A büntetés vagy a jutalmazás hatékonyabb?
A szakértőtől megtudhatod
Ismerd meg a szakértő véleményét az eltérő nevelési módszerekről!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Megoszlanak a vélemények a tekintetben, hogy a gyereknevelésben a büntetés vagy a jutalmazás-e hatékonyabb viselkedésforma. Egyesek esküsznek a szigorúságra, arra, hogy a büntetés kiszabása sikerhez vezet, de a hatékonyság nem a tűzoltásban rejlik - hosszabb távon pedig ez a módszer valósággal elvadíthatja a gyereket.

Ha eleve úgy neveled a gyereket, hogy együttműködésre motiválod például jutalmazással, sokkal hamarabb célt érhetsz. Így csináld a szakértő szerint!

Büntetés

Ha egy gyermek helytelenül viselkedik, vagy nem hajlandó az együttműködésre, a szülőknek azonnal a büntetéssel való fenyegetőzés jut az eszébe.

Ilyesmiket szoktak mondani: - Ha nem engedelmeskedsz, baj lesz, illetve: - Ha nem hagyod abba rögtön a bőgést, mindjárt kapsz valamit, amitől aztán igazán lesz okod bőgni.

Vannak szülők, akik fenyegetőleg fölemelik a kezüket, mintha meg akarnák ütni a gyerkőcöt, vagy úgy néznek, hogy a kicsi féljen tőlünk, hiszen a büntetés által okozott fájdalom és szenvedés a gyermekre elrettentően hat.

Ez esetleg eléri célját és a gyermek engedelmeskedik, de nem ébreszti fel benne az együttműködési készséget. A gyermekek akaratát nem szabad megtörni, mert ennek soha nincs jó vége. A szülők számára azért olyan nehéz a büntetésről való lemondás, mert rövid távon sikerrel kecsegtet. Továbbá sok szülő nem is tudja, mivel helyettesíthetné a büntetést. Mi most adunk egy alternatívát!

A jutalmazás

A büntetésekkel való ösztönzés helyett jobban beválik a jutalmazás. A pozitív nevelés nem a negatív, hanem a pozitív viselkedés következményeire koncentrál. Nem negatívumokkal akarja elriasztani a gyermekeket valaminek a megtételétől, hanem pozitívumokkal akarja valami másnak a megtételére ösztönözni őket.

A gyermekek együttműködési készségének a növelése leginkább a jutalom iránti erős vágyuk segítségével érhető el. Gyakran a jutalom vagy a dicséret motiválja a kicsik együttműködési készségét. Például minden gyermek szereti, ha a szülei vele együtt csinálnak programot. Minden gyermek szereti az édességet. Minden gyermek szereti, ha ajándékot kap.

Minden gyermek szeret társas rendezvényeken vagy ünnepségeken részt venni. Minden szülő tapasztalatból tudja, milyen kedvesek és barátságosak tudnak lenni a gyermekek olyankor, amikor arra számítanak, hogy valamilyen kívánságuk teljesülni fog.

Ha a gyermek kap valamit, vagy reménykedik abban, hogy kapni fog valamit, a szülő óhajaira hangos igennel fog felelni. A jutalom reménye erőt ad a gyermeknek, hogy meg tudjon felelni szülei együttműködési vágyának. A jutalom kilátása egyébként öreget és fiatalt egyaránt inspirál az együttműködésre, pontosan emiatt a büntetésnél sokkal hatékonyabb eszköz.

Cikkünk megírásában John Gray A gyermekek az égből jönnek - Új gyermeknevelési módszerek című könyve segített.

Egyre többet hallani kiskorúak erőszakos cselekedeteiről, figyelemhiányáról, kábítószerezésükről és öngyilkosságukról. A szakintézetek, iskolák, nevelők bizonyos fokig segítenek ezek megoldásában, de a problémák gyökere legtöbbször a családon belül keresendő.

A szakember-szerző által kínált lehetőség abban rejlik, hogy a pozitív gyermeknevelés módszerével lehetőséget biztosítunk a gyermekeknek, hogy felfedezzék, és kifejezésre juttassák valódi énjüket.

Kiadja a Trivium Kiadó.
Ára: 2632 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük