Szülés előtti depresszió: a terhesség alatti tartós szorongás közelebbről

Nemcsak a szülés után jelentkezhet depresszió a kismamáknál.

szules-elotti-depresszio

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szülés utáni depresszió a WHO adatai szerint világszerte a kismamák 13%-át érinti. Noha a depressziós állapot a szülést megelőzően is felléphet, és minden tizedik kismamát érinti, erről indokolatlanul kevés szó esik.

A kismamák rossz lelkiállapotát pedig fel kell ismerni, és segíteni őket a depresszióval való küzdelmükben. A légy boldog, hiszen gyermeket vársz elve nem elegendő vigasz, sőt, ronthat a helyzeten.

A terhesség alatti depresszió tünetei

A terhesség alatti depresszió tünetei gyakorlatilag megegyeznek a hagyományos értelemben vett depresszióéival. A kismama magán, vagy környezete is észreveheti az árulkodó jeleket, melyeket mindenképp komolyan kell venni. Ha nem segít a plusz odafigyelés a környezet részéről, vagy, ha a kismamának nem igazán van kihez fordulnia, akkor érdemes pszichológusi segítséget igénybe venni.

Tünetek

  • Állandó, reggeltől estig tartó levertség.
  • Koncentrálási nehézség.
  • Rendkívüli fáradtság.
  • Elalvási problémák vagy túl sok alvás.
  • A máskor szeretett tevékenységek már nem okoznak örömet.
  • Zavartság, idegesség.
  • Bűntudat, önostorozás, értéktelenség érzése.
  • Étkezési szokások megváltozása.
  • Halál gondolata.

Nem minden depresszió, ami annak látszik

Fontos, hogy a kismama maga is, és a környezete is tisztában legyen azzal, hogy a várandósság alatt a depresszióra nagyon hasonlító lelki és fizikai jelenségek tapasztalhatók, ami normális. A határvonalat nem könnyű meghúzni, mennyit tudhatunk be a terhesség velejárójának, és mi számít már depressziónak. Az Amerikai Pszichiátriai Társaság elve szerint, ha az ember legalább két hétig a fenti kilenc tünetből legalább öt tünettel rendelkezik, valószínűleg depressziós.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Észben tartandó ezzel együtt, hogy a terhességnek vannak természetes érzelmi és fizikai vonzatai. A kismama egy új élethelyzetbe kerül, ami több addigi szokás megváltozásával jár. Mindemellett aggódik a baba miatt, tarthat a szüléstől. Lehetnek párkapcsolati változások is, melyek feszültséget, szomorúságot okoznak. Anyagi kérdések is felmerülhetnek, melyek frusztrálóak a kismama számára. A fáradékonyság és aluszékonyság, a hangulatingadozás, a gyakori elérzékenyülés, kezdetben az émelygés és hányás miatti kimerültség és főként nagy pocakkal az elalvási nehézségek is ilyen természetes velejárói a terhességnek.

A határvonal meghúzása a depresszió és a terhességgel járó dolgok nehezen viselése között nem könnyű. Talán ott lehet megállapítani, ha a kismamán eluralkodott egy szünet nélküli rossz lelkiállapot, negatív gondolatok ezrei cikáznak a fejében, enni, aludni nem tud, és ez huzamosabb ideig - ahogy az Amerikai Pszichiátriai Társaság is megjelölte -, legalább két hétig eltart.

Akkor sem kell megijedni, ha a terhességi depresszió fennáll. A javulás felé vezető első lépés mindig a felismerés. A környezet támogató, megértő és nem vádló jelenléte, valamint a szakértői segítség sikerrel elejét vehetik a bajnak. A nagy séták, a kismamajóga, a relaxáció, az internetes rémtörténetek helyett pozitív olvasnivalók keresése és a magány kerülése ugyancsak segíthet a terhességi depresszió leküzdésében. Fontos, hogy antidepresszánsokat, homeopátiás szereket orvossal való egyeztetés nélkül szedni nem szabad.

Fotók: Getty Images.

8 tápláló reggeli kismamáknak: változatos, finom, és nagyon egészséges

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük