Így lesz sikeres felnőtt a gyerekből
3 tipp az érzelmi intelligencia fejlesztésére
Az érzelmi intelligencia fejlesztése a gyereknevelés része.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Vannak emberek, akik kimagasló lexikális tudással rendelkeznek, és vannak olyanok, akik az érzelmek tekintetében felülmúlhatatlanok.

Utóbbi az úgynevezett érzelmi intelligencia, amelyet már egészen kicsi kortól lehet fejleszteni.

Mi az EQ?

Az értelmi intelligencia, vagy rövidebben EQ nem más, mint a környezeti ingerekre adott érzelmi válasz. Tulajdonképpen arról van szó, hogy az ember egy adott szituációt hogyan él meg érzelemi szinten. Hasonlóan az IQ-hoz, az érzelmi intelligenciát is már egészen pici kortól nemcsak lehet, hanem kell is fejleszteni, ez ugyanis segít abban, hogy a gyerek, illetve a későbbi felnőtt sokkal elfogadóbban viselkedjen az életben.

Az EQ-t tesztekkel lehet mérni, a szakirodalomnak számos kötete segíthet kideríteni az egyén érzelmi intelligenciájának szintjét. Ugyanakkor gyerekeknél erre semmi szükség nincsen, hiszen nyitott könyvként számolnak be életük minden apró eseményéről, ebből pedig egyértelműen kiderül, hogy milyen érzelmek játszanak bennük. Például, ha csemetéd egyik napról a másikra úgy dönt, hogy ő többet nem megy óvodába, iskolába, akkor biztosan valamilyen negatív élmény érte, amit nem szeretne újból átélni. Itt az lenne a lényeg, hogy kiderítsd a döntés okát, és komolyan vedd a problémát, még ha felnőttszemmel bagatellnek is tűnik.

Így fejleszd az EQ-t!

Az érzelmi intelligencia fejlesztésének első lépése, hogy te magad kiegyensúlyozott, türelmes és figyelmes mintaként szolgálj a gyereknek. Ha a munkahelyi problémáidat hazacipeled, és otthon is minden megnyilvánulásod feszültségről árulkodik, akkor a lurkó is hasonlóképpen fogja a szituációkat kezelni. Mindez azonban csak egy kiindulási alap, az EQ fejlesztése ennél jóval összetettebb feladat.

Lelki bajok

A lelki problémák és az érzelmi intelligencia szorosan összekapcsolódnak egymással. Nézd meg, milyen traumákat okozhatnak az érzelmek!

A leghatékonyabb fejlesztés természetesen a játék. Legyen szó, közös, társas- vagy éppen szerepjátékokról, a lényeg az, hogy mindig beszéljétek meg, mit érzett közben a kicsi. Ennek az a célja, hogy minél több ember gondolatába és érzésébe bele tudja magát képzelni, és minél több élethelyzettel megismerkedjen. Így egyúttal az empátiája is csiszolódik, és a problémáktól sem fog megijedni, mert nem lesz számára újdonság az adott szituáció.

Mindig ügyelj rá, hogy a gyerkőc visszacsatolást és pozitív megerősítést kapjon az efféle játékok során. Így megtaníthatod arra, hogy szavainak és cselekedeteinek milyen következményei lenhetnek. Ha elmagyarázod számára, hogy mi a helyes, és mi nem az, azt örökre megjegyzi, és ez a fajta figyelmesség a személyisége részévé válik.

Ezt is szeretjük