Ettől nő a gyerek IQ-ja

A legjobb ételek az okos babáért

Bizonyos ételek már kisgyerekkorban nélkülözhetetlen tápanyagforrásai az aprócska agysejteknek.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az agytekervényeknek sokféle tápanyagra van szükségük ahhoz, hogy olajozottan működjenek. Egyesek úgy gondolják, hogy a gyors felfogóképesség olyasvalami, amit örököl a kisember, és egészen öregkoráig változatlanul a sajátja marad. Ám az éles észjárásra való hajlam mit sem ér, ha az agysejtek nem kapják meg az értelmi fejlődéshez elengedhetetlen vitaminokat, nyomelemeket, fehérjéket, valamint telítetlen zsírsavakat, melyektől akadálytalanul foroghatnak a reakcióidőért, a koncentrációért és a memóriáért felelős fogaskerekek.

Mindezt már akkor megalapozod, amikor fokozatosan beiktatod a kicsi étrendjébe a pépes, majd a darabos ételeket. A babák fejlődése egyéves korukra bizonyos vízválasztó vonalhoz érkezik, hiszen már nemcsak megfigyelői, hanem aktív felfedezői is a környezetüknek, és az érdeklődésük szinte napról napra élénkebb. Ilyenkor a szervezetük tápanyagigénye éppúgy megváltozik. A változatos étkeztetés pedig nemcsak azért fontos, hogy új ízeket ismertess meg a csöppséggel, hanem azért is, mert ilyenkor rakod le az alapköveit a később kialakuló evési szokásoknak, illetve a megválasztott ételekkel nagymértékben támogathatod a gyermeked egészséges idegrendszeri működését.

A zöldborsó rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, a benne található B-vitamin pedig fontos szerepet játszik az agy és az idegrendszer egészséges működésében. Már féléves kortól bekerülhet a kicsi étrendjébe, párolva és pürésítve, vagy főzeléknek elkészítve.

A sárgarépában fellelhető béta-karotin javítja a felfogóképességet és a memóriát, felgyorsítja a reakcióidőt, ugyanakkor a látás és a bőr egészségéért is felelős. Már hat hónapos korában megismerkedhet vele a baba párolt, pürésített formában.

A kelbimbó kiváló antioxidáns hatással bír, emellett remek B-vitamin forrás. Ugyanakkor hatalmas C-vitamin-készlete van, illetve fontos ásványi anyagokat tárol az agy számára. Amikor a kisgyerekek emésztőrendszere már erősebb, fokozatosan be lehet vezetni az étrendjükbe.

Amerikai tudósok kimutatták, hogy a spenót nemcsak a betegségeket űzi el a kimagasló antioxidáns hatása révén, hanem a tanulásért és a tudás megtartásáért felelős agytekervényeket is felturbózza.

Nagyon erőlködni sem kell, hogy az ízekkel barátkozó babák megkedveljék a banánpürét. Ám amellett, hogy finom csemege, magnézium- és káliumtartalma is értékes, ráadásul B-vitaminokkal óvja az idegrendszer egészségét és támogatja az értelmi fejlődést.

A céklát is egész korán, még egyéves kor előtt be lehet építeni a csöppségek étrendjébe, hiszen vasban és folsavban gazdag vérképző táplálék, ráadásul szabályozza a máj anyagcsere-folyamatait, illetve a szervezet sav-bázis egyensúlyát.

A húsokra, valamint a bennük lévő fehérjékre szintén nagy szüksége van a fejlődő szervezetnek és az egyre több munkát végző agynak. A hét hónapos csemeték már bőr nélküli, sovány, pürésített csirkéből készült feltétet is kaphatnak a főzelékre.

Az omega-3 zsírsavak regenerálják az agysejteket, illetve élénkítik az érzékelési funkciókat. Amíg a pici nem ehet halat, keverj a főzelékéhez egy kávéskanálnyi extra szűz olívaolajat. Ez azért is jó, mert így a szervezete jobban tudja majd hasznosítani a zsírban oldódó vitaminokat.

A sütőtök magas rosttartalma miatt már egész kicsi korban fogyasztható, de nemcsak az emésztés elősegítése, hanem az erős antioxidáns hatása miatt is ajánlott. C-vitaminban gazdag, és csakúgy, mint a sárgarépa, értékes béta-karotinnal segíti az agyi tevékenységeket.

Az omega-3 zsírsav nagy jelentőség bír az idegrendszer fejlődésében. A lazac és a tonhal is bővelkedik benne, de a védőnők elővigyázatosságból csak egyéves kor után ajánlják a tengeri halakat, az esetlegesen bennük fölhalmozódó méreganyagok miatt.

A zeller sejtvédő flavonoidokban gazdag, és ezzel az értékes tulajdonságával hozzájárul az immunrendszer megerősítéséhez, valamint az agysejtek és az idegrendszer karbantartásához.

Az áfonyát egy-másfél éves kor alatt szintén nem ajánlják a kisgyerekeknek, később viszont érdemes belecsempészned a porontyod étrendjébe. Antocianin-tartalmának köszönhetően serkenti a memóriát, mindemellett nagyon erős antioxidáns hatással rendelkezik.

Ami már túlpörgést okoz

A rosszul kialakított étrend az egyik legismertebb magatartászavar, a hiperaktivitás kialakulásához is vezethet. Nézd meg, melyek a kockázatnövelő élelmiszerek!

A gyerekek 10 legkedveltebb étele, ami hiperaktivitást okozhat

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük