Heti 2 kiló fogyás, ami nem is jön vissza soha: így edd hozzá a szénhidrátokat!
Igazítsd a napi mozgáshoz a szénhidrátbeviteledet!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szénhidrátokra sokan a fogyás ellenségeiként tekintenek, pedig valójában nélkülözhetetlenek, hiszen hiányuk esetén levertnek és fáradtnak fogod érezni magadat. Fokozottan igaz ez, ha mozgással is támogatod a fogyókúrádat.

Sajnos azonban az sem kétséges, hogy a túl sok szénhidrát a zsírraktárakat növeli, így nagyon okosan kell megválogatnod, mikor és mennyit eszel belőlük. Néhány szakértő azt tanácsolja megoldásként, hogy próbáld meg a szénhidrátok ciklusos bevitelét, ami kényelmes arany középutat jelenthet a két véglet között.

Mit jelent a szénhidrátok ciklusos fogyasztása?

Az étrend eredetileg atlétáknak és testépítőknek készült, akik pontosan a heti edzésterveikkel összehangolva étkeznek. A háromnapos ciklusokon alapuló, grammokra kimért és erősen egyéni igényekre szabott étrend útmutatása azonban jól használható a fogyni vágyók számára is.

A szabály mindössze annyi, hogy amikor kemény edzés következik egy napon, akkor több szénhidrátot engedélyezel magadnak, hiszen ilyenkor a szervezeted az elraktározott zsírral együtt elégeti őket energiává, míg a fehérjék az izmok építésére maradnak meg.

Ezzel szemben a pihenőnapokon, vagy, ha nem mozogsz, akkor tarts szigorú mértéket a szénhidrátokkal, így nem lesz a felesleges glükózból zsír a szervezetedben. Mivel a diéta során a kalóriahiány miatt a tested kénytelen energiaforrás után nézni, ha nem viszel be túl sok szénhidrátot, akkor a zsírpárnákat fogja felhasználni.

Hogyan csináld jól?

Az étrend lényege tehát, hogy felismerd, melyik napokon van nagyobb szükséged szénhidrátokra, és mikor érdemes visszafogni magadat, és fehérjékre, zöldségekre váltani.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Egy nap magas szénhidrátbevitellel

Egy átlagos napodon 30-60 perc mozgással, ha nagyjából 1500 kalóriát eszel meg összesen, ennek mintegy 60%-a származhat komplex szénhidrátokból. Ez 900 kalóriának megfelelő gyümölcsöt, teljes kiőrlésű kenyeret, zabpelyhet és rostban gazdag magvakat jelent.

Amikor azonban legalább 60-90 percet intenzíven mozogsz, érdemesebb emelt szénhidrátbevitelre váltani egy napra, ami 1000-1100 kalóriát jelent, azaz még egy adag étel tartalmazhat szénhidrátot. Például ebédre nemcsak pulykamellet ehetsz zöldsalátával, hanem pulykás szendvicset is.

Egy nap csökkentett bevitellel

Ha az adott napon kevesebb mint 30 percig mozogsz intenzíven, akkor érdemes 600 kalóriáig vagy az alá leszorítani a szénhidrátfogyasztást, és helyette leveles zöldségekkel, sovány hússal és egészséges zsírokkal megtölteni az étrendedet.

Az eredmények

Ha a tested igényeinek megfelelően fogyasztod a szénhidrátokat, azzal nagyon látványos eredményeket érhetsz el anélkül, hogy állandóan le kellene mondanod erről az ételtípusról. A csökkentett kalóriabevitel és a szénhidrátok okos fogyasztása együttesen akár heti egy-két kilós fogyást is eredményezhet, mely a fogyás fokozatossága miatt nemcsak vízveszteséget, de zsírégetést is jelent.

Amennyiben megtanulod a szervezeted igényeit felismerni, ehhez igazítva táplálkozni, és akkor sem eszed túl magadat, amikor már nem diétázol, akkor az elért eredmények tartósak is lesznek.

Ezt is szeretjük