barátja játékát, megütött téged -, feltétlenül meg kell vele beszélni, hogy ez hiba volt. Máskülönben nem alakul ki benne a tetteiért való felelősségérzet, és nem tanulja meg, hogy aki hibázik, annak felelnie kell. Ugye, nem hiszed, hogy így jó ember lesz belőle?

Mindentől megvéded

Ahogy a gyerek cseperedik, egyre többet fog fel a körülötte lévő világból. Sok szülő rontja el ezen a ponton a dolgokat, vagyis láthatatlan burokba teszi a gyereket, nehogy az olyasmit lásson, halljon, ami rossz, fáj vagy megrendítő.

Természetesen az erőszak és a nyers szexualitás nem való kicsiknek, de nem szabad úgy nevelni a gyereket, mintha tündérországban lennétek. Például a halál jelenségét, vagy a születést gyereknyelvre fordítva el kell magyarázni, ahogy azt is meg kell tanítani mielőbb, hogy nem csupán jó emberek vannak a világon, és ezért óvatosnak kell lenni. Ettől okosabb lesz a gyereked, nem pedig naiv, ami felnőttként is hasznára lesz.

Túl sok zsebpénz

Manapság sok családban már nemcsak a nagyobbacskák kapnak zsebpénzt, hanem az egészen kicsik is. Ne kövesd el azt a hibát, hogy túl sok pénzt adsz a gyereknek. Annyit adj, amennyi reális, és ne rendszertelenül. Ha idő előtt elkölti, magára vessen, ne adj csak úgy utánpótlást!

Tanulja meg, hogy a pénz nem az égből pottyan. Így felnőttként is jobban értékelheti azt, és megtanulhat okosan gazdálkodni.

Ezt is szeretjük