Fotók bizonyítják: a dohányzó anyák embriói lassabban fejlődnek
Minden fejlődési szakaszban jelentős mértékben lemaradnak a dohányzó kismamák embriói.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Dohányzó és nem dohányzó nők embrióiról időugrással készült time-lapse fotósorozatok igazolják, hogy a dohányos nőktől származó embriók lassabban fejlődnek - számoltak be eredményükről egy francia termékenységi klinika kutatói az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság - ESHRE - Isztambulban rendezett konferenciáján.

A Nantes-i Egyetem klinikájának kutatói lombikbébiprogramban résztvevő nők embrióit fényképezték rendszeres időközönként a petesejt megtermékenyítésétől egészen addig, amíg az embriót beültették az anyák méhébe. A felvételek azt mutatták, hogy minden fejlődési szakaszban néhány órával lemaradtak a fejlődésben a dohányzó nőktől származó embriók - írja az MTI.

Átlagosan kétórás késés

- Aki babát akar, szokjon le a dohányzásról - hangsúlyozta Thomas Freour kutatásvezető a BBC hírszolgálatának.

A dohányzás csökkenti a vágyott gyerek megszületésének esélyét, ezért a termékenységi programban, lombikbébi-eljárásban részt vevő párokat általában megkérik, hogy a családtervezés idejére hagyjanak fel szokásukkal.

A mesterséges megtermékenyítés során az anyától levett petesejteket laboratóriumi körülmények között termékenyítik meg az apa hímivarsejtjeivel. A megtermékenyült petesejt ezt követően néhány napig Petri-csészében fejlődik, ami különleges lehetőséget biztosít arra, hogy osztódását és növekedését megfigyeljék, vagy akár megörökítsék.

A francia szakemberek 868 embrió fejlődését követték így nyomon, az embriók közül 139 dohányos anyától származott. Úgy találták, hogy az ötsejtes állapotot a nem dohányzó anyák embriói a megtermékenyítés után 49 órával érték el, míg a dohányos nők embrióinál ehhez 50 órára volt szükség. Hasonlóan: a nyolcsejtes állapot eléréséhez 58 órára volt szükségük a nem dohányzó anyák embrióinak, míg 62 órára a dohányzó anyák embrióinak.

Freour kiemelte, hogy a dohányzó anyák embrióinak fejlődése átlagosan két órát késik a normál ütemtől, ami jelentős lemaradás. A megfigyelt jelenség okát és lehetséges következményeit nem ismerik, ám mindenképpen azt ajánlják, hogy aki gyereket akar, mondjon le a dohányzásról.

Mit okozhat még a terhesség alatti dohányzás?

Mostanra sokszorosan bebizonyosodott, hogy a cigarettában lévő kémiai anyagok - különösen a nikotin és a szén-monoxid - együttesen a legkülönfélébb magzati szövődmények kialakulásához vezethetnek, melyek közül a legsúlyosabb az oxigénhiány, a növekedési elmaradás, a magzati elhalás és a méhlepény leválása.

Az anyai dohányzás pedig a kicsi világrajövetele után is zavart okozhat a gyerek fejlődésében, úgymint lassabb érés, magatartászavar, figyelemzavar, illetve a növekedés lassulása.

A leszokás is visszaüthet

A legjobb tehát még a baba tervezésekor, de legkésőbb a fogantatást követően leszokni - ám ez gyakran súlyos megvonási tünetekkel, egyebek között nagyfokú stresszel jár, ami ugyancsak árt a babának, hiszen az anya szervezetében képződő stresszhormonok átjuthatnak a méhlepényen, és súlyos esetben akár idegrendszeri zavarokat is okozhatnak a kicsinél.

Egy finn kutatás szerint azok a csemetéknek, akik az anyaméhben folyamatos stressznek voltak kitéve, nagyobb hajlamot mutatnak a depresszióra, de például magas vérnyomás és cukorbetegség is könnyebb alakul ki náluk a későbbiek során.

Terhesség hétről hétre

Szeretnéd tudni, hogy fejlődik a baba a szíved alatt? Kattintsd az adott hétre, és megtudhatod!

A fentiek fényében számos orvos napi néhány szál cigarettát úgymond engedélyez a dohányos kismamának. Ha utóbbi mégis a leszokás mellett döntene, semmiképp nem ajánlott a nikotintapasz, hiszen ez - a megvonási tüneteket enyhítendő - folyamatosan ellátja az anyai szervezetet a káros anyaggal. Érdemes viszont megpróbálkozni az olyan alternatív módszerekkel, mint az akupunktúra vagy a masszázs, ahogy hatékonyak lehetnek egyes gyógyfüvek - például a levendula, a kamilla vagy a citromfű - is.

Ezt is szeretjük