A természet tavasztól ébred, és nyáron dúskálunk a legtöbb zöldségben és gyümölcsben. Ezt a tényt ismerve sokan elképzelhetetlennek tartják, hogy a hűvös idő eljöttével kapható aktuálisan termő zöldség és gyümölcs is a boltokban.
Ilyenkor kerül a zacskóba a szezonján rég túllevő, tápoldatos paradicsom és uborka, meg a jó öreg banán, és ezzel le is van tudva a zöldség- és gyümölcsvásárlás.
8 őszi vitaminforrás
Nem főbenjáró bűn, de valahol téves döntés ezekkel kisétálni az üzletből. Minden évszaknak megvannak ugyanis a maga vitaminforrásai, csak egy kicsit alaposabban szét kell nézni. Nyolcat sorolunk az ősziek közül, mintegy emlékeztetőként: ezeket érdemes vásárolni tápoldatos vagy importáruk helyett az erős immunrendszerért.

A savanyú káposzta nemcsak ínycsiklandó, de csupa-csupa C-vitamin, rostforrás, ráadásul jótékony baktériumok forrása is, ami segít az immunrendszer erősítésében.
Fotó: xtrekx / Getty Images Hungary

Szintén sok immunrendszert támogató C-vitamint, sőt jelentős K-vitamint és ásványi anyagokat is tartalmaz a kelbimbó. Babakáposztaként eladható a gyerekeknek, ha vonakodnának megenni.
Fotó: GwylanAnna / Getty Images Hungary

Rendszertanilag, mint a paradicsom is, gyümölcs, mégis zöldségként gondolunk a padlizsánra, mely szintén remek őszi tápanyagforrás: C-, A-vitamin, valamint ásványi sók forrása.

A körte nagyon finom őszi gyümölcs, sokan mégis a banánért nyúlnak a boltokban. Rosttartalma miatt is áldásos, de immunerősítő is, ugyanis C-, K-, és B6-vitamint tartalmaz.

A fekete retek reszelve kiváló szendvicsekhez, de ha nem eszi meg a gyerek, túrókrémben elbújtatható. Kár lenne kihagyni, ugyanis kiemelkedő a C-vitamin-tartalma, és a megfázásos időszakban a köhögés ellenszereként is bevethető.
Fotó: arnowssr / Getty Images Hungary

Mivel sok benne a C- és B-vitamin, a karalábéról se feledkezzünk meg ősszel. Akár nyersen, mártogatóssal is adható a kicsiknek. Emésztéssegítő hatása miatt ugyancsak ajánlott fogyasztani.

A sütőtök sok C-vitamint és béta-karotint tartalmaz, ezért nevezhető immunerősítő zöldségnek. Sütve, de krémlevesként is szeretik a gyerekek.

A szőlő nem C-vitamin-tartalma révén jó, az ugyanis nem túl magas, hanem szőlőcukor-tartalma miatt, mely segíti a legyengült szervezetet erőre kapni. Így nagyobb eséllyel elkerülhető a megbetegedés a hidegre forduló őszi időben.
Fotó: Diana Miller / Getty Images Hungary
Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre
Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. június 5. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció