Egy pohár bor nem árt a babának? - Így hat az alkohol a magzat fejlődésére
Neurológiai rendellenesség, agyszövet-károsodás várható.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyes vélemények szerint semmi baja nem lesz a babának, ha az anyuka fogyaszt némi alkoholt a várandósság alatt, sőt: a sört sokan tejserkentőnek tartják, míg a vörösbort vérképző tulajdonsága okán ajánlják.

Egy, a közelmúltban készült tanulmány szerint azonban érdemes tiltólistára tenni valamennyi szeszes italt, ugyanis egyértelműen kimutatható problémát okozhatnak a születendő gyermek mentális és fizikai fejlődésében.

Magzati alkoholos szindróma

Különböző orvosi képalkotó módszerekkel is kimutatható változás történik azoknak a gyerekeknek az agyi szerkezetében és anyagcseréjében, akik magzatkorukban alkohol hatásának voltak kitéve - állapították meg lengyel kutatók, akik eredményükről az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság - RSNA - éves tudományos ülésén számoltak be.

A várandós nők alkoholfogyasztása problémákat okozhat a születendő baba mentális és fizikai fejlődésében, a kialakuló állapotot magzati alkoholos szindrómának nevezik. Az Egyesült Államok járványügyi hatósága, a CDC kutatási adatai szerint ezer élve születésre 0,2-1,5 ilyen eset jut.

Példátlan pontosságú vizsgálat

A mágneses rezonanciás képalkotás - MRI - fejlődése lehetővé tette, hogy az alkoholnak az érintett gyerekek központi idegrendszerére gyakorolt hatását a korábbiakhoz képest példátlan pontossággal vizsgálják. Lengyel kutatók három különböző MRI-technikát alkalmaztak legutóbbi kutatásukban, hogy minél pontosabban állapíthassák meg a várandós nők alkoholfogyasztásának hatását a magzat idegrendszerének fejlődésére.

A tanulmányba kétszáz gyereket vontak be, akik magzati korukban alkohol hatásának voltak kitéve, illetve harminc olyan gyereket, akiknek az édesanyja nem ivott alkoholt terhessége idején és a szoptatás alatt. Az MRI-vizsgálatok során feltérképezték a kérgestest - Corpus callosum: egy idegrostokból álló vaskos köteg, amely a fő kommunikációs kapcsolatot szolgáltatja az agy jobb és bal fele között - méretét és alakját.

Eltérések sora

A születés előtti alkoholhatás a vezető oka a kérgestest hiányos fejlődésének vagy akár teljes hiányának. Az MRI-vizsgálatok azt mutatták, hogy az alkohol hatásának kitett gyerekek agyában a kontrollcsoporthoz viszonyítva jelentősen elvékonyodott a kérgestestet alkotó idegköteg.

- Ezek a változások szoros kapcsolatban vannak a gyerekek pszichológiai problémáival - idézte Andrzej Urbanik kutatásvezetőt, a krakkói Jagello Egyetem munkatársát a ScienceDaily című tudományos ismeretterjesztő portál.

A terhesség jelei

Ha megfogantál, arról a szervezet számos finom jelzést küldhet. Ismerd meg őket videónkból!

A kutatók az úgynevezett diffúzió súlyozott MRI módszerével további hat agyterületet is vizsgáltak a gyerekeknél. Ez a módszer a víz diffúziós folyamatait térképezi fel az agyszövetben, és a hagyományos MRI-hez képest pontosabban azonosítja a szövetek rendellenességeit. Ez a vizsgálati technika jelentős eltéréseket jelzett a két csoport között, az alkohol hatásának kitett gyerekeknél emelkedett a diffúzió mértéke, ami Urbanik szerint a neurológiai rendellenességeket vagy az agyszövet károsodását jelzi.

A harmadik vizsgálati módszer, a proton mágneses rezonanciás spektroszkópia segítségével a gyerekek agyi anyagcseréjét térképezték fel. Ez az elemzés az eltérések egész sorát mutatta az alkohol hatásának kitett és ki nem tett csoport tagjai között.

Ezt is szeretjük