A babák már a pocakban ránevelhetők az egészséges étkezésre? Érdekes felvetést teszteltek a kutatók

Még egy ok, hogy a kismama odafigyeljen étkezésére.

terhes-eszik

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kismamaként különösen fontos az egészséges táplálkozás, a tápanyagban és vitaminokban gazdag ételek, sok zöldség, gyümölcs és rost fogyasztása. Sorolhatnánk, mire érdemes még figyelni, ám sokkal érdekesebb, hogy miért.

Kutatók ugyanis megvizsgálták és megállapították, hogy a várandós nők egészséges étrendje a születendő baba majdani étkezésére is pozitívan hat, azaz, őt is az egészséges étrend felé fogja terelni.

A babák ránevelhetők az egészséges étkezésre

A Pennsylvaniai Egyetem tudósai vizsgálódtak Gary Beauchamp professzor vezetésével. Rámutatott, hogy mivel az ízérzékelés az élet első pár hónapjában alakul ki, a magzati korban tapasztaltak befolyásolhatják a későbbi ételpreferenciát. 

A magzat már a 12. héttől nyel magzatvizet, a 16-18. héttől pedig már nyelvén kifejlődnek az ízérzékelő bimbók. A 20. hétre a pocakban fejlődő baba ízérzékelése már szinte egyenlő egy újszülöttével. Az étel íze, amit a kismama fogyaszt, eljut a magzatvízen át a babához, így lehetséges, hogy a kismama étrendjében szereplő ételek íze befolyásolja a majdani ételpreferenciát. Ha több egészséges étel ízét ismeri meg odabent, akkor születés után is jobban kedvelheti ezeket. A pici tehát már a méhben az egészséges étrend felé terelhető.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ugyanerre az álláspontra jutottak a Kansasi Egyetem szakértői is. Szerintük a méhen belül töltött 9 hónap során tapasztaltak, mindaz az információmennyiség, amit a baba odabent begyűjt, tartalmazzák az ételek ízét is, ami meghatározó lehet a későbbi preferenciákban étel és étel közt. Így tehát a magzati korban kapott ételek meghatározóak lehetnek, később mit fogyaszt szívesen és mit nem a gyerek, illetve majdani felnőtt.

Ezért sem jó ötlet tehát édességet édességgel enni a terhesség alatt, és semmiféle zöldséget, gyümölcsöt. Természetesen, mint azt a szakértők is kiemelték, a későbbi ételpreferencián lehet változtatni, ha nem is feltétlenül könnyen. Próbálkozni mindig érdemes.

Egészséges kismamareggelik

A reggeli a legfontosabb étkezés, mint mondják, terhesség alatt kiváltképp fontos erre odafigyelni. Reggeliötleteket mutatunk.

Ezt is szeretjük