Lábdagadás a terhesség alatt: mi a normális, és mi jelezhet bajt?

A jelenség gyakori, és sok kismamát megijeszt.

labdagadas-terhesseg

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A babavárás sok örömet hoz, de sajnos kellemetlenségekkel is jár: ilyen a lábdagadás is, mely hiába gyakori jelenség, komolyabb gondra is felhívhatja a figyelmet.

A lábdagadást más néven vizesedésnek is hívják. Ilyenkor a láb püffedt lesz, a bőr megfeszül, és akár fájhat is. Rendszerint a harmadik trimeszterben jelentkezik, amikor a pocak már megnövekedett, és jellemzően az esti órákra. Reggelre a dagadás általában jelentősen lelohad. 

Bizonyos fokig természetes

A lábdagadás a terhesség alatt egy bizonyos mértékben normális, hiszen a várandósság alatt a test több vizet tart vissza. Emellett a láb a növekvő baba súlya miatt nagyobb terhelésnek van kitéve. A pocak súlya pedig ugyancsak nyomást fejt ki a kismedencei visszerekre, így akadályozza a végtagokból a has felé visszaáramló vér útját. Ez mind külön-külön is, de együttesen főként, okozza a lábdagadást.

Mikor van baj?

A lábdagadástól tehát nem kell megijedni, mert általános és normális jelenség a terhesség alatt. Orvosi véleményt természetesen mindig lehet kérni. Akkor különösen indokolt, ha nem egyszerű lábdagadás áll fenn: kóros és vészjósló tünet, ha a láb mellett a kéz, a szemhéjak és az arc is dagad. Ez esetben haladéktalanul orvoshoz kell menni, mivel ez a preeclampsia tünete lehet. A preeclampsia, más néven terhességi magas vérnyomás, melynek a püffedt területeken túl a magas vérnyomás, a fejfájás, a fényre érzékeny szem, a kimerültség, a hányás, a hányinger, a hasi fájdalmak, a légszomj és a homályos látás is a tünetei lehetnek súlyosabb esetben.

Az is bajt jelezhet, ha a kismamának csak az egyik lába dagadt meg. Normálisnak csak az nevezhető ugyanis, ha mindkét láb püffedt. Amennyiben nem, az mélyvénás trombózisra utalhat, ami rendkívül veszélyes állapot a baba és a mama számára is. A terhesség alatt a trombózis kockázata megnövekedik, mert a hormonális változások miatt változik a vér alvadása, illetve mert a kismedencei terheléstől akadályozott a vérkeringés, lassul a véráramlás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A normális lábdagadás enyhítése

Ha egyszerű bokadagadásról van szó, akkor a kismama maga is tehet érte, hogy a duzzanat enyhüljön. A láb felpolcolása, tíz percnyi állott vizes borogatás, a hosszadalmas ácsorgás kerülése és a bőséges folyadékfogyasztás is segíthet. Utóbbi talán meglepő lehet, de nem fokozza a püffedtséget, hanem serkenti a veseműködést, ezáltal segít a felszaporodott víztől megszabadulni. A séta ugyancsak jó ötlet lehet, ha a kismama lába dagadt.

Mivel a terhességi vizesedés időleges dolog, nem kell tartani attól, hogy a szülés után is nyoma lesz. Pár héttel a baba születése után minden a régi lesz.

Finom reggelik kismamáknak

A terhesség alatt fokozottan érdemes figyelni rá, hogy az elfogyasztott étel tápláló és finom legyen: reggelitippeket adunk.

Ezt is szeretjük