Ha egyfolytában hideg a gyerek keze: idegrendszeri vagy vérnyomásproblémát is jelezhet

Nem mindig a kis kardigán a megoldás: a gyerek keze nem csak attól lehet hideg, ha fázik.

hideg kéz
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Általában azt a következtetést szokták levonni, ha hideg a gyerek keze, hogy fázik, de azt is gyakran mondják, hogy annak a jele, ha pisilnie kell. Ha azonban a gyerek keze nemcsak elvétve, hanem szinte mindig hideg, nem érdemes lerendezni a dolgot egy kis kardigánnal vagy mosdóba kíséréssel.

Míg ugyanis az teljesen természetes, ha olykor hideg a gyerek keze, vagy ha a hűvös időben, akár kesztyűben is, áthűl, de ha folyton hideg a gyerek keze, bajt is jelezhet. A folyton hideg kézről mindenképpen érdemes kikérni a gyerekorvos véleményét, ám elsődleges tájékozódás gyanánt segíthetnek a következő sorok.

Mit jelent, ha a gyereknek mindig hideg a keze?

A mindig hideg kéz többféle problémát is jelezhet, melyeket komolyan kell venni. Ilyen okok lehetnek a keringési zavarok, melynek hátterében például egy vagy több nem megfelelően átjárható, szűk ér állhat.

További oka lehet a hideg kéznek a pajzsmirigy-rendellenesség is. A hideg kéz a pajzsmirigy-alulműködés egy jele. Hideg lehet a gyerek keze vérnyomásprobléma esetén is, ugyanis ez az alacsony vérnyomás egyik tünete. Diabéteszre is utalhat a hideg kéz, mely sajnos gyerekkorban is kialakulhat.

A hideg kéz esetenként idegrendszeri rendellenesség jele is lehet. A végtagok megfelelő vérellátásáról a vegetatív idegrendszer gondoskodik. Szabályozza a szervezet véredényeinek összehúzódását. Ha nem megfelelő az irányítás, akkor a vérkeringés sem lesz az, és a rossz vérellátású végtagok hidegek lesznek.

A kéz pszichés okokból is lehet hideg, ha a gyerek szorong, ideges, feszült valamitől. A stresszre a szervezet úgy reagál, mint egy veszélyes helyzetre, ilyenkor pedig a vér bizonyos szervek felé áramlik, és kevesebb jut a bőr ereibe. Ettől a végtagok hidegek lesznek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mit kell tenni, ha hideg a gyerek keze?

Ha mindig hideg a gyerek keze, mindenképpen fontos felkeresni a gyerekorvost, aki további vizsgálatokat rendelhet el annak érdekében, hogy kiderítsék, mi lehet ennek az oka.

Átmenetileg sokat segíthet, ha a szülő a saját kezével megmelengeti, kicsit meg is masszírozza a gyerek kezeit. Az is beválhat, ha a gyerek kellemesen langyos víz alá tartja a kezét. Végül, ha a szervezet vérkeringésének felpezsdítésére pár guggolást, karhajlítást, karkörzést végez, a gyerek keze valamelyest felmelegedhet.

Immunerősítő teák őszre

Ezeket a teákat a gyerek is szívesen kortyolgathatja, ráadásul nemcsak finomak, hanem immunerősítőek is.

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük