Jobban égeti a zsírt, mint bármi más: 3 érv a magas intenzitású szakaszos edzés mellett
A magas intenzitású szakaszos edzés a legjobb zsírégető mozgásforma, és még a keringést is javítja.

edzes-delutan
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokáig azt gondolták, hogy a futás a legjobb megoldás, ha az ember a zsírpárnái méretét szeretné csökkenteni, hiszen ezzel a kardioedzéssel akár óránként 800 kalória is égethető. Azonban régóta tudni lehet, hogy a futásnak vetélytársa akadt a magas intenzitású szakaszos edzés személyében.

A magas intenzitású szakaszos edzés (angolul High Intensity Interval Training vagy HIIT) lényege, hogy magas intenzitási szinten végzett gyors és izzasztó gyakorlatokat rövid pihenő szakaszok követnek, ezek lehetnek pár másodpercesek, de pár percesek is. Ráadásul a szakaszos edzés elve szinte minden edzéstípusra ráültethető, például akár a futásra is, még hatásosabbá téve azt.

Miért válaszd a szakaszos edzést?

A kézenfekvő válasz a kalória, hiszen a magas intenzitású szakaszok és a pihenőszakaszok váltakozása segít maximalizálni a kalóriaégetést. A test több kalóriát éget el rövidebb idő alatt az intenzitás miatt, és az égetés a pár másodperces pihenőszakaszokban sem áll le, a testnek viszont van ideje regenerálódni, így tovább bírja a megterhelést, ráadásul az edzés utóégető hatása is sokkal hosszabb, mint a tisztán kardió gyakorlatoknak. Arról nem is beszélve, hogy HIIT típusú edzést gyakorlatilag bármilyen mozgásból alakíthat ki az ember.

Ez utóbbinak köszönhető az is, hogy egy fogyókúra vagy diéta során a szakaszos edzések segíthetnek megőrizni az izomtömeget, amely bizony a kalóriamegvonásnak köszönhetően hamar csökkenésnek indulhat. Az izom ugyanis több kalóriát tárol, mint a zsír, így a szervezet ezekhez a raktárakhoz is nyúl, amikor energiára van szüksége. Szakaszos edzést viszont alapvetően erősítő gyakorlatokkal is végezhet az ember, ezek pedig nagyobb ütemben építik az izmokat, mint a kardió mozgások, így akadályozva meg az izomtömeg elfogyását.

A HIIT típusú edzések nemcsak a sportteljesítményed növelésében segíthetnek, hanem az egészségre is kifejezetten jó hatással vannak. Bár ez a legtöbb sportról elmondható, de a szakaszos edzésekkel kapcsolatban egy 2012-es, a Journal of Physiology című folyóiratban megjelent tanulmány azt találta, hogy a HIIT típusú edzések jó hatással lehetnek a koszorúér-betegségben, a pangásos szívelégtelenségben és metabolikus szindrómában szenvedők egészségére.

Rengeteg edzéstípus tartozik a szakaszos edzések közé, az egyik leggyakrabban emlegetett ilyen edzéstípus a Tabata-edzés, mely japán eredetű, és benne 20 másodperces aktív szakaszokat követ 10 másodperces pihenőidő a gyakorlatok között. Ezek az edzések általában 8 gyakorlatból állnak, melyek 4 perces blokkokat alkotnak, és tetszés szerint ismételhetők.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tabata-edzés fogyókúra mellé

Próbáld ki az alábbi 8 extra hatékony zsírégető gyakorlatot! A gyakorlatsor otthon is könnyen végezhető, és jól felpörgeti a pulzusszámot, amellett pedig megdolgoztatja a test összes izmát.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük