Az egyik legfontosabb tápanyag terhesség alatt: így vidd be természetes formában

Nem elég vitaminkészítményeket szedni. Juss hozzá természetesen!

Folsav pótlása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A folsav egy vízben oldódó vitamin, melynek nagyon fontos szerepe van a vérképzésben és a sejtosztódásban, illetve a fejlődési rendellenességek megelőzésében. 

Hiányában olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a fáradékonyság, álmatlanság és gyengeség. Az étvágy is csökkenhet, az immunrendszer legyengülhet, és akár súlyos vérszegénység is kialakulhat.

Így vidd be természetes formában a folsavat!

Gyermekkorban a napi folsavszükséglet 0,2 milligramm, felnőtteknél ez az érték a duplája. Állapotos nőknek vagy vérszegénységben szenvedőknek viszont akár 0,8 milligrammot is ajánl az orvos - a terhesség korai szakaszában létfontosságú a magzat számára.

A fejlődő embrió gerince csak a folsav hatóanyagaival válik teljessé, vagyis a gerincvelőcsövet lezáró folyamathoz elengedhetetlen ez a vitamin. A magzatvédő tabletták ezért is tartalmaznak folsavat, ám, mint minden ásványi anyagot és vitamint, ezt is jobb természetes formában a szervezetbe juttatni. Képeken mutatjuk, mivel tudod pótolni a folsavat, ha kisbabát vársz.

A természetes forrásokról árulkodik a folsav latin eredetű neve, a folium, ami a levél szóból alakult ki. Elsősorban tehát a zöld leveles zöldségek tartalmazzák nagy mennyiségben. A karfiol folsavtartalma emellett az agyvérzés kockázatát is csökkenti.
A lencséből már egy kisebb csészényi fedezi a napi folsavszükséglet 90%-át. A vörösvértestek képződéséhez nélkülözhetetlen a folsav, de csökkenti a méhnyak- és gyomorrák kialakulásának kockázatát is.
A tojássárgája koncentrált mennyiségben tartalmaz folsavat, ami a fehérje-anyagcserét is elősegíti. Ugyanakkor fontos szerepe van az örömhormonok termelésében.
Nagy mennyiségű folsav található a diófélékben, így a mogyoróban, dióban és mandulában is. A bennük található folsav hozzájárul a gyomor és a bélrendszer épségéhez, és a száj nyálkahártyájának is jót tesz.
A folsav, más néven B9-vitamin felszívódását az összes többi B-vitamin segíti. Ha zöldsalátát fogyasztasz, és rá búzacsírát szórsz, kétszeresen ellátod szervezetedet folsavval, ami a tejképződést is fokozza a későbbiekben.
A kismama agyműködésének és a vesefunkcióknak egyaránt fontos a folsav. A brokkoli nyersen gazdag folsavban, 100 grammban 100-150 mikrogramm található.
A sárgadinnye folsav-, vagyis B9-vitamin-tartalma viszonylag magas, ezért fogyasztása kismamáknak kimondottan ajánlott.
10 dekagramm paradicsom 80 mikrogramm folsavat tartalmaz. Fogyasztása ezenkívül a pajzsmirigy működésének optimalizálásához is hozzájárulhat.
A banán természetes formában tartalmazza a folsavat, ami hozzájárul a gyomor és a bélrendszer egészségéhez, illetve a szájnyálkahártya épségének megtartásához is.
Fotó: moodboard / Getty Images Hungary
A folsavnak fontos szerepe van a vérképzésben, a fehérvérsejtek és a vörösvértestek, vérlemezkék előállításában is. A teljes kiőrlésű kukoricalisztből készült kenyér magas folsavtartalommal bír.

Segítünk megtalálni a legjobbat!

A Vitaminkalkulátorunk 9 egyszerű kérdéssel több mint negyven vitaminunk közül ajánl két olyan terméket, amik céljaidnak leginkább megfelelnek. Figyelembe vesszük a fizikai aktivitást, étkezési szokásokat és érzékenységeket, hogy a legjobb döntést hozhasd. Tudjuk, hogy könnyű elveszni a részletek közt, de mi itt vagyunk, hogy segítsünk!

Promóció

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük