A legértelmetlenebb vizsgálat, amit kismamáknál végeznek
A szakértő véleménye
Az AFP a hagyományon alapul. Elavult, szükségtelen és drága.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A terhesség során végzett legértelmetlenebb vizsgálat a hagyományon alapul. Az AFP - alfa-fetoprotein - egy magzati fehérje, amelynek szintje megemelkedik az anyai vérben, ha magzati, lepényi eredetű vérzés történik, illetve, ha a gerinc, a koponya vagy a hasfal záródása nem következik be.

Az ultrahang korszaka előtt valóban nem volt más jelző, amely ezekre a fejlődési rendellenességekre utalt volna. Az AFP azonban részleges kis lepényleválás és vérzés esetén is magas értéket mutat, máskor pedig, például az úgynevezett fedett nyitott gerinc esetén, nem emelkedik meg.

Magas AFP: nem változtatja meg a rutint

Mit csinálunk, ha magas az AFP? Természetesen ultrahangvizsgálatot. Megnézzük mindazt, amit a szűrővizsgálat során úgyis megnéznénk: a hasfalat, a koponyát, a gerincet.

Az emelkedett AFP tehát semmiben sem változtatja meg a terhesgondozási rutint. Bár a vérvétel a 16. héten történik, de mire az állami egészségügy berkein belül az eredmény visszakerül a kezelőorvoshoz, legalább két hét eltelik - és elérkeztünk a rutin ultrahangvizsgálat időpontjához, vagyis még az az előny is elvész, hogy az esetleges magas érték miatt korábbra hozhattuk volna az ultrahangot.

De akkor meg mi szükség van az egészre?

Alacsony AFP: önmagában nem bizonyíték

Az alacsony AFP ugyan utalhat kromoszóma-rendellenességre, de sohasem önmagában. Tanulmányok bizonyítják, hogy a Down-szindrómás terhességeknél az átlagos AFP-érték valamivel alacsonyabb, mint az egészségeseknél, ez a különbség azonban statisztikailag elenyésző.

Az egészséges és a kóros eredmények normális eloszlási görbéje szinte fedi egymást. Magyarul az átlagtól való erős lefelé eltérés sem igazolja, és a felfelé eltérés sem cáfolja lényegesen a Down-kór fennállását. Az alacsony AFP-érték tehát önmagában nem indikációja kromoszóma-vizsgálatnak.

Hol használható az AFP?

Hol használható az AFP-érték? Az úgynevezett négyes tesztnél. A szűrésben részt vevő három másik vérparaméter együttes elemzésével 60-70%-os felismerési eredményt érhetünk el, 5% téves pozitivitással számolva.

Minthogy az első trimeszteri, 12. heti szűrés sokkal biztosabb - találati pontossága 90-95%-os, 2-3%-os téves pozitivitással -, a négyes tesztet csak akkor csinálom meg, ha a páciens valamilyen okból lemaradt a korai szűrésről.

Mit lát meg először az újszülött?

Ismerd meg azt a helyiséget, ahová megérkezik a kisbabád. Talán ridegnek tűnik, de ez ne riasszon meg: itt minden a gyermek és az anya biztonságát szolgálja.

Mindent egybevetve, a korszerű terhesgondozásban az AFP elavult, szükségtelen és drága vizsgálat. Le kellene szoknunk róla.

Cikkünk dr. Csermely Gyula Ha 1 nő gyereket akar című könyvének segítségével készült.

"Szeretem ezt a könyvet, mert okos, gyors észjárású, érzelmes, de nem ömlengő, nem akar kioktatni, és személyes példákon keresztül tanít." Jakupcsek Gabriella

Csermely Gyula egy szülész apa szemszögéből mondja el, hogyan fogant meg, milyen életet élt az anyja méhében, és hogyan jött világra apai/szülészi asszisztenciával kisfia, Móric.

A józanul szakmai, ugyanakkor lágyan lírai történet, mely egyszerre mutatja meg, hogy mit gondol az orvos és mit érez a páciens, pofonegyszerűen magyarázza el az orvostudományban járatlan olvasónak a modern medicina hajmeresztően bonyolult eljárásait, és közben lazán mesél a gyereket váró család zűrös életéről. A könyv megvásárlásával 100 forinttal támogathatod a Magzati Medicina Alapítványt.

Kiadja a Cor Leonis Films Kft.
Ára 1990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük