A krumpli a világ egyik legtöbbet fogyasztott élelmiszere. Érthető okokból, hiszen jól eltartható, olcsó, sok mindenhez passzol, és édeskés íze miatt szinte mindenki szereti. Magyarországon a 18. században terjedt el annak köszönhetően, hogy II. József adókedvezménnyel támogatta a burgonyatermesztést.
Rengeteg formában elkészíthető: a krumplipüré, petrezselymes burgonya, sült krumpli, hagymás tört burgonya, steakburgonya csak néhány a krumpliköretek véget nem érő listájáról. Mivel általában még a válogatós óvodás és kisiskolás korosztály is kedveli, a gyermekes családok asztaláról szinte soha nem hiányozhat.
Köretek krumpli helyett
Idő- és fantáziahiány miatt sokan leragadnak a krumplinál, pedig számos más zöldség is létezik, melyből izgalmasabb - és jó eséllyel a gyerekek által is kedvelt - köret varázsolható. Tény, hogy a burgonya jó B1- és B6-vitamin-forrás, valamint nátriumban és káliumban is gazdag - melynek köszönhetően jó hatással van a vérnyomásra, ha nem olajban sütik -, ám az egyoldalú táplálkozás idővel vitaminhiányhoz vezet. A következőkben adunk pár ötletet, hogy milyen köretekkel váltható ki a krumpli, ha kicsit színesítenéd a család étrendjét.

A bulgur, vagyis tört búza zöldségekkel - különösen, ha paradicsom is van benne - tuti befutó a kicsiknél. Lehet, hogy ezt-azt kimazsoláznak belőle, de még akkor is sok minden marad. A benne lévő magnéziumnak köszönhetően jó hatással van az idegrendszerre.
Fotó: Getty Images Hungary

A céklát legtöbben csak savanyúság formájában ismerik, pedig a püré vagy sütőben sült változata isteni. Remek táplálék vashiány ellen, de folsavtartalmából adódóan segíti a sebgyógyulást és az izmok épülését is.
Fotó: Getty Images Hungary

A sütőtök magas rosttartalmából adódóan segíti az emésztést, a benne lévő karotin pedig jót tesz a látásnak. Mivel édes, szívesen fogyasztják a gyerekek, de hogy ne legyen unalmas, érdemes kicsit megbolondítani egy kis kakukkfűvel és fetasajttal.
Fotó: Getty Images Hungary

A cukkini segíti a vércukorszint kordában tartását, így a hisztik elkerülését. Talán önmagában nem lelkesednek érte a gyerekek, de ha tócsni formájában tálalod, örömmel fogyasztják majd - akár köretnek, akár magában.
Fotó: Getty Images Hungary

A zellert krémleves formájában is szeretik a gyerekek, de egy kis almával megbolondítva könnyedén lehet rostban és vitaminban gazdag köretet varázsolni belőle. Adhatod húsok mellé - lassú emésztésű gyerekeknek kifejezetten ajánlott!
Fotó: Getty Images Hungary

Az édesburgonya béta-karotin-tartalmából adódóan segíti a látást, a benne lévő szénhidrát pedig másként szívódik fel, mint a hagyományos burgonyából, így kordában tartja a vércukorszintet is. A tepsiben sült verzió a gyerekek kedvence lesz.
Fotó: Getty Images Hungary

A barna rizs gyors és rostban gazdag köret, mely segíti a kicsik emésztését - de nem szabad megfeledkezni a megfelelő folyadékbevitelről. Érdemes kicsit megbolondítani kukoricával, zöldborsóval, esetleg répával - így nagyobb kedvvel fogyasztják a gyerekek.
Fotó: Getty Images Hungary

Bár a sárgarépapüréről az egyéves kor feletti gyerekek anyukái hajlamosak megfeledkezni, édes íze miatt érdemes továbbra is az étlapon tartani - esetleg citromlével és vajjal megbolondítva. Magas karotintartalma miatt jót tesz a látásnak és a bőrnek.
Fotó: Getty Images Hungary
Képek: Getty Images Hungary