Így vond be a párod a gyereknevelésbe

6 egyszerű lépésben

Ő is megtalálhatja benne az örömet, sőt, egy fárasztó nap után energiával töltheti fel.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

- Egy héten háromszor dolgozom délelőtt, de a fennmaradó időmet teljesen kitölti három gyerekünk, valamint a háztartás ellátása.

A férjem azt mondja, hogy annyira stresszes a munkája, hogy esténként lazítani kell. De én is kikészülök! Hogyan vehetném rá a férjemet, hogy többet segítsen itthon? - kérdezi egy anyuka.

Mit tanácsol a Szuperdada?

A kicsi gyerek nevelése nagyon sok időt, türelmet és kitartást igényel - mondja a Szuperdadaként ismertté Jo Frost. Ez egyedül, segítség nélkül, amint azt jól tudod, nagyon kimerítő. A csak önmagukra számító anyák erősen küzdenek ezzel a feladattal - de nem törvényszerű, hogy így legyen. Az alábbi praktikák közelebb visznek a megoldáshoz.

A feladatpróba technikája

Egy családban, amellyel foglalkoztam, mindent anyu csinált, és általában nem is engedte, hogy apu segítsen. Három fiuk volt, közülük a hároméves óriási hisztirohamokat produkált, üvöltött, mint a tyrannosaurus rex, és úgy is harapott ki cafatokat a bőrgarnitúrából, mint egy vérengző dinoszaurusz. Anyu olykor aput hibáztatta, mondván, ő nem tudja kezelni a kicsit, ezért a férfinak kellene a sarkára állnia. Apu meg is tette, nem sok sikerrel.

Első dolgom volt, hogy bemutattam nekik a feladatpróba technikáját. Minkét szülőnek adtam egy tálcát, amelyre ráraktam a súlyozott feladatokat csomagok - cukroszacskók - formájában, és mindegyikre ráírtam, hogy milyen házimunkát jelképez. Az anya tálcája roskadási meg volt rakva, az apáén meg alig volt valami.

Ezután arra kértem őket, hogy a tálcákat emeljék fel, és vigyék a tenyerükön, mint a pincérek. Az anyáé persze túl nehéz volt, el is ejtette. Ekkor arra kértem a férjét, gondolja el, milyen nehéz volna ezt a súlyt akár hátizsákban a hátán cipelni egész nap, mennyire húzná a vállát, és milyen ideges lenne tőle. Ez a vizuális gyakorlat mindkét szülőt ráébresztette arra, hogy igazságosabban kell megosztaniuk a terheiket.

Az azonos oldal technika

Próbáld ki az azonos oldal technikát, amely megnyitja az eredményes párbeszéd útját. Első lépésben vegyétek számba egymás pozitív tulajdonságait - ez segít elkerülni az indulati zsákutcát, és lehetővé teszi a normális kommunikációhoz való visszatérést. Gondoljatok arra, mit tesz a párotok a családért, ismerjétek fel egymás igényeit és igyekezetét, hogy mindketten érezzétek, nem vagytok egyedül. Talán a férjed - megítélésed szerint - nem jól reagál arra, amit mondasz. Viszont nincs kizárva, hogy ő sem érzi a te támogatásodat. Beszéljetek erről, és dolgozzatok ki olyan megoldási lehetőségeket, amelyek mindkettőtök számára elfogadhatóak!

Egy oda, egy vissza technika

Kipróbálhatsz még egy módszert, amit egy oda, egy vissza technikának nevezek. Ezt vetettem be, amikor egy olyan családdal foglalkoztam, ahol az apa a nevelés minden felelősségét az anyára hárította. Egy jókora csomagolópapírt erősítettünk a falra, és három hasábra osztottuk. Azt kértem, a középső rubrikában mind a ketten sorolják fel azokat a területeket, amelyeken a gyerekek előtt egységes álláspontot kell kidolgozniuk. Aztán az anya a maga térfelére beírta azokat a területeket, ahonnan vissza kell lépnie. Végül az apa írta be a magáéba azokat, ahová be kell lépnie, és ahol neki kell vállalnia a felelősséget. Nagyon egyszerű szemléltető módszer ez, de segített mindkét szülőnek, hogy megbeszéljék, hogyan tudnának hibáztatás és szemrehányás nélkül kialakítani egy közös nevelési stílust.

Felváltva végzett teendő

Vezessétek be azt a gyakorlatot, hogy felváltva végzitek az esti teendőket a gyerek körül. Az apának nem kell szükségszerűen csak a randalírozásba beavatkozni - lehet, hogy a munkával töltött nap után az jelent számára kikapcsolódást, hogy fürdetésnél a kád szélén ül, esti mesét olvas, esetleg együtt viháncol a kicsikkel. A lényeg, hogy olyasmivel foglalkozzon, ami örömöt szerez neki.

Segítség a háztartásban

Osszátok meg a házimunkákat! Az ég szerelmére, ez már a 21. század! Nem kell ragaszkodnod ahhoz, hogy a vásárlástól a takarításig mindent te végezz. Ha a férjed olyannyira leterhelt, hogy végképp nem tudja kivenni a részét az otthoni teendőkből, és egy kicsit takarékoskodsz, felfogadhatsz egy bejárónőt, aki legalább heti néhány órában segít neked. Ennyi kiadás talán még nem viseli meg a családi költségvetést, viszont sok időt és energiát nyerhetsz.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Többfélét csináljatok együtt

Ne csak a gyereknevelést - és esetleg a házimunkát - csináljátok együtt, legyenek más, változatos és örömteli közös tevékenységeitek is. A családi társasjáték vagy kirándulás erősíti az összetartozást, és mindkettőtöket együttműködésre ösztönöz.

Cikkünk Jo Frost Szuperdada - Amit minden szülő tudni szeretne című könyve segítségével készült, amely a Park Könyvkiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük