11 gyógyszerfajta, ami nagy bajt okozhat, ha terhes vagy

Alkalmazásuk több kockázatot, mint előnyt jelenthet a szíved alatt növekvő életre.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bizonyos gyógyszerféleségek veszélyt jelenthetnek a szíved alatt növekvő életre, különösen a várandósság kezdetén. Tudd meg, melyek ezek, és ha valamelyiket szedted a teherbeesés előtt, kérd ki orvosod tanácsát a továbbiakat illetően.

Veszélyességi kategóriák

A legtöbb országban a gyógyszereket a magzati károsítás veszélye és a körültekintő alkalmazás szükségességének mértéke alapján öt kategóriába sorolják.

Az első csoportba azok a készítmények tartoznak, amelyek állatkísérletek, kontrollált humán vizsgálatok eredménye szerint nem jelentenek veszélyt a magzatra.

Az ötödik csoportba viszont azok, amelyek állatkísérletek és humán megfigyelések alapján egyértelműen magzatkárosító hatásúak, emellett az alkalmazásukkal kapcsolatos kockázat messze meghaladja a várható előnyök mértékét.

A közbülső csoportokba történő beosztás a várható előny-kockázat mérlegelése alapján történik.

Például az USA-ban 1998-ban a lepra kezelésére engedélyezett thalidomid a negyedik terhességi kategóriába, azon gyógyszerek közé tartozik, amelyek magzatkárosító hatását mind állatkísérletek, mind humán megfigyelések bizonyítják, de bizonyos körülmények között alkalmazásuk több előnyt, mint kockázatot jelenthet.

Az első három-nyolc hét a döntő

A magzatkárosító hatást elsősorban a magzat kora, és csak másodsorban a gyógyszer adagja és az alkalmazás időtartama határozza meg. A korai, fogamzást követő terhességi periódusban szedett embriókárosító gyógyszerek hatására általában nem derül fény, mert a hatás gyakran az embrió elhalásával jár, így a nő gyakorlatilag nem is volt tudatában, hogy terhes, mindössze egy kissé elkésett menzesztől tudna beszámolni.

A taratogén, vagyis a magzatkárosító hatás szempontjából a szervfejlődés időszaka, azaz a fogamzást követő három-nyolc hét a döntő - a különböző mértékű magzati rendellenességek legnagyobb része az ebben az időszakban történő gyógyszeralkalmazás következménye.

11 gyógyszerfajta, ami ártalmas lehet

Az alábbi gyógyszerfajtáktól érdemes tartózkodni a várandósság során.

Retinoid, angrogén hormonok, progesztogének

A legismertebb magzatkárosító anyagok közé tartoznak a szintetikus retinoidot tartalmazó készítmények - pattanásos bőr kezelésére szolgáló, szájon át szedett gyógyszerek -, az androgén hormonok - férfi nemi hormonok - és a szintetikus progesztogének - a női nemi hormonok egyik csoportja, amely elsősorban fogamzásgátlókban található meg.

Egyes epilepszia elleni szerek

Egyes epilepszia elleni szerek szintén magzatkárosodást okozhatnak, de a jövendő kismamákat minden esetben át lehet a kívánt terhesség előtt olyan szerekre állítani, amivel ezt a kockázatot minimalizáljuk.

Bizonyos vakcinák

Élő, legyengített vírust vagy baktériumot tartalmazó vakcinát a magzatban kialakuló vírusfertőzés veszélye miatt már a terhesség gyanúja esetén sem szabad adni!

Pajzsmirigy-túlműködésre ható gyógyszerek

A pajzsmirigy-túlműködésre ható gyógyszerek szintén komoly magzati károsodásokat okozhatnak, ezért az ilyen betegeket a terhesség alatt inkább - receptorblokkoló adásával - tünetileg kell kezelni.

Orális antidiabetikumok

Orális antidiabetikumokat - szájon át szedett vércukor-szabályozókat - terhességben szintúgy nem célszerű alkalmazni, mert az újszülöttnél súlyos vércukorhiányt okozhatnak, ezért a terhesség alatt a vércukorszintet inzulinnal kell szabályozni.

Egyes antibiotikumok, szulfonamidok

Az antibiotikumok csoportjából a terhesség közepétől a szülés időpontjáig adott tetraciklinek az újszülöttek, gyermekek fogainak maradandó sárgás elszíneződését eredményezhetik, míg például a gentamycin vesekárosodást okozhat. A szulfonamidok leszoríthatják a bilirubint - epefesték - a fehérjekötésből, emiatt az újszülöttben súlyos sárgaság jelentkezhet. Majdnem teljes biztonsággal egyedül a penicillin-tartalmú szerek adhatók.

Antihisztaminok

Terheseknek tilos az antihisztaminok, azaz az allergia elleni szerek, valamint a  véralvadásgátlók adása is.

Egyes szív- és vérnyomásgyógyszerek

A szívre és a magas vérnyomásra alkalmazott gyógyszerek csoportjából azok okozhatnak bajt, amelyek átjutnak a méhlepényen, azaz a placentán. Ebben az esetben az anyai mellékhatásokhoz hasonló elváltozásokat okozhatnak a magzatokban. A methyldopa viszont sok megismételt vizsgálat szerint terhességben is biztonsággal adható. Diuretikumok, ACE-gátlók és kalciumcsatorna-blokkolók lehetőleg kerülendők, bár gondos mérlegelés után esetenként mégis alkalmazhatók.

Ezt is szeretjük